Kültür Seyahat

3 Mart 2022
Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2024

Kuzey Işıkları Nasıl Oluşuyor?

Dünyanın dört bir yanındaki insanların merakını yakalayan Kuzey Işıkları, adeta bir sanat görüntüsü izlenimi veren en görkemli astronomik olaylardan biridir.  Aurora Borelais (Kutup Işıkları ya da Kuzey Işıkları) olarak bilinen Kuzey Işıkları, belirli dönemlerde gece gökyüzünde görülen neon renkli ışıklar olarak tanımlanıyor. Uyarılmış güneş parçacıklarının atmosferik gazlarla çarpışarak ortaya çıkan bu neon renkli ışıklar dakikalarca hatta günlerce sürebiliyor. Kuzey Işıkları hakkında daha az bilinen bir gerçek var ki o da hem kuzey hem güney yarımkürede görülebiliyor olmasıdır.

aurora2.jpg

Kuzey Işıkları Nerede Görülüyor?

Kuzey Işıklarını görebileceğiniz en iyi zaman Aralık- Mart ayları arasında gökyüzünün açık olduğu soğuk ve karanlık gecelerdir. Bu ışıkları görmek için en iyi yerler genellikle kutup dairesine daha yakın olan bölgelerdir. Bu bölgeye ne kadar yakın olursanız, kuzey ışıklarını yakalama şansınız o kadar çok olur. İşte dünyanın dört bir yanından Kuzey Işıkları’nı izleyebileceğiniz en güzel şehirler:

Alaska, ABD

Alaska, kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz dünyadaki en iyi yerlerden biridir. Buradaki soğuk hava, açık gökyüzü ve uzun karanlık geceler, kuzey ışıklarını görmeniz için en uygun koşulları sağlar. Alaska bölgesinde kamp kurabilir, araba kullanabilir, gezi ve fotoğraf odaklı turlara katılarak da kuzey ışıklarını izleyebilirsiniz. Özellikle Fairbanks bölgesi, ışıkları görme olasılığınız en yüksek olan bölgedir. Havaalanına yakın olması açısından ulaşımı kolay ve Kuzey Işıkları'nın tadını çıkarabileceğiniz çok sayıda turistik yere sahiptir.

aurora.jpg

Kuzey Kanada

Kuzey Kanada, bozulmamış vahşi doğası ve bulunduğu enlem sebebiyle Kuzey Işıkları’nı görebileceğiniz ideal bir yerdir. Kanada’nın birçok bölgesi, bu ışıklara tanık olur. Özellikle Yellowknife bölgesi, kuzey ışıklarına tanık olmak için inanılmaz bir yere ve turistler için çok sayıda özel aktivitelere sahiptir. Bu bölge dışında Wood Buffalo, Jasper Ulusal Parkı ve Yukon bölgesi kuzey ışıklarını görebileceğiniz diğer yerlerdir. Tek başınıza kamp kurabilir, karavan yapabilir ya da AirBNB kabini kiralayabilirsiniz. Fotoğraf çekmenize yardımcı olan turlara katılarak kuzey ışıklarına şahit olabilirsiniz.

İzlanda

Volkanik manzaralar, şelaleler ve jeotermal kaplıcalarıyla İzlanda, kuzey ışıklarını görmek için en iyi yerlerden biridir. Batı kıyısındaki Kirkjufell Dağı ve Grotta Deniz Feneri bu ışıkları görebileceğiniz harika yerlerdendir. Konforlu termal kaplıcalardan, çadır kampları veya karavanlardan İzlanda’nın el değmemiş bu vahşi doğasında kuzey ışık manzaralarını görebilirsiniz. Kuzey ışıkları dışında buzullardan, sıcak buhar fışkırtan gayzerlere, dev şelalelerden dev volkanlara kadar deneyimleyebileceğiniz pek çok şeyi İzlanda’da bulabilirsiniz. 

aurora 3.jpg

Norveç

Norveç, bu doğa harikasına tanık olmak için en rahat ve harika bir yerdir. Balıkçı köyleri, deniz manzaraları, doğası ve fiyortlarının güzelliğiyle Kuzey Işıkları'nı yakalamak için en rahatlar yerlerden biridir. Köpekli kızak turu, Ren Geyiği kızaklı turu ve gece yolculuklarına kadar çok sayıda turlar bulunur. Kuzey Işıkları'nı en iyi şekilde izlemek için Norveç’in kuzey bölgesinin en büyük kentlerinden biri olan kutup dairesine yakın olan Tromso gösteriliyor. Tromso dışında diğer önemli izleme alanları Ersfjordborn Köyü, Lofoten Adası, Kirkenes, Alta ve Nordkapp köyü olarak yer alır.

Finlandiya

Finlandiya, Norveç ile birlikte kuzey ışıklarını Avrupa’da göreceğiniz en popüler yerdir. Kuzey Işıkları'nı izlemek için Finlandiya’nın kuzey bölgesinde yer alan Laponya’yı ziyaret etmek en iyi seçenektir. Kuzey ışıkları burada yılın iki yüz gecesi gökyüzünde adeta dans eder. Bu bölgede ışıkları görmek için kar ayakkabısıyla yürüyüş, kros kayağı, köpek kızaklı turu veya kar arabaları tercih edilir. Ayrıca ziyaretçilerin yataklarının rahatlığından ve sıcaklığından kuzey ışıklarını deneyimlemeleri ve görüntülemeleri için lüks cam iglolar yapılmıştır.

aurora 4.jpg

Rusya

Rusya’nın büyük bir kısmı Kuzey Kutup Dairesi içinde yer alır ve 6 hafta boyunca güneş görülmez. Bu nedenle Kuzey Işıkları'nı izlemek açısından önemli bir konumdadır. Kola yarımadası, Murmansk kasabası, Taimyr Yarımadası, kuzey ışıklarının izlenebileceği en iyi yerleridir. Kamp yapabilir, araba ile gezebilir veya bir tura katılarak ışıkları izlemeyi deneyimleyebilirsiniz.

İsveç

Kuzey Işıkları'nı izlemek için bir başka popüler yer olan İsveç, diğer ülkelere göre daha ılıman bir iklime sahiptir. İsveç’te küçük bir köy olan Abisko köyünde etrafı dağlarla çevrili ve genellikle açık gökyüzü olan Abisko Ulusal Park’ta yer alan Aurora Sky Station, Kuzey Işıkları'nın en iyi şekilde görülme şansına sahip olduğu yeridir. Gün boyunca kayak veya kar arabası turu yapabilir, fotoğraf odaklı turlara katılabilir, tamamen buzdan yapılmış bir otelde konaklayabilirsiniz.

aurora 5.jpg

Grönland

Kuzey Işıkları'na tanık olmak isteyen turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan, Kuzey Kutbu’ndan 500 mil uzaklıkta yer alan Kuzey Grönland’da ulaşım uçak ve tekne ile sağlanır. Bu bölgede buzul ve Kuzey Işıkları manzaralı bir konaklama veya özel bir tekne kiralayabilirsiniz. Eğer daha fazla macera isterseniz, kar arabası, köpek kızağı ile karda rehber eşliğinde kuzey ışıkları turunu deneyebilirsiniz.

İskoçya

İskoçya, doğası, dağları, gölleri, beyaz kumlu plajları, rüzgarlı kıyı şeritlerine sahip olduğu güzelliklerin dışında bir başka doğa harikası olan Kuzey Işıkları'nın izlenebileceği yerdir aynı zamanda. Kuzey ışıklarına daha yakın olmak için İskoçya’nın kuzey bölgesi Shetland Adaları’na seyahat edebilirsiniz. Shetland Adaları’nda kuzey ışıklarını izleyebilir, vahşi doğa manzarasını ve kumlu plajları keşfe çıkabilirsiniz. Çok nadiren de olsa İskoçya’nın başkenti Edinburgh’dan Kuzey Işıkları'nı görebilirsiniz. Bu görkemli manzarayı şehrin Calton Tepesi’ne yürüyerek izleyebilirsiniz.

Schengen-0
Tips

Schengen Vizesi Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Avrupa Birliği üyesi ülkelere seyahat edebilmenizi sağlayan kısa süreli bir Avrupa vizesi olan Shengen için gerekli evraklardan ücretlere kadar,…

Devamını Oku
1
İyi Yaşam

Valizinize Eklemeniz Gereken Cilt Bakım Ürünleri

Uzun uçuşlar, saatler süren gezmeler, kendimizi kaybederek güzellikleri görmek adına yaptığımız kilometrelerce yürüyüşler, seyahatlerimizde olmazsa…

Devamını Oku
Haziran Festivalleri
Kültür Seyahat

Dünyanın Dört Bir Yanından Renkli Etkinlikler

Haziran, kültürel seyahatlerin keyfini çıkarmak için yılın mükemmel bir zamanı. Dünyanın çeşitli bölgelerinde, bu ayda düzenlenen birçok muhteşem…

Devamını Oku