Teknoloji

30 Temmuz 2020
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2023

Bir zamanlar bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz ve geleceğin teknolojileri arasında yer alan şeyler bir bir gerçek oluyor. Gelecek geliyor. Teknoloji sanatı mı taklit ediyor bilinmez ama bu teknolojiler öngörülebilir bir gelecekte yaygın bir gerçeklik kazanacak. Geleceğe Dönüş filminin uçan kaykayları uçmaya başladılar, elektrikli araçlar caddelerde geziyor. Peki bu elektrikli araçlar yakın gelecekte dünyayı nasıl etkileyecek?

EC-1.jpg

İklim değişikliğinin dünya üzerindeki etkileri konuşuldukça elektrikli araçlara gösterilen ilgi ve rağbet de arttı. Dünyada en yaygın ve bilinen marka Tesla olsa da birçok araç üreticisi bu yönde adımlar attı ve bu hususta büyük bütçeler ayırdı. İngiltere kaynaklı Motor Üreticileri Birliği’nin verilerine göre 2019 yılında bu araçlara yönelik talep bir önceki yıla yüzde 236 oranında arttı.

Bu veriler bize elektrikli araçların bir trend değil de ulaşımın geleceğini şekillendirecek değişimlerden biri olduğunu gösteriyor. Araçların kullanımı yaygınlaştıkça ve markalar yatırım yaptıkça araçların fiyatlarının düşmesi bunda en büyük etken. 2025-30 arasında elektrikli araçların petrolle çalışan araçlardan daha ucuz olacağı öngörülüyor. Petrolle çalışan araçlar önümüzdeki süreçte hâlâ var olsalar da hem etkileri hem de yaygınlıkları azalacak. Bugün İngiltere’de benzin istasyonlarından daha fazla sayıda elektrikli araçları şarj etme noktası bulunuyor. Benzin kullanılmadığı için araçların bakım masrafları da yüzde 30 oranında azalıyor.

Araçlar atmosfere salınan zararlı gazların yüzde 14’ünden sorumlu. Yıllar içinde bu gazlardaki azalma oransal olarak yenilenebilir teknolojiye yatırım yapılan elektrik üretim santrallerinden daha az olmuş. Bu da şu anlama geliyor: Elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması sadece teknolojinin geleceği açısından değil dünyanın geleceği açısından da büyük önem taşıyor. Norveç petrollü araçların satışını 2025 yılında bitirmeyi hedefliyor, Fransa için ise bu tarih 2040. Bu tarihler hâlâ gelecekte ama bugün elektrikli araçlara talebe ve yapılan yatırımlara bakınca geleceğin burada şimdi olduğunu söylemek mümkün.

Araçlardaki teknolojik gelişmelerde kat edilen mesafeye bakınca (bir zamanlar hayal olarak nitelenen sürücüsüz araçlar bugün ticari olarak satılıyor) bir bilim kurgu filminden çok farklı değil bugünkü gerçeklik. Robot teknolojisi hızla ilerliyor, başka gezegenlerde araştırmalarda bulunuluyor, akıllı sistemler hayatımızı değiştiriyor. Ulaşımın da benzer bir yol izlediği aşikar. Elektrikli araçlar hem ulaşımda hem de iklim değişikliğine karşı mücadelede gelecekten gelmişe benzeyen günümüzün araçları.  

Geleceğin Elektrikli Arabalarında Neler Olacak

Devir artık elektrikli araçların devri ve çok yakın zamanda hayatımızda da bu konuda pek çok yenilik gerçekleşecek. Şu an Ar-ge süreçleri tamamlanmak üzere olan bu yenilikler neler mi dersiniz?

EC-2.jpg

Kablosuz Şarj

Herhangi bir kabloya ihtiyaç duymadan aracınızı şarj edebildiğinizi düşünün. Bu teknoloji günümüz elektrikli araçların bazılarında zaten kullanılıyor ve yakın zamanda muhtemelen tüm alanlarda wireless şarj teknolojisini kullanıyor olacağız.

Vehicle 2 Grid Teknolojisi

Konunun meraklıları zaten bunun ne anlama geldiğini biliyor ama konuya uzak olanlar için hemen açıklayalım; elektrikli otomobillerdeki motorlar elektrik enerjisini hareket enerjisine çevirerek bir nevi alternatör görevi görürler. Ve sonra hareket enerjisi de yeniden aracın bataryasına iletilir. Gelelim Vehicle 2 Grid teknolojisine. Aracınız artık sadece kendi kendine değil, bölgedeki elektrik şebekelerine de güç aktarımı sağlayabilecek. Bu da bu işten para bile kazanabileceğiniz anlamına geliyor.

Uzaktan Servis Bakımı

Artık arabayı bakıma götürmek tarih olacak. Elektrikli araçlarda bu ihtiyaç en alt seviyede olsa da yine de yılda bir servise gitme zorunluluğunun kalkacak olması sevindirici. Onun yerine, tıpkı cep telefonunuza gelen uzaktan güncellemeler gibi aracınız da aynı teknolojiyi kullanacak ve kendini sıfırlayacak. Nasıl, harika değil mi?

Prizren Kalesi-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Prizren

Şar Dağları’nın göz alıcı güzellikteki eteklerinde uzanan Prizren şehri hem tarihi hem kültürel hem de doğal güzellikleriyle görenleri kendisine…

Devamını Oku
Sevgililer Günü İst.-0
Kültür Seyahat

İstanbul'da Sevgililer Günü Nerelerde Kutlanır

14 Şubat’ta eğer şairlerin dizelerine sığdıramadığı kentte, İstanbul'da iseniz çok şanslısınız. Çünkü bu özel günü masal gibi bir şehirde…

Devamını Oku
İstanbul Nisan 2024-0
Kültür Seyahat

Nisan 2024 İstanbul Kültür Sanat Rehberi

Güneşin sıcacık yüzünü göstermeye başladığı nisan ayı, İstanbullular için sanat ile dolu dolu bir ay olacağa benziyor. Peki 2024 nisan ayında…

Devamını Oku