Kültür Seyahat

10 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi: 2 Haziran 2022

1

Dünya’nın her yerinden turist akınına uğrayan Dubrovnik, Hırvatistan’ın masal şehri olarak da nitelendirilmektedir. Eski adıyla Ragusa olarak bilinen Dubrovnik, adını ‘’Hırvatların Ülkesi’’ anlamından almaktadır. Yaklaşık 400 yıl kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış olan bu şehir 6. yüzyılda İtalya kontrolünde bu bölgeye Hırvat kabilelerin yerleşmesi ile farklı ülkelerin de himayesi altına girmiş ve bugüne dek gelebilmiştir.

Aynı zamanda çok yakın bir tarih diyebileceğimiz zamanda da Yugoslavya Savaşı’nda bağımsızlık mücadelesi vererek bağımsızlığını ilan etmiş ancak bu savaşlarla birçok hasar almıştır. Aldığı hasarlarla UNESCO’nun bir çalışmasıyla eski tarihi görüntüsünü tekrar kazanarak UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almayı başarmıştır.

4

Detayına yazımızda yer verecek olsak da heyecanınıza heyecan katmak için kısaca Dubrovnik’ten bahsedelim… Dünya üzerinde görülmeye değer birçok yer arasından biri olan bu şehir, tarihi mirasları, kendini daha çok sevdiren subtropikal iklimi, doğa güzellikleri ve Adriyatik Denizi’ne paralel sahilleri ile mutlaka gezilmelidir. Sizler biletlerinizi almadan biz gezebileceğiniz yerleri daha yakından tanıtmaya başlayalım öyleyse…

Dubrovnik’e Ulaşım

Her yönüyle tarih kokan bu bağımsız şehirle ilgili biraz merak uyandırdıktan sonra gelelim Dubrovnik’i nasıl gezebileceğimize ve nasıl gidebileceğimize…

2013 yılında Avrupa Birliği’ne giren Hırvatistan’da Türk vatandaşlara vize uygulanmakta ve Dubrovnik’e direkt uçuş yer almaktadır. Aynı zamanda Zagreb üzerinden de otobüs yolculuğu ile Dubrovnik’e ulaşabilmek mümkündür.

2

Bölgeyi Yakından Keşfedin

Şehrin tarihi yanından bahsetmiştik. İşte Old Town da şehrin adeta Orta Çağ filmlerini andıran bir bölgesi. İlk girişte Pile Kapısı olarak adlandırılan kale yapısından geçtikten sonra en meşhur cadde olan Stradun ile geziye başlayabiliriz. Şehir merkezi olarak düşünebileceğimiz bu cadde üzerinde birçok kafe, restoran ve mağaza yer alıyor. Bir diğer tarafta ise Büyük Onofrio Çeşmesi bulunuyor. Çeşmenin hikayesi ise oldukça ilginç. Şehri veba salgınından korumak için yapılmış olan bu çeşmenin suyu epey soğuk ve dışında da Aziz Saviour Kilisesi bulunuyor. Yapımı çok eski tarihlere dayanan kilisenin ilerisinde, caddenin sonundaki Çan Kulesi da yine çok eski zamanların bir inşası ve tarihin kokusunu baktığınızda çok rahat alabiliyorsunuz.

Kuleyi geçtikten sonra içerisini ücretsiz olarak gezebileceğiniz Sponza Sarayı ise görkemli yapısıyla sizleri büyüleyecek. Savaş zamanından çok fazla ize rastlayacağınız, size adeta o zamanları yaşattıracak bu sarayda o döneme ait videoları da izlemeniz mümkün.

Bölgenin keşfedilecek diğer yerleri arasında festivallerde açılış ve kapanış törenlerinin simgesi olan Orlando Sütunu, günümüzde müze olarak kullanılan Rektör Sarayı, Dubrovnik Katedrali, Franciscan Manastırı, Eski Liman gibi birçok yapı ve yer bulunmaktadır.

1

Ada Turları Yapmadan Ayrılmayın

Lorkum Adası bölgenin en güzel yerlerinden biridir. Adada yer alan ve mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri Botanik Bahçesi’dir. Dünyaca ünlü Game of Thrones dizisinin bazı bölümlerinin çekildiği bu yerde kendinizi dizinin içinde gibi hissetmek mümkün.

Eğer dizinin hayranıysanız bu topraklarda gezmek sizi mest edecek eminiz. Yaklaşık iki saat kadar süren tur esnasında görebileceğiniz yerlerin arasında Kral Joffrey’e karşı isyanın başlatıldığı Pile Gate de bulunuyor.

Gezmek için sıcak bir dönemi seçtiğiniz takdirde bölgenin çevresinde yer alan denize girebileceğiniz plajları da değerlendirebilirsiniz. İşte bu noktada da gördüğünüzde hayran kalacağınız bir oyuktan denize girebilirsiniz.

Adriyatik Denizine sahili bulunan bu şehirde feribotla tur yapmayı unutmayın. Lopud, Kolocep ve Sipan adalarını gezerek buralardaki sevimli kafelerinde zaman geçirebilir ve aynı zamanda doğanın eşsiz güzelliğinin de tadını çıkarabilirsiniz.

3

Eşsiz Lezzetlerini Yakından Tanıyın

Yerel tatlıları ve harika şarapları ile ön plana çıkmaktadır Dubrovnik… Atıştırmalık boyutlardaki tatlıları, Hırvat bahçelerinde yetişen üzümleriyle yapılan şaraplarından başlayabiliriz. Siyah risotto veya mürekkep balığı ile şarapları tadabilir midelerinizi mest edebilirsiniz.

Mükemmel Deniz Manzarası Karşısında Konaklayın

Anlatmakla bitiremediğimiz bu antik şehir Dubrovnik turistler tarafından rağbet görmeye başladıkça çeşitli zincir oteller de bölgede çoğalmaya başlamıştır. Antik şehirde konaklanan bu otellerin en güzel özelliği ise oda balkonlarından Adriyatik Denizi’ni görebilmektir. Aynı zamanda havuz ve spa’nın keyfini çıkarabilirsiniz.

Bir kere gittikten sonra tatil fırsatları yaratıp sık sık gitmek isteyeceğiniz Dubrovnik yazımızı bizler burada noktalıyoruz. Dünya’nın en güzel Ortaçağ şehirlerinden biri olan Dubrovnik için biletlerinizi almayı ve huzur ile doğanın tadını çıkarmayı unutmayın…

1
Kültür Seyahat

Hırvatistan’ın Masal Şehri Dubrovnik’i Keşfetmek

"Hırvatların Ülkesi" anlamına gelen Dubrovnik, Hırvatistan'ın en çok rağbet edilen turistik kentlerinin başında geliyor.

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Hırvatistan’ın Masal Şehri Dubrovnik’i Keşfetmek

"Hırvatların Ülkesi" anlamına gelen Dubrovnik, Hırvatistan'ın en çok rağbet edilen turistik kentlerinin başında geliyor.

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Hırvatistan’ın Masal Şehri Dubrovnik’i Keşfetmek

"Hırvatların Ülkesi" anlamına gelen Dubrovnik, Hırvatistan'ın en çok rağbet edilen turistik kentlerinin başında geliyor.

Devamını Oku