İpucu

8 Kasım 2022
Güncelleme Tarihi: 9 Kasım 2022

Malum kış geldi çattı artık, kısa sömestr, uzun sömestr ya da kış izinlerimiz derken soğuk ve karlı kış günlerinde rahat tatil yapacak sezon kapımızda. Ülkemizde de karlı günlerde kayak tatili için Palandöken’den Uludağ’a, Erciyes’ten Davraz’a kadar birbirinden özel noktalar bulunuyor. Kayak yapmak için ya da farklı sporlar için tercih edilen bu noktalar, özellikle en başta kayak tutkunlarının gözdesi. Peki, çok sevilen kayak sporunu, tatil ile birleştirip keyifli bir kayak yapabilmek için gerekenler nelerdir? En başta ne tür bir kayak takımı seçilmeli? Amatörden profesyonele, kayak takımı tercih ederken nelere dikkat etmeli?

Kayak Takımı-1

Kayak Takımı Seçiminde Kategoriler

Öncelikle ilk olarak kayak takımı seçilirken dikkat edilmesi gereken kategorileri şöyle bir sıralayalım: Kayak boyu, kayak yapılan kategori, cinsiyet, yaş ya da vücut özellikleri gibi nitelikler, kayak takımı seçmede baş sırayı tutan önemli noktalardandır. Unutmayın, doğru bir kayak seçimi yapılmadığı taktirde, ölümcül kazalardan, sıkıntılı durumlara kadar pek çok endişe verici durumla karşılaşmak mümkündür. Kayak eğitmenleri ve bu işin uzmanlarından gerekli bilgileri almadan önce kesinlikle, kayak takımı seçimine kalkışmayın. Gelin, bu son derece önemli noktalara, sırasıyla ufak ufak değinmeye çalışalım.

En Başta Dikkat Edilmesi Gereken Nokta: Kayak Düzeyi

Gerekli ekipmanları ya da kayak takımını seçmeden önce ne derece iyi bir kayak kullanıcısı olduğunuzu belirlemekte fayda bulunuyor. Başlangıç seviyesinde mi yoksa ileri düzey bir kayak kullanıcı mısınız? Bunun cevabı oldukça önem taşımaktadır. Başlangıç, orta, ileri seviyelere ya da çok yönlü kayak seviyesi ve kullandığınız pistlere göre değişkenlik gösteren kayak takımı seçimi, bu kategorilere göre doğru bir şekilde tercih edilmelidir. Örneğin az seviyede gerçekleşen hıza bile duyarlı olabilen yumuşak ve esnek kayak tipleri başlangıç seviyesi için uygun olabilirken her türlü koşul ve kayma tipine uygun olabilen ya da hızlı kaymaya uygun ileri seviye için uygun kabul edilebilmektedir.

Kayak Takımı-2

Kayak Seçiminde Kritik Bir Püf Noktası: Kayak Boyu

Tercih edilecek kayağın boyu, kendi boyunuzdan neredeyse 10 ile 20 cm arasında bir kısa boyda olmalıdır. Yine de kayak boyu gibi önemli bir püf noktasının, sadece boyunuz ile değil aynı zamanda kilonuz, kayak yapabilme düzeyiniz, vücut yapınız ve kayak yaparken hedeflediğiniz düzeyiniz ile ilgili olduğunu asla unutmayın ve bu kriterleri, kesinlikle göz ardı etmeyin. Bu noktanın en bilinen cevabını da belirtmeden geçmeyelim: kayak ayakkabılarınızı giymişken, kayak boyu çenenizle burnunuz arasında bulunuyorsa, en ideal kayak boyu bu anlamda doğru demek olarak kabul edilmektedir.

Kayak Seçiminin Has Noktalarından: Kayak Düzeyi

Kayak seçimi yapılırken, kayak yapabilme seviyenizin de oldukça önemli olduğundan bahsetmiştik. Yeni başlayanlar için düşük eğimli ve zor olmayan pistlerde kayabilmeyi sağlayan kayak takımları tercih edilirken, ileri düzey kayak yapabilen kayakçılar için ise yüksek hızlarda, slalom yapabilmelerini sağlayan kayak takımları tercih edilebilir. Bu tamamen kayak yapan kişinin, kayak seviyesi ve ileride yapmak istediği kayak kategorileri ile ilgilidir. Seçilen ya da gerçekleştirilen kayak seviyesine uygun seçim, hem daha sağlıklı kayak yapmanızı hem de bundan keyif almanıza olanak sağlayacaktır.

Kayak Tercihinde Önemli Kriter: Vücut Yapısı ve Vücut Özellikleri

Kayak yapmayı sevmeniz ya da hedeflediğiniz kayak yapma seviyesine ulaşmanız, burada ne kadar önemli olursa olsun, kendi vücut yapınız, yaşınız, cinsiyetiniz ve vücut özellikleriniz de bu anlamda yadsınamaz ve asla göz ardı edilemeyecek özelliklerin başında yer almaktadır. Örneğin, kadın kayak takımları, erkek kayak takımlarına göre daha farklı ağırlık noktasına sahip olup daha hafif ve daha esnek olarak üretilmişlerdir.

Vücut yapısına baktığımızda ise, kilosu fazla sayılabilecek bir kişinin, hafif kayakları ya da tam aksi durumda yani kilosuz ve zayıf insanın, ağır kayakları tercih etmesi pek uygun sayılamaz. Çocuklar için ise boy ve kilolarına bakılarak yapılabilecek kayak tercihleri, kayak konusunda atılacak her adım gibi mutlaka uzman kişilere ve eğitmenlere de danışarak yapılmalıdır.

Kayak Takımı-3

Kayak Takımlarında Önemli Ekipmanlar

Kayak takımı deyince, doğal olarak kayak yapmanızı sağlayan ekipmanlar akla gelir. Bunların içerisinde, botlar ya da kayak ayakkabıları, kayak batonu, kayak kaskı, kayak gözlüğü, kayak eldiveni, montu ve pantolonu gibi önemli ekipmanlar bulunmaktadır. Burada örneğin, kayak ayakkabısı seçerken ölçünün büyük ya da küçük olmaması ve ayak büyüklüğünüze göre tam bir ölçüde kayak ayakkabısı seçilmesi son derece önemli olup hareket etmenizde büyük değeri olan kayak ayakkabı ya da botlarınızın, doğru bir ölçüde olması gerekmektedir. Baton seçiminde ise kişi ister başlangıç seviyesinde olsun ister ileri düzeyde olsun, baton kullanımının gerekli olduğu bilinen bir diğer gerçektir. Önemli olan kişiye uygun ölçülerde ve uzunlukta olmasıdır.

Kayak kaskı konusunda ise tam olarak başınıza uygun, yine ayakkabı gibi kayak kasının ne büyük ne de küçük olmaması gerekmektedir. Kaskın havalandırmalı, uygun ebatlarda, kayışlı ve rahat olması, keyifli bir kayak sporu yapabilmenizde en önemli etkenlerden biridir. Kask gözlüğüne gelindiğinde, tabi ki doğal olarak sis ve buğu önleyici, su tutmayan türlerde olmasına dikkat edilmelidir. Kayak esnasında, temiz bir görüş kadar önemli bir etmen neredeyse yoktur. Kayak kıyafetlerinde yani iç giyim, mont, eldiven ve mont seçimlerinde özellikle termal özellikli, terleyince üşütmeyen, yüksek özellikli, soğuk, rüzgar ve karı geçirmeyen ürünleri tercih etmek, kayak sporunda hayati önem taşımaktadır.

Son söz olarak çok keyifli bir spor olan kayak sporunu gerçekleştirmek için ya da bu sporu yapabilmek amacıyla gereken ekipmanları doğru bir şekilde seçebilmek için işin uzmanlarından ve kayak eğitmenlerinden bilgi alıp uygulamayı asla ihmal etmeyin.

Dünya Turu-0
Tips

Para Harcamadan Dünya Turu Mümkün mü?

Dünyayı gezmek hepimizin hayalleri arasındadır. Özellikle pandemi nedeniyle dünya çapında seyahatlerin kısıtlanmasıyla beraber evlerde mahsur kalan…

Devamını Oku
1
Tips

Seyahat Ederken Güvende Kalmak İçin 5 İpucu (Covid-19 Önlemleri)

Koronavirüs hayatımıza girdiği günden bu yana pek çok farklı aşamadan geçtik. Hastalıkla tanıştıktan sonra alınabilecek önlemler, dönemsel yaşanan…

Devamını Oku
1
Tips

Seyahatseverler İçin En Güzel Hediyeler

Gezmek, bir seyahatsever için en güzel hediyedir aslında. Fakat yine de seyahatseverlere verilebilecek birbirinden anlamlı hediyeler bulunuyor, gelin…

Devamını Oku