Kültür Seyahat

3 Şubat 2022
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Harry Potter'ı tanımayanımız yok ama onunla büyüyen bir nesil için bu küçük çocuk, bir filmden çok daha fazla şey ifade ediyor. Filmin çekildiği mekanlar da Harry Potter hayranları için neredeyse kutsal.

King’s Cross Tren İstasyonu, Londra

Harry Potter hayranlarının belki de aklına ilk gelen mekânlardan biridir burası. Hâlâ aktif olarak çalışan bir istasyon olması da sizi ziyaret ettiğinizde daha fazla etkileyecektir. Bir yandan gerçek hayatta buradan evine veya işine giden insanlar, bir yandan filmde Harry’nin duvarlardan geçerek Hogwarts macerasına atılması… Hakikaten heyecan verici, öyle değil mi? 

Ayrıca istasyonun içinde bir tane asma köprü var. Harry Potter ve Felsefe Taşı filminde bu köprüde Hagrid Harry’e “Biletine sahip çık Harry, bu çok önemli.” diyerek tren biletini veriyordu. Harry de 9¾ numaralı perona nasıl gideceğini merak ediyordu. İşte bu sahneyi hatırladığınızda o köprüden geçmek sizin için çok değerli olacaktır. Köprü şu an cam bariyerlerle kaplı, filmde ise metal bariyerler vardı. Filmdekiyle tek farkı bu, siz köprünün üzerindeyken bu sizi çok da etkilemeyecektir.

Görsel kaldırıldı.

İstasyonda alışveriş yapabileceğiniz bir dükkân ve fotoğraf çekebileceğiniz bir platform var. “The Harry Potter Shop At Platform 9¾” adlı yerde kendinize filmle alakalı hediyeler alabilir, üzerinde Harry’nin valizleri ve beyaz baykuşu Hedwig’in de bulunduğu arabaya tutunup fotoğraf çekebilirsiniz. 

Warner Bros. Stüdyoları, Londra

Buraya biletinizi alıp girdikten sonra büyülenmeye hazır olun. Çünkü burası her Potterhead’ın gördüğünde hayran kalacağı bir yer. İçerisinde Hogwarts Büyük Salon Kapısı, Profesör Snape'in zindan dersliği, Hogwarts yatakhaneleri, Hogwarts Expressi, film setinin ekipmanları, kostümler, hediyelik eşyalar ve kaymak birası bulunuyor. Harry Potter tutkunlarının mest olduğu bu stüdyoya siz de mutlaka uğramalısınız. 

Görsel kaldırıldı.

Universal Parks & Resorts'un Universal Studios - Diagon Alley, Japonya

Diagon Yolu’na Çatlak Kazan barında gizli bir geçitten gizli bir dokunuşla veya uçuş tozuyla girilir. Buraya Mugglelar giremez. Sihirbazlar, cadılar buraya okul ve kırtasiye alışverişlerini yapmaya gelirler. Harry de buraya her sene alışveriş için gelirdi. Hatta bu yolda bulunan Ollivander Dükkanı’ndan ilk asasını almıştı.  Siz de bu tema parkına gelerek Diagon Yolu’nda bulunan dükkanları ve özellikle Weasley Büyücü Şaka Dükkânı’nı gezebilirsiniz. 

Görsel kaldırıldı.

Privet Drive 4 Numara, Londra 

Harry Potter’ın kötü akrabaları Dursley’lerin evi olan Privet Drive, Londra’nın biraz dışında bulunan Little Whinging’de bulunuyor.  Harry 11 yaşına kadar eniştesi Vernon Dursley, teyzesi Petunia Dursley ve kuzeni Dudley Dursley ile birlikte bu evin merdiven altındaki odasında yaşamıştı. Harry Potter macerasının ilk başladığı yer olan bu evi ziyaret etmek sizin için oldukça keyifli olacaktır. 

The Elephant House, İskoçya

Edinburgh’da şirin bir kafe olan The Elephant House, Harry Potter kitaplarının doğduğu yer diyebiliriz. J.K. Rowling’in İskoçya’da yaşarken en çok vakit geçirdiği ve kitaplarını yazmaya başladığı yer burasıymış. Hatta Rowling o zamanlarda maddi zorlukta olduğu için kafeye oturduğunda kahvesini hemen bitmesin diye çok yavaş içermiş. İşte o kahvesini yudumlarken bizim bayıla bayıla okuduğumuz ve seyrettiğimiz Harry Potter serisini yaratmış. Siz de bu anlamlı kafeye gidip bir kahve içebilirsiniz.

Görsel kaldırıldı.

Dobby’nin Mezarı, Galler 

Ölüm Yadigârları: Bölüm 1’de Dobby kendini Harry için feda ederek Bellatrix’in attığı hançer tarafından öldürülmüştü. Harry de sadık arkadaşı Dobby için bir mezar kazarak onu defnetmişti. Mezar taşının üzerinde “Dobby burada yatıyor, özgür ev cini” yazıyordu. Bu mezar taşı Pembrokeshire’daki Freshwater West sahilinde bulunuyordu. Fakat yakın zamanda bu mezar taşı çalındı. Harry Potter hayranları çalınan mezar taşının yerine, üzerine “Here lies Dobby a free elf” yazdıkları çakıl taşlarını bırakıyorlar. Eğer siz de Dobby’i anmak istiyorsanız bu sahile gidebilirsiniz.

St. Pancras Tren İstasyonu, Londra

Hemen King’s Cross’un yanında bulunan istasyonu Sırlar Odası filminde görmüştük. Weasley ailesi King’s Kross’a geldiklerinde meşhur uçan araba Ford Angelia’yı St. Pancras’ın önüne park etmişlerdi. Daha sonra Harry ve Ron treni kaçırıp arabayla birlikte havalanmıştı. Londra’nın en görkemli binalarından biri olan St Pancras, sizi mimarisiyle büyüleyeceği gibi filmdeki sahneyi de gözünüzde yeniden canlandırmanıza vesile olacak.

Görsel kaldırıldı.

Gringotts Wizarding Bank (Büyücüler Bankası) – Avustralya Evi, Londra

Harry Potter ve Felsefe Taşı filminde Gringotts olarak kullanılan bina günümüzde konsolosluk ve diğer resmî işler için kullanılıyor. Bu yüzden Harry gibi görünmezlik pelerininiz yoksa içeri girmeniz pek mümkün değil. Fakat binanın dışından içeriye baktığınızda Gringotts’un avizelerini ve salonun desenli parkelerini görebiliyorsunuz. Filmde cücelerin gezindiği salona dışardan bakabilmek bile sıkı bir Harry Potter hayranı için oldukça heyecan verici olacaktır. 

Görsel kaldırıldı.

Çatlak Kazan’ın Giriş Kapısı, Londra

Charing Cross Road sokağında bir dükkân olan Çatlak Kazan’ın içerisinde şu an bir gözlükçü bulunuyor. J.K. Rowling’e göre burası 1500’lerde kurulmuş bir birahane. Şimdilerde ise buralarda modern ve antik kitapçılar mevcut. Filmde Hagrid ve Harry bu sokakta günümüzde “The Good Yard” olarak geçen restoranın 44 ve 45 numaralı vitrininin önünden geçip Çatlak Kazan’ın giriş kapısına gidiyorlardı. Bu sahneyi hatırlayabildiniz mi? Çatlak Kazan’ın kapısı filmde siyahtı, günümüzde ise maviye boyanmış bir hâlde. Siz de bu kapıdan geçerek bir gözlükçüye giriyor olsanız da Çatlak Kazan’a girdiğinizi hayal ederek mutlu olabilirsiniz. 

Görsel kaldırıldı.

Sihir Bakanlığı Girişi (Telefon Kulübesi), Londra

Ölüm Yadigârları: Bölüm 1’de ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı’nda kullanılan bu rotasyonda bir telefon kulübesi vardı. Filmde bu telefon kulübesinde 62442 tuşlarına basarak Sihir Bakanlığı’na geçiş yapılıyordu. Telefonda tuşlanan bu numaralar MAGIC harflerine denk geliyor. Bu da Harry Potter’ın gizli ayrıntılarından bir tanesi. Telefon kulübesi günümüzde orada bulunmuyor, sadece filmde kullanılmak için oraya yerleştirilmiş bir dekordu. Yine de buraya gittiğinizde arkada bulunan köprüyü görebilir, telefon kulübesinin olduğu duvarın oradan geçebilirsiniz.  

İngilizlerin Meşhur Yemeği: Fish and Chips
Yeme İçme

İngilizlerin Meşhur Yemeği: Fish and Chips

Fish and Chips, İngiliz Kültürü’nün çok önemli parçalarından biridir öyle ki İngiltere denildiği zaman aklımıza ilk gelen simgelerden biri haline…

Devamını Oku
Londra Heathrow Havalimanı Covid-19 için Nasıl Önlemler Aldı Detaylı İnceliyoruz
Kültür Seyahat

Londra Heathrow Havalimanı'nın Aldığı Covid-19 Önlemleri

Covid-19 pandemisi'nin normalleşme döneminde her havalimanı kendi önlemlerini almaya başladı. Normalleşme sürecinde tedbiri elden bırakmamak…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Londra'da Yaşamak İçin Nedenler

Dünya üzerinde en popüler şehirler düşünüldüğünde İngiltere'nin başkenti Londra ilk 10 içerisinde mutlaka yer alır. Her yıl çok sayıda turistin…

Devamını Oku