Yeme İçme

5 Temmuz 2021
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Temel taşlarını pirincin, etin ve balığın oluşturduğu geleneksel Birleşik Arap Emirlikleri mutfağı, çok kültürlülüğün muazzam bir bileşeni olarak giderek yıldızı parlayan mutfaklar arasında. Hint ve Fars mutfaklarıyla benzer yanları olan Abu Dhabi’de yemekler çoğunlukla safran, fındık ve baharatlarla servis edilir.

1

Saloona: Tavuk eti veya kuzu etiyle yapılan, yerel sebzelerle tatlandırılan yerel bir çorbadır. Görüntüsüyle bir çorbadan çok etli güveci andıran Bedevi kökenli bu doyurucu yemek, özellikle Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerindendir.

Al Madroobas: Abu Dhabi’nin en sevilen lezzetleri arasında yer alan balığın tuzda kurutularak, enfes bir sosla birlikte pişirilmesiyle elde edilen Al Madrooba, bu güzel sahil kentinin favori yemekleri arasında gösterilir. Genellikle yerel bir gözleme olan Raqaq ile servis edilir.

Al Harees: Jareesh veya Harissa olarak da bilinen yemek, özellikle düğün, bayram gibi özel kutlamaların baş tacıdır. Gece boyunca suda bekletilen buğday taneleri su ve tereyağı ile pişirilerek lapa kıvamına getirilir, çeşitli etler ve baharatlarla tatlandırılır. Pişmesi çok uzun bir süre alsa da bu yemeği deneyen herkes, kesinlikle beklemeye değdiği ortak görüşünde birleşmektedir.

Khuzi: Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal yemeği olan Khuzi, özellikle turistler tarafından en çok sevilen yemeklerin başında gelmektedir. Bol baharatlı pilav, fındık, kuru üzüm ve taze sebzelerle tatlandırılmış koyun etinin bir araya gelmesiyle oluşan bu lezzetli yemek, aynı zamanda çok güzel bir görsele sahiptir, bu nedenle sosyal platformlarda sık sık paylaşılır.

Al Machboos: Yapılışı son derece basit olan Al Machboos, Abu Dhabi’nin en sevilen sokak lezzetlerindendir. Hint yemeği biryaniye çok benzese de içeriğindeki aromatik ve bol baharatlar onu sadece Abu Dhabi’ya has bir lezzete dönüştürür. Loomi adı verilen kurutulmuş limonların et ve pirinçle buluştuğu bu lezzet genellikle salata ile birlikte servis edilir.

2

Shawarma: Birleşik Arap Emirlikleri dendiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri olan Shawarma’yı hem en lüks restoranlarda hem de sokak tezgahlarında bulmak mümkün. Aslen otantik bir Lübnan yemeği olan Shawarma bizdeki tavuklu dürümlere çok benzer.

Luqaimat: Bakmayın isminin farklı olduğuna, Luqaimat aslında bizim bildiğimiz lokma tatlısı. Abu Dhabi’de hem atıştırmalık hem de tatlı olarak tüketilen Luqaimat, temelde kızarmış hamur toplarının şurupla tatlandırılmasıdır. Yapılışında bal veya hurma şurubu kullanılır, sıcak sıcak servis edilir.

Deve Dolması: Ancak bir şeyh düğününde veya bedevi töreninde rastlayabileceğiniz deve dolması, son derece özel bir yemektir. Devenin kuzu ve pilavla doldurulmasıyla elde edilen bu yemek Guiness Rekorlar Kitabı’na bile geçmiştir.

Balaleet: Hem tatlı hem de tuzlu bir yemek fikri size garip gelse de BAE’nin çok popüler olan bu geleneksel yemeğini mutlaka tatmanızı öneririz. Eriştenin fındık, gül suyu, kakule, tarçın, antep fıstığı ve şekerle bir araya gelmesiyle oluşan Balaleet, yanında omletle birlikte kahvaltılarda da sık sık tüketilir.

Tabbouleh: Yeşil soğan, domates, salatalık, maydanoz, ezilmiş buğday, nane ve limon suyu ile yapılan bir salatadır. Son derece doyurucu olması nedeniyle tek başına bir öğün olarak da restoranlarda bulunabilmektedir.

3

Esh Asarya: İlk bakışta bir cheesecake’i andıran Esh Asarya, en ünlü BAE tatlıları arasındadır. Ekmeklerin limon suyu, gül suyu ve portakal çiçeği suyuna batırıldıktan sonra krema eklenmesiyle elde edilen bu tatlı, kimi yerde “Harem Ekmeği” olarak da servis edilir.

Khameer: Maya, un ve süt tozundan yapılan ve görüntüsüyle pideyi andıran susamlı bir Arap ekmeğidir. Peynir ve bal ile birlikte kahvaltıda tüketildiği gibi, yahniyle birlikte de çok sevilir.

1
Yeme İçme

Gurmeler İçin Abu Dhabi Mutfağından Lezzetler

Temel taşlarını pirincin, etin ve balığın oluşturduğu geleneksel Birleşik Arap Emirlikleri mutfağı, çok kültürlülüğün muazzam bir bileşeni olarak…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Gurmeler İçin Abu Dhabi Mutfağından Lezzetler

Temel taşlarını pirincin, etin ve balığın oluşturduğu geleneksel Birleşik Arap Emirlikleri mutfağı, çok kültürlülüğün muazzam bir bileşeni olarak…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Abu Dabi'deki Fitness Salonları ve Spor Kulüpleri

Tatilde bile fitness’tan uzak kalmayan iflah olmaz sporseverler için, Birleşik Arap Emirlikleri’nin gözde tatil beldesi Abu Dabi’deki en güzel…

Devamını Oku