Kültür Seyahat

15 Şubat 2021
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Çin’in Wuhan eyaletinde ilk vakanın görülmesi ile tüm dünyaya yayılan Covid-19 virüsü tüm dünyayı etki altına almış durumda. Günümüzde, dünyanın birçok yerinde virüsün yayılımını önlemek ve insanları karantina altına almak için tedbirli bir şekilde sokağa çıkabiliyoruz ve kalabalık alanlarda bulunmamaya özen gösteriyoruz. 

Bu durumun ne kadar süreceği tam olarak bilinmediği için evde vakit geçirirken yeni aktiviteler aranmaya başlandı. Karantina günlerinde yeni yerler gezip göremeyenler için bir alternatif olarak 3D Sanal Turlar ile yeni yerler görme fırsatı elde ettik.

Hemen hemen her şehirde bulunan sarayları, müzeleri, hamamları, kaleleri, meydanları, parkları, antik yerleri ve türbeleri artık VR ile görmeniz mümkün bir hal alıyor. 

Online olarak arama motorlarından Sanal Kültür Turları’nı bulmanız mümkün. Bu turları ilk olarak Kültür Bakanlığı kendi sitesinde birçok şehir ve içerik olarak sağlıyor. Örnek olarak İstanbul’da bulunan bazı Sanal Kültür Turları şöyle:

Müze: 

• Ayasofya

• Dolmabahçe Sarayı

• Çırağan Sarayı

• Adile Sultan Kasrı

• Topkapı Sarayı

• Panorama 1453

• Çinili Köşk Rahmi Koç

• Kariye Müzesi

• Galata Mevlevihanesi

Kale/Kule:

• Rumeli Hisarı

• Anadolu Hisarı 

• Yedikule Zindanları

• Galata Kulesi

• Kız Kulesi

• Beyazıt Kulesi

Yalnızca Türkiye olarak değil dünya çapında önemli ve bilinir müzelerin çoğunu 360 Derece Panoramik olarak ya da VR ile bulmanız mümkün. Bu müzelere örnek olarak:

Louvre Müzesi / Paris 

Dünyanın en ünlü müzelerinden olan ve her yıl binlerce turisti ağırlayan Louvre Müzesi için Paris’e gitmenize gerek olmadığını söylesek? Eğer siz de bir sanat tutkunuysanız, Da Vinci’nin Mona Lisa’sından antik çağ eserlerine kadar geniş bir koleksiyona sahip olan Louvre’u artık sanal bir tur ile gezebilirsiniz.

Link: www.youvisit.com/tour/louvremuseum

The British Museum

Londra’daki British Museum’u gezmek için bir gün asla yetmez ama artık evinizin rahatlığında bir kültür turuna çıkmak, antik Rossetta taşı ve Mısır mumyaları gibi mutlaka görülmesi gereken eserleri sanal bir turla gezmek mümkün.

Link: https://britishmuseum.withgoogle.com/

Rijksmuseum / Amsterdam

Amsterdam her zaman en popüler şehirlerden biri olmuştur. Hollanda’nın en kapsamlı arşive sahip olan müzesi de işte bu sanatın ve kültürün nabzının attığı dinamik şehirde yer alıyor. Rijksmuseum Rembrandt, Vermeer gibi ünlü ressamların eserlerinin sergilendiği ve geniş bir sanat kütüphanesine sahip keyifli bir müze. Ve bu müzeyi bilgisayarınızın başından kalkmadan detay detay gezmek mümkün.

Link: https://artsandculture.google.com/partner/rijksmuseum

Muséed’Orsay / Paris

Cezanne, Renoir, Monet, Degas ve diğerleri… Empresyonist akımın önemli temsilcilerinin eserlerinin yanı sıra, Rodin ve Gauguin’e ait heykeller de artık parmaklarınızın ucunda keşfedilmeyi bekliyor.

https://artsandculture.google.com/partner/musee-dorsay-paris

Solomon R. Guggenheim Müzesi, New York

New York’un ikonik yapılarından Guggenheim, spiral merdivenleriyle ünlü bir müze. Ama artık o merdivenleri tırmanmadan da gezilebiliyor olması bazıları için iyi bir haber olsa gerek.

Link: https://artsandculture.google.com/partner/solomon-r-guggenheim-museum

Picasso Museum / Barcelona

20. yüzyılın en önemli sanatçılarından ve kübizm akımının önemli temsilcilerinden Pablo Picasso’nun eserlerinin sergilendiği Picasso Müzesi’nde, Picasso’nun gençlik dönemlerinden ustalık zamanlarına dek icra ettiği yaklaşık 4251 eseri sergileniyor. Henüz 16 yaşındayken yaptığı Science and Charity (1897), ışık ve renk kullanımındaki ustalığını konuşturduğu Still Life (1901) ve Las Meninas resim grubu, müzenin en ilgi çeken eserlerinin başında geliyor.

MoMATheMuseum of Modern Art / New York

Birçok kişi tarafından dünyanın en önemli modern sanat müzesi olarak tanımlanan MoMa, Andy Warhol’un çalışmalarından Picasso ve Dali’nin eserlerine kadar geniş bir yelpazede seçkiler sunuyor.

Link: https://artsandculture.google.com/partner/moma-the-museum-of-modern-art

Bu zorlu günleri verimli geçirebilmek için ufak bir yolculuğa çıkmak isteyenlere sanal gerçeklik müzeleri verimli bir alternatif olacaktır. Birçok sitenin bilgilendirici podcastleri de mevcut, böylece çevrimiçi turlarda hem gezebilir hem de öğrenebilirsiniz. 

sanal-tur

Daha fazlası için, Sanal Olarak Gezebileceğiniz 15 Turistik Mekan yazımızı da mutlaka okumanızı öneririz.

Mindfulness Nedir?
İyi Yaşam

Yıldızı Parlayan Yeni Trend: Mindfulness ve Uygulamaları

‘’Farkındalık’’ kelimesini duyduğunuzda aklınıza ne geliyor? Meditasyon? Derin nefes? Dikkatli beslenme? Farkındalık aslında bunların hepsini…

Devamını Oku
Noel Filmleri-0
İyi Yaşam

Ne İzlesek: Yılbaşı Gecenize Eşlik Edecek Filmler

2023’e girmeye sayılı saatler kala, gecenizi çok daha güzelleştirecek film önerileriyle geldik. Eğer içlerinde izlemedikleriniz veya hatırlamak…

Devamını Oku
TikTok Trend (0).jpg
Yeme İçme

Tik-Tok'un Hayatımıza Kattığı Yeme-İçme Trendleri

Son zamanların en popüler sosyal medya uygulamalarından Tik-Tok ile birlikte hayatımıza giren yeni yeme-içme trendlerinden haberdar mısınız? Merak…

Devamını Oku