Kültür Seyahat

18 Ekim 2021
Güncelleme Tarihi: 2 Haziran 2022

Hepimiz tatil yapmak isteriz, senede en az bir kere ya da daha fazla tatil planları yaparız. Fakat evdeki dostumuzu da bizsiz ve tek başına bırakmak istemeyiz. Bırakabileceğimiz ya da bakabilecek sevdiklerimiz her zaman müsait olmayabilir. Peki tatile giderken uçakta, evcil dostlarımızla birlikte uçabilir miyiz? Cevabımız, evet. O halde gelin uçak yolculuğunda evcil hayvan taşımacılığı konusunda güncel bilgilere bir göz atalım.

1

Evcil Hayvan Taşıma Kuralları

Uçaklarda belirlenen bazı kurallara göre kedi, köpek ve diğer evcil hayvanların taşıması hem kabinlerde hem de kargo bölümlerinde gerçekleşebilmektedir. Yolcu ile birlikte evcil hayvan olarak sadece kedi, köpek ve küçük ötücü kuşların uçmasına izin veriliyor. Kedi ve köpeklerin, kafesi de dahil olmak üzere 8 kiloyu aşmaması ve uçuş firmalarına göre santimetre olarak fark etse de kafes ebatlarının 23 cm yükseklik, 30 cm genişlik ve 40 cm uzunluk ölçülerini aşmaması şartını karşılaması gerekiyor. Tabii ki evcil hayvan taşımasının uçakta belirli bir kontenjana kadar yapılabildiğini de eklemekte fayda var.

Uçaklarda Evcil Hayvanlar İçin Gerekenler

Evcil hayvanlarınızın kabinde ya da kargo bölümünde taşınabilmesi için rezervasyonun uçuş saatinden 6 saat kadar gibi belirli bir süre önce yapılması talep ediliyor. Kafeslerin üzerinde, seyahat edecek yolcunun isim, soy isim, adres ve telefon gibi bilgilerinin de muhakkak bulunması gerekiyor. Yanınızda evcil hayvanınıza ait aşı kağıtları, kimlikleri ya da sağlık belgeleri gibi evrakların bulundurulması, gerektiği taktirde ilgili mercilere sunabilmek için oldukça mantıklı olacaktır. Son dakikada bir sürpriz yaşamayın. Seyahat edecek evcil hayvanın hamile olması, anne sütünden kesilmemiş olması veya emziren anne olması halinde, bu evcil hayvanlar uçuşa kabul edilmemektedir. Seyahat edecek evcil dostumuzun 10 ya da 12 haftadan büyük olması da gereken diğer şartlardan biri. Ayrıca seyahat edecek evcil hayvan için bagaj haricinde ek bir ücret alındığını da belirmekte fayda var.

Evcil Hayvan Uçuşları ile İlgili Diğer Önemli Bilgiler

Evcil hayvanlarla gerçekleşecek seyahat talepleri rezervasyon esnasında onaylansa bile havaalanında reddedilebilir. Bazı firmalarda kediyle köpek, kediyle kuş, ayrı kabinlerde de olsa aynı uçuşa kabul edilemiyor. Fakat köpek ve kuş, ayrı kabinlerde ya da aynı kabinde ve olabilecek en uzak mesafede uçuşa alınabiliyor. Seyahat esnasında kafesin öndeki koltuğun altında tutulması da bir diğer talep.

Taşınması Yasak Olarak Kabul Edilen Hayvan Bilgileri

Uluslararası havacılık kurallarının koyduğu çerçevede bazı evcil hayvanlar uçuşa alınamamaktadır.

Pitbull Terrier, Amerikan Pitbull Terrier, Amerikan Staffordshire Terrier, Fila Brasileiro, Japanese Tosa, Dogo Argentino gibi tehlikeli sayılabilecek köpekler taşınamamaktadır. American Bulldog, Bandog Tosa Inu, Bull Terrier,  Staffordshire Bull Terrier, Caucasian Ovcharka, Douge De Bordeux, Doberman (Pincher Doberman ve bütün Doberman türleri), Presa Canario, Rottweiler; Mastiff (Bull Mastiff hariç), Wolf Dog Hybrids, Affenpischer, Pekinese, Pug (All breeds), Shar Pei, Shih Tzu, Japenese Chin, Lhasa Apso, Tibetan Spaniel, Chow Chow, English Toy Spaniel, English Bulldog, French Bulldog, Boston Terrier, Boxer, Brussels Griffon, Bull Mastiff (English Mastiff) köpek cinsleri ve Birman, Exotic, Persian, Himalayan, Burmese kedi türleri ise sadece kargo bölümünde taşınmaları şartıyla uçuşlara kabul edilmektedir.

2

Evcil Hayvanların ve Sahiplerinin Çok Seveceği Bir Uygulama: Pet Room

Tatil süresince sevimli dostunuzla ayrı kalmamak için tüm hazırlıklarınız tamam; rezervasyonunuzu yaptırdınız, uygun ölçülerdeki taşıma kafesinizi ayarladınız, aşı kartı ve kimlik gibi evrakları çantanıza attınız, nihayet uçağa binmeye hazırsınız. Peki minik dostunuz buna hazır mı?

İstanbul Havalimanı’nda tüylü misafirler için de her şey düşünülmüş ve onların uçuşa güvenli ve konforlu bir şekilde hazırlanabilmeleri için benzersiz bir uygulamaya imza atılmış. Tuvalet de dahil, dostunuzun tüm temel ihtiyaçlarını giderebileceğiniz evcil hayvan odası, Giden Yolcu katında, güvenlik sonrasında yer alıyor ve tamamen ücretsiz.

Önemli: Eğer daha önce uçağa binmediyseniz ve ilk kez uçmaya hazırlanıyorsanız, sizi rahatlatacak ve sorun yaşamanızın önüne geçecek altın değerindeki tavsiyeler için sizi böyle alalım.

Gezgin Kadınlar-0
Kültür Seyahat

İlham Veren Öyküleriyle Dünyadan Kadın Gezginler

Bazen harekete geçmek için ihtiyacımız olan tek şey ilhamdır. Ve o ilham, sıradan bir günde, bir blog yazısında karşınıza çıkabilir. Ne dersiniz,…

Devamını Oku
elektrikli feribot-0
Teknoloji

Çevreci Ulaşımda Son Trend: Elektrikli Feribotlar

Sıfır emisyon özelliğine sahip elektrikli araçlar, giderek hayatımızın birçok alanında kendini gösteriyor. Bunun son örneği de elektrikli feribotlar.

Devamını Oku
Astroloji-0
İyi Yaşam

Astroloji Sevenlerin Takip Edebileceği 6 Podcast

Astrolojiye inansak da inanmasak da hayatımızın bir parçası olduğunu kabul edelim. Günlük burç yorumlarından detaylı astrolojik harita analizlerine…

Devamını Oku