İpucu

10 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi: 2 Haziran 2022

1

Yolculuklar sırasında güvenliğin, huzurun, hızın ve yolculuk kalitesinin artırılması için uygulanan pek çok kural vardır. Karayollarından denizyollarına her türlü ulaşım türünde geçerli olan kuralların en fazla dikkat edildiği alan ise kuşkusuz havayollarıdır. Aynı anda çok sayıda yolcunun taşınmasının yanı sıra teknik açıdan dikkat edilmesi gereken hususların çok hassas olması da havayolu taşımacılığında kuralların yoğunlaşma sebebidir. Bunlar arasında en fazla gözden kaçırılanlardan birisi de bagaj kurallarıdır.

Yolcular özellikle yanlarında taşıdıkları el bagajlarının boyutlarını önemsemeyebiliyor. Asıl bagaja göre daha küçük ebatlı olsalar da el bagajı da uçakların güvenli yolculuğu için önem arz ediyor. Öyleyse havayolu şirketlerinin titizlikle üzerinde durdukları el bagajı boyutu kısıtlamaları hakkında daha ayrıntılı açıklamalara geçiş yapalım.

2

Kabin bagajı olarak da bilinen el bagajı yolculuk esnasında koltuğun üst bölümündeki baş üstü dolabında ya da koltuğun altında taşınabilecek bagaj seçeneğidir.

Ölçüler seyahat edilecek kısma ve havayolu şirketine göre değişmekle birlikte, ideal ölçü 23x40x55 cm ebatlarında ve maksimum 8 kilogram ağırlığında olmalıdır. Kişisel eşyalarınızı taşıdığınız çantanızın ölçüleri için de belirli kurallar var. Buna göre, çantanızın boyutları 40x30x15 cm ölçülerini aşmamalıdır.

Yine de, bagajlarınızı hazırlamadan önce, uçuş yapacağınız havayolu şirketinin güncel bilgilerine göz gezdirmeniz oldukça faydalı olacaktır.

El bagajının boyutu dışında içeriği de kısıtlamalara takılabilir. Ulusal ve uluslararası mevzuatlar kapsamında el bagajları ile alakalı 2012 tarihli kararlar alınmıştır. Buna göre el bagajı ile ilgili kısıtlamalardan birisi içerisinde taşınabilecek sıvı, aerosol, jel miktarlarıdır. El bagajlarında her biri en fazla 100 mililitrelik kaplarda olmak üzere 1 litrelik ağzı kilitli bir poşette sıvı, aerosol, jel taşıyabilirsiniz. Bu sınırlamalar el bagajı için geçerli olup uçakaltı bagajına koyulanlar buna dahil değildir. Söz konusu şartlara uymayan el bagajına sahip yolcuların kontrol noktalarından geçişine izin verilmemektedir. El bagajlarında belirlenen miktar ve şartlarda olmaması durumunda taşınması yasak olan sıvı, aerosol, jel maddelerin listesi oldukça kapsamlıdır.

3

  • Su, şurup gibi içecekler ile her türlü sıvı. Parfümler, losyonlar, bebek mamaları ve sıvı ilaçlar.
  • Reçel, bal, pekmez, yoğurt gibi besinler.
  • Diş macunu dahil her türlü macun kıvamında maddeler.
  • Püskürtülen sprey boyalar, tıraş köpüğü, kremler, yağlar, makyaj malzemeleri, jöleler.

El bagajında uygun şartlar dışında taşınması yasak olan sıvı, aerosol, jel maddeleri bu şekilde özetleyebiliriz. Öte yandan bu kuralın esnetildiği istisna durumlar da vardır.

  • İlaçlar. Yolcunun kullanması gerektiğine dair belgelerin ibrazı halinde ilaçlar.
  • Bebek mamaları. Bebeğin de uçakta seyahat etmesi şartıyla, yolcu gerektiği kadar bebek mamasını el bagajında taşıyabilir.

Her türlü ateşli ve ateşli olmayan silahın el bagajında taşınması yasaktır. Yine sivri, keskin, delici özellikteki her türlü aletin de el bagajlarında taşınması yasaktır. Ateşli, ateşli olmayan silahların yanı sıra cop, elektroşok gibi silah niteliğinde kullanılabilecek araçlar da yasaklar listesinde bulunuyor. Yanıcı parlayıcı sıvı ve gazlar. Kimyasal, biyolojik, nükleer maddeler. Patlayıcılar, patlayıcı düzenekleri ve her türlü bileşenin el bagajında bulunması yasaktır.

1

İstanbul Havalimanı Bagaj Hizmetleri

İstanbul Havalimanı'nda, yolcuların depozitolu olarak kullanabilecekleri bagaj arabası hizmeti sunulmaktadır. 65 noktada alım ve teslim noktaları bulunan bu bagaj arabalarından yararlanan yolcular, fişlerini saklayarak depozito ücretlerini geri alabilirler.

Kullanılabilecek araç sayıları:

1.000 Adet Alışveriş Bagaj Aracı

3.500 Adet ​Bagaj Aracı.

Alım ve teslim noktaları:

Servis Katı
B Katı

İç Hatlar - Gelen Yolcu Katı - Bagaj Alım Yeri
D Katı

Dış Hatlar - Gelen Yolcu Katı - Bagaj Alım Yeri
D Katı

Gelen Yolcu Katı -Terminal Dışı
D Katı

Dış Hatlar - Güvenlik Sonrası - Giden Yolcu Katı
F İSKELE
B İSKELE
A İSKELE
D İSKELE

Giden Yolcu Katı - Terminal Dışı
F Katı

Giden Yolcu Katı - Güvenlik Öncesi
F Katı

Dış Hatlar - Giden Yolcu Katı - Güvenlik Sonrası
F Katı

Otopark
P5 KATI

2

Bagaj Sarma Hizmeti

Bagajınızda yolculuk sırasında meydana gelebilecek çizilme, kırılma ve zarar görme gibi olumsuzlukların önüne geçebilmek için İGA'da yepyeni bir hizmet: Bagaj Sarma Hizmeti!

Bagaj Kılıfı, Air Bubble, Bagaj Sarma, Mix Sarma (Kolinin sarılma işlemi) hizmetlerinden yararlanabileceğiniz gibi, ihtiyaç halinde koli de satın alabilirsiniz.

Önemli: Eğer daha önce uçağa binmediyseniz ve ilk kez uçmaya hazırlanıyorsanız, sizi rahatlatacak ve sorun yaşamanızın önüne geçecek altın değerindeki tavsiyeler için sizi böyle alalım.

Paragliding 0
İyi Yaşam

Yaz Tatili İçin Macera Dolu ve Eğlenceli Aktiviteler

Yaz tatili serin suların, güneşin ve eğlencenin birleştiği en heyecan verici mevsimlerden biri. Bu sezon macera ve eğlenceli aktivitelerle dolu bir…

Devamını Oku
Korku Evi-0
İyi Yaşam

Türkiye’deki Korku Evleri

Eğer tüylerinizi ürperten oyunları seviyorsanız Türkiye'nin dört bir yanında sizi ürkütücü bir maceraya çıkarmayı bekleyen pek çok "Korku…

Devamını Oku
Amasya-0
Kültür Seyahat

Yeşilırmak’ın Kenarında Bir Masal Şehri: Amasya

Yeşilırmak’ın huzurlu kıyısında kurulu Amasya, kral kaya mezarlarından tarihi yalıboyu evlerine, zengin mutfağından eşsiz doğasına kadar unutulmaz…

Devamını Oku