Yeme İçme

3 Ocak 2024

Gezerken damak tadını da şımartmayı seven her gezginin kalbini bıraktığı bir ülke mutlaka vardır. Bu Paris’te güzel bir baget ekmeği de olabilir, Tokyo’da Michelin yıldızlı bir restoran da. Yemek yemeyi bir amaç olarak görenlerin favori destinasyonları, mutlaka bir yemekle ilişkili, buna da gastronomi turizmi deniyor.

Peki 2023 senesinde hangi ülkeler muhteşem yemekleriyle ön plana çıkıp yemek tutkunları için en iyi seyahat destinasyonları arasına girmiş merak ediyor musunuz? Birlikte bakalım.

Fransa

Dünyanın en modern mutfaklarından biri olarak bilinen Fransız mutfağının müdavimi çok. Kruvasanları, makaronları, bagetleri ve soğan çorbaları artık dünyanın dört bir yanında servis ediliyor ama elbette yerinde yemenin keyfi de tadı da bambaşka.

“Dünyanın gastronomi başkenti” olarak nam salan Lyon’u ele alalım örneğin. Kişi başına düşen restoran sayısı ile tüm Fransa’yı geride bırakan Lyon, geçtiğimiz sene de gastronomi turizminde başı çeken dünya şehirlerinden oldu. Eğer yolunuz düşerse yerel sosislerini, Quenelle köfteyi, çikolatalı sufleyi ve krem peynirlerini özellikle denemenizi öneririz.

Paris mon amour

İspanya

100 yılı aşkın mutfak kültürüyle dünyayı kendine aşık eden İspanyol mutfağı, inanılmaz tatların, dokuların ve renklerin birleşiminden oluşuyor. Birçoğu dünya çapında üne sahip olan bu yemekleri tatmak için bile ziyaret edilesi İspanya’da listeye eklemeniz gereken ilk yemek elbette ki ülkenin ulusal yemeği olan Paella. Tapas, Manchego peyniri, İspanyol ratatouille’i Pisto, sarımsaklı karides ve Gazpacho da bu mutfağın vazgeçilmez demirbaşları.

Paella

İtalya

İspanyol mutfağının hemen ardından pizza ve makarna sevenleri arşa çıkaracak İtalya mutfağı geliyor. Bu iki yemeği de en muazzam şekilleriyle yiyebileceğiniz İtalya, sonsuz olasılıklar barındıran çok zengin bir mutfağa sahip. Peynirler, tütsülenmiş etler, gnocchi, tiramisu, carbonara, risotto, Fiorentine bifteği ve daha sayamayacağımız pek çok tablo görüntüsü veren yemek, İtalya’yı geçtiğimiz sene de gastronomi turizminin en leziz durakları arasına sokmaya yetti.

gnocchi

Meksika

Dünyanın birçok yerinde bir Meksika mutfağı bulmak mümkün olduğundan çoğu insan Meksika yemeklerinin isimlerine aşina. Peki bu popülerlik bir tesadüf mü dersiniz?

Meksika, köklü gelenekleri ve zengin kültürel mirasıyla hak edilmiş bir üne sahip. 60’tan fazla biber çeşidinin yer aldığı Meksika mutfağı, ülkenin her bölgesinden gelen malzemelerle muazzam lezzetler yaratmayı bir alışkanlık haline getirmiş. Taco’lar, Enchilada’lar, Burrito’lar, Salsa sosları, Habanero gibi birçok sos ve yemek, insanların Meksika’ya aşık olma nedenlerinin başında geliyor.

Taco

Peru

Biz Peru’yu her anlamda çok seviyoruz. Birçok insan belki mutfağının bu kadar meşhur olduğunu bilmeyebilir ancak Peru, 2023 senesinde damak tadına düşkün birçok gezginden tam not aldı. Alışık olmadığımız tatların ve içeriklerin hakim olduğu Peru mutfağı gerçekten de eşi benzeri olmayan gastronomik bir deneyim vadediyor.

Brezilya

Dünyanın en büyük ekonomileri arasında gösterilen Brezilya, Avrupa, Asya, Afrika ve yerli halkların miraslarının bir araya geldiği son derece zengin bir kültüre sahip. Ülkenin neredeyse her bölgesinin kendine özgü gastronomik bir kişiliğe sahip olduğu ülke en çok fasulyesiyle, her türlü et ve deniz ürünleriyle meşhur. Meyvenin, baharatların ve tatlı-ekşi tatların kendilerine bolca yer bulduğu Meksika mutfağında mutlaka denemeniz gereken yemeklerin başında Feijoada, Coxinha, Cassava ve Brigadeiros geliyor. 

brazil food

Arjantin

Dünyanın en iyi bifteklerinin ülkesi olan Arjantin de pek tabi ki kendine bu listede önemli bir yer bulmuş. İtalya ile yarışan Arjantin pizzası, “chimichurri” soslu biftekler ve muazzam Dulce de Leche bu mutfağın parlayan yıldızları. Tabi beyaz soğan, bol bol mozarella peyniri, sarımsak ve kekikle yapılan ünlü Fugazzetta pizzasını da unutmamak gerek.

Japonya

Gastonomi dünyasının yıldızlarından olan Japonya, gastronomi turizminin de zirvesindeki ülkeler arasındaki yerini geçtiğimiz sene de korudu. Malzemelerinin çeşitliliği, gelenekseli ve moderni buluşturan pişirme teknikleri ve bir ada ülkesi olmasının nimetleri arasında olan tazecik deniz ürünleri Japonya’yı bu alanda harika bir destinasyon haline getiriyor. Eğer farklı lezzetlerin peşinde koşan bir gezginseniz ve yolunuz Japonya’ya düşerse çiğ balık, tuzlanmış sebzeler ve soslarla hazırlanan yemekler, derin yağda kızartılmış etler (özellikle de Kobe Bifteği) denemeniz gereken yemekler arasında.

Tayland

Erişte çorbası, yeşil papaya salatası, Hindistan cevizi çorbası, kaju fıstlıklı tavuk… Yeni tatlar denemeye açıksanız, Thai mutfağı tüm ezberlerinizi bozabilir. Güneydoğu Asya’nın en iyi mutfaklarından birine sahip olan Tayland, aroması güçlü ve baharatlı yemeklerle karakterize edilir. Pirincin, eriştenin, nişastanın, sosların, otların, baharatların ve meyvelerin başrolü paylaştıkları Tayland mutfağı başta mesafeli duranları bile kendine aşık edebilecek güçte ve lezzette. 

***Thai mutfağı ile ilgili daha fazla şey okumak isteyenler buraya.

thai food

Güney Kore

Japonya ve Çin mutfağının harikulade bir harmanı olan Güney Kore, özellikle sokak lezzetleriyle gezginlerden tam not alan bir ülke. Pirincin ve etin ana yemeklerinden eksik olmadığı Güney Kore’nin asıl sırrı baharatlarda gizli. Susam, soya, sarımsak ve zencefil bu mutfakta kendine geniş bir yer bulur. Güney Kore’de bir sofraya oturduğunuzda muhtemelen masada çorba, pirinç lapası, etli ana yemek ve küçük atıştırmalıklar olarak da adlandırabileceğiniz yan yemekler (kimchi) bulacaksınız. Sokağa çıktığınızda da baharatlı pirinç keklerini, esmer şekerli krebini ve meşhur sebzeli tostunu mutlaka deneyin. 

 

Michelin Yıldızı-0
Yeme İçme

Avrupa'nın Michelin Yıldızlı Restoranları

Alanında en iyi restoranların kabul edildiği Michelin Yıldızları listesi, gurme turizmin nabzının attığı şehirlerin belirlenmesinde önemli rol…

Devamını Oku
sanal-tur-liste
Kültür Seyahat

Karantina Günlerinde Sanal Kültür Turlarını Geziyoruz

Karantina günlerinde yeni yerler gezip göremeyenler için bir alternatif olarak 3D Sanal Turlar ile yeni yerler görme fırsatı elde ettik. Artık saray…

Devamını Oku
Tema Parklar-0
Kültür Seyahat

Çocuklar Bayılacak: Dünyanın En İyi Eğlence Parkları

Eğlenceli, orijinal, heyecan verici, muhteşem... Dünyanın en iyi eğlence parkları, gençleri, yaşlıları ve adrenalinin tadını çıkarmak isteyen herkesi…

Devamını Oku