Kültür Seyahat

5 Kasım 2020
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2023

Fas, son zamanlarda en popüler yurt dışı tatil seçeneklerinden birisi. Türk vatandaşlarından vergi istememesi nedeni ile Türkiye’deki insanların yurt dışı tatili için sıkça tercih etikleri bir yer hâlinle geldi. Fas, Türkiye’ye hem çok benzer hem de Türkiye’den çok farklı bir ülke.  Mutfağı ve kültür dokusu bize çok benzerken, ülkenin siyasi rejimi ve kuralları bizden apayrı. Böylesine karma bir ülkeye giderken her ne kadar kültürel açıdan rahat hissediyor olsanız da gitmeden önce öğrenmeniz gereken birçok şey var. Ülkenin düzeni ve kurallarına hâki olmak, oradayken dikkat edilmesi gereken şeyleri bilmek seyahatinizi çok daha keyifli geçirmeniz için önemli noktalar. İşte biz de bu yazımızda Fas’ta size lazım olacak bilgileri aktaracağız. Hazırsanız başlayalım. 

blog

Bir Ülke Üç İklim

Fas coğrafi konumu nedeniyle üç iklimi birden yaşayan bir ülke. Akdeniz’e kıyısı olan sahil şeridinde ılıman Akdeniz iklimi görülürken, ülkenin iç kesimlerine çöl iklimi hâkim. Atlas Okyanusu’na kıyısı olan yerlerde ise deniz iklimi görülüyor. Bu nedenle valizinizi, gideceğiniz şehrin konumunu göz önünde bulundurarak hazırlayın. Gideceğiniz tarihteki hava durumunu takip etmeniz de konforunuz için oldukça önemli. Bu yüzden ülkenin iklim ve hava koşullarını iyi bilmelisiniz. 

Arapça, İspanyolca veya İngilizce Biliyor Olmalısınız.

Fas’ta en yaygın olarak konuşulan dil şüphesiz ki Arapça. Ancak Fas’taki Arapça, bizim hayal ettiğimiz Arapçadan biraz farklı. Darija olarak adlandırılan bu dil “Moroccan Arabic” olarak da geçiyor. Ancak endişelenmeyin, turistik şehirlerde çoğu insan iyi derecede İngilizce konuşuyor. Yerel halkın bir kısmı İspanyolca konusunda da çok iyi. Bu diller haricinde, Tamazigt, Shelha ve Sheluh olarak bilinen yerel Fas dilleri de ülkede konuşuluyor. Bu duruma kötü tarafından bakmanıza gerek yok. Çünkü farklı bir ülkeye gidiyorsunuz ve farklı diller görmeniz de gezinizi daha değerli ve anlamlı kılacaktır. 

blog

Fas’a Gitmek İçin En Uygun Zaman Nedir?

Fas denilince akla genelliklere yaz ayları gelir ancak Fas yazın çok sıcak, kış ayları da gezmek için bize göre fazla uygun değil. Bu nedenle Fas tatili yapmak için ideal zaman bahar ayları! Özellikle mayıs ayı, Fas’a gitmek için en çok tercih edilen zamandır. 

blog

Bu Şehirlere Gitmeden Fas’tan Dönmeyin.

Fas’ın başkenti Rabat. Her ne kadar ülkenin göbeği burası olsa da tatil için tercih edilen bir şehir değil. Bu nedenle sırf başkent olduğu için Rabat’a uğrayıp zaman kaybetmenize gerek yok. Fas’ın en canlı ve en turistik şehri Marakeş. Türkiye’den Marakeş’e direkt uçuş var, yaklaşık dört saat sürüyor. Fas ile aramızda 3 saatlik meridyen farkı olduğundan uçaktan indiğinizde yolculuğunuz yalnızca bir saat sürmüş gibi olacak! 

Fas’ın bir diğer hareketli şehri ise Şafşavan. Bu şehir mavi binaları ile meşhur. Bir başka şehir önerimiz ise Kazablanka. Ancak ümitlenmeyin, filmin ne yazık ki şehir ile bir bağlantısı yok.  Ardından gidebileceğiniz başka yer ise Tanca. Gidip Fas’ın tadı damağınızda kalacağı kahvelerinden içmelisiniz. Bu saydığımız şehirlere gittiğinizde Fas’ın kendine has melez kültürüne iyice hâkim olacaksınız. Akdeniz kültürü ile harmanlanmış Arap & Endülüs kültürünün ne olduğunu hissedeceksiniz. Son önerimiz ise dönmeden önce Fes şehrine günübirlik uğramanız. Burada konaklamanızı tavsiye etmiyoruz ancak bu şehri mutlaka görmeniz gerektiğini düşünüyoruz. Hızla gelişen ve turizmle zenginleşen Fas’ın diğer şehirlerine inat Fes şehri eski kültürünü koruyor. Mutlaka bu şehre uğramalısınız! 

Tıpkı Fas gibi, kışın hiç uğramadığı diğer ülkelere de bir göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

1
İyi Yaşam

Yükselen Seyahat Trendi Glamping Hakkında Bilgiler

Yemyeşil ormanların içinde, masmavi deniz manzarasına karşı bir çadırda gece kuş sesleriyle uyuduğunuzu düşünün. Şehirden uzakta, doğanın içindesiniz…

Devamını Oku
İlk uçak yolculuğu-0
Tips

İlk Uçak Yolculuğunuzdan Önce Bilmeniz Gerekenler

Konforlu, keyifli ve hızlı... Ancak bunca iyi özelliğine rağmen uçak yolculukları bir parça tedirginliğe de yol açabilir. Özellikle de ilk…

Devamını Oku
Kadın Gezginler
Kültür Seyahat

Herkese İnat Birileri: Kadın Gezginler

Hepimizin aklında dünyayı gezmek, yeni insanlarla tanışmak, tecrübe edebildiğimiz kadar tecrübe edinmek ve hayatımızı dolu dolu, özgür bir şekilde…

Devamını Oku