Kültür Seyahat

17 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2022

İzmir’e yakın bir Ege köyüne yerleşmek artık emeklilik hayali olmaktan öteye geçti. Şehir hayatının ortaya çıkardığı yoğun stres nedeniyle pek çok genç hayallerindeki Ege köyüne yerleşmeye başladı. Büyük şehirlerden kaçarak bu sevimli köylerden birinde yeni bir hayat kurmak isteyenler ya da yerleşme şansı olmasa da sakin bir tatil geçirmeyi düşleyenler için bu yazıyı derledik. İzmir’e bağlı birbirinden sevimli Ege köylerine birlikte göz atalım.

2

Şirince 

Şirince önceden saklı kalmış bir Ege köyüyken son yıllarda bölgenin en popüler noktalarından biri haline geldi. Hatta fazlasıyla turistik bir yerleşim yeri olduğunu söyleyebiliriz. Ancak keşfedilmiş olmanın da ötesinde trend haline gelmesine rağmen Şirince köyü hala özgünlüğünü ve doğallığını koruyor.

İzmir’in Selçuk ilçesinde bağlı, tepelerin arasına konumlanmış bu sevimli köyde yapacak pek çok şey var. Rum köy evi mimarisini koruyarak bugünlere gelen Şirince’nin zeytin ağaçları, şarap mahzenleri, kahvaltı mekanları, el işçiliği ürünleri ve doğası dillere destan. Adeta ismi gibi şirin mi şirin bu Ege köyünün Efes Antik Kenti’ne yakın olduğunu da eklemeliyiz.

3

Mordoğan

Sıra geldi Ege’nin ışıldayan elması olarak anılan Mordoğan köyüne… Karaburun ilçesine bağlı köyün tarihi kalkolitik döneme kadar dayanıyor. Tarihi olduğu kadar doğal güzelliği de fazlasıyla etkileyici. Öyle ki burayı tanımlarken ışıldayan elmas demelerine şaşmamalı. Mavi ve yeşilin bir arada konumlanarak zeytin ağaçlarıyla süslendiği cennet misali bir yerden bahsediyoruz. Mordoğan’ın başlıca geçim kaynaklarından biri balıkçılık. Haliyle köyün balık restoranları da lezzetli alternatifler sunuyor.

Şirince’de olduğu gibi burada da Rum evi mimarisi görmek mümkün. Bununla birlikte Türk mimarisini de yansıtan Ayşe Kadın Cami ile harmanlanmış bir kültüre sahip. İsmini şölen tadındaki günbatımından aldığı söylenen Mordoğan’ın birden fazla plajı bulunuyor. Bu nedenle hem doğallığını korumuş olması hem de çeşitli plajlara sahip olması sebebiyle liste başını alan bir İzmir köyü haline gelmiş. 

3

Bademli

Ege’de iki ayrı Bademli köyü olduğundan dolayı bu konuyla ilgili sıklıkla bilgi karışıklığı yaşanmaktadır. Bu köylerden biri Çanakkale iline bağlı olup diğeri ise yazımızda değineceğimiz İzmir’e bağlı olan köydür. Dikili ilçesine geldikten sonra kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz Bademli köyü, masmavi koylarıyla ün salmış. Birden fazla turkuaz renkli koyları ve plajlarıyla adeta mavi bir cennet. Önceliklerinin başında pırıl pırıl bir deniz olanlardansanız Bademli sizi fazlasıyla mutlu edecektir. Bununla birlikte koruk ismini taşıyan meşhur şurubu, Türk kahvesi ve Ege mutfağına özgü diğer lezzetleriyle de anıldığını eklemeliyiz.  

Demircidere 

Henüz keşfedilmemiş bir Ege köyü olan Bergama’da bulunan Demircidere köyüne geldi sıra… İzmir’in turistik hale gelmemiş, saklı kalmayı başarmış bu köyünün en önemli özelliklerinden biri yaylası. Bölge halkının yeşil deniz benzetmesi yaptığı Kozak yaylası, köyü en özel kılan unsurlardan biri. Konum olarak Ayvalık sınırına da yakın alanda bulunan yaylanın etrafı fıstık çamları ile bezenmiş.

Doğal güzelliklerinin yanı sıra köyün bağlı olduğu Bergama ilçesi arkeolojik açıdan da çok kıymetli bir bölge. Bergama antik kentinde bulunan tapınak ve sunaklara mimarisiyle ünlü camiler, hanlar da ekleniyor. Ayrıca bölgenin kaplıca açısından da zengin olduğunu eklemeliyiz. Turizm konusunda yeni atılımlar yapmaya başlayan köy sakin ve bakir doğasıyla sizleri bekliyor.

4

Birgi

Ödemiş ilçesine bağlı Birgi köyü İzmir’e yaklaşık 120 km uzaklıkta bulunuyor. Ege’nin bu sevimli köyü, tarihi dokusu bozulmadan bugünlere ulaşmayı başarmış. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Birgi’nin kendine özgü evleri görülmeye değer. Evlerin mimarisinde taş ve ahşap malzemeler kullanılarak ikisinin uyumu başarıyla yansıtılmış. Öyle ki Birgi köyü taş evleri ve farklı mimari güzellikleri sayesinde 2012 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yerini almıştır.

Taşla kaplı ara sokaklarından çıkacağınız her noktası ayrı bir güzelliğe sahip demek Birgi için doğru olacak. Mimarinin yanında doğal güzellikleri de eksik kalmayan bu köy Ödemiş mutfağının zengin lezzetlerini de sunuyor. Renkli, sıcak, buram buram tarih kokan Birgi, şüphesiz İzmir’in en güzel köyleri içinde yerini sağlamlaştırmış.

Urla-0
Kültür Seyahat

Kıyıda Köşede Kalmış Bir Tatil Beldesi: Urla

Ege Bölgesi’nin neredeyse en sakin, en huzurlu ama bir o kadar da tarihi ve keşfedilecek yerlerle dolu olan tatil beldesi Urla’da birbirinden güzel…

Devamını Oku
Dalyan-0
Kültür Seyahat

En Uygun Bayram Tatili Önerileri

İster deniz-güneş, ister bağ evi, ister orman kampı; hangisini tercih edersek edelim, tatilimizin ekonomik olması hepimizin önceliklerinin tepesinde…

Devamını Oku
Urla-0
Kültür Seyahat

Kıyıda Köşede Kalmış Bir Tatil Beldesi: Urla

Ege Bölgesi’nin neredeyse en sakin, en huzurlu ama bir o kadar da tarihi ve keşfedilecek yerlerle dolu olan tatil beldesi Urla’da birbirinden güzel…

Devamını Oku