Yeme İçme

11 Ekim 2021
Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2022

Ülkemiz doğal güzellikleri ve zengin besin kaynakları açısından oldukça şanslı bir coğrafyada yer alıyor. Bunun avantajını her bölgemizde farklı lezzetler ile kullanıyoruz. Ülkemize gelen yabancı turistlerin en çok dikkatini çeken şeyler arasında yiyeceklerimiz oluyor. Buradan da anlaşıldığı gibi ağzımızın tadını bildiğimiz gerçeği tüm dünyada görülüyor. Gaziantep, Hatay, Afyon gibi önemli gastronomi şehirlerimiz dışında yemekleriyle ünlü daha birçok kentimiz var.  İşte bunlardan bir tanesi de Bolu. Birbirinden güzel lezzetlerin buluşma noktası Bolu’da neler meşhurdur, neler iyi yapılır hepsine bakacağız. Öyleyse namı ülke sınırlarını aşmış olan Bolulu aşçıların imzasını taşıyan birçok lezzeti sizlerle paylaşalım.

Abant Kebabı

Türk mutfağının demirbaşlarından birisi kebaplardır. Türkiye’nin gastronomi başkentlerinden olan Bolu da kebaplar konusunda eksik kalmıyor tabii. İlk örnek Abant Kebabı. Közlenmiş bütün bir patlıcana mantar, soğan, biber, domates ve kuzu eti doldurulur. Son olarak üzerine rendelenmiş kaşar ile sunulan leziz Abant Kebabı hazır. Karnıyarık’ın kaşarlı hâline çok benzetilen Abant Kebabı’nı mutlaka tatmalısınız. 

Kartalkaya Kebabı

Bolu mutfağının enfes kebaplarından birisi olan Kartalkaya Kebabı, kebapta patlıcan tercih etmeyenler için ideal. Enfes kuzu eti sotelenip kabak, arpacık soğan ve havuç ile karıştırılır. Son olarak volovan (içi doldurulmak üzere hazırlanan yağlı hamur) içerisine konularak servis edilir. Bu muhteşem kebabın lezzeti kadar görüntüsü de sizi cezbedecek. Şimdiden afiyet olsun… 

2Bolu Köftesi

Hemen her şehrin kendine has bir köftesi vardır. Haliyle Bolu da bu listede yerini alıyor. Mengen Köftesi olarak da bilinen bu enfes köfte özel kıymasının yanı sıra soğan, maydanoz ve çeşitli çeşnilerle beraber muhteşem bir hal alıyor. Çeşitli garnitürlerle beraber servis edilen Bolu Köftesi, dinlenme tesislerinin de vazgeçilmezleri arasındadır. Köfte tutkunlarının bu lezzeti mutlaka tatmalarını öneririz. 

Kaldırık Dolması

Gastronomi başkenti Bolu’nun lezzet diyarı ilçesi Mengen’e ait olan Kaldırık Dolması, listede mutlaka yerini alması gerekenlerden biri. Yapraklar haşlanıp içerisine sarımsak, soğan ve mısır unu eklenip sarılır. Enfes lezzetinin yanı sıra karnı aç olmayanların bile iştahını açacak müthiş kokusuyla Kaldırık Dolması denemeye değer Bolu lezzetlerindendir.

Kedi Batmaz

Bolu mutfağının sevilen lezzetlerinden birisi ilginç ismiyle Kedi Batmaz. Mısır unu hamur haline getirilir ve üzerine keş veya kaz ciğeri dökülerek servis edilir.

Mudurnu Baklası

Bolu mutfağının öne çıkan malzemelerinden birisi bakladır. Pek çok farklı şekilde kullanılan bakla ile yapılan tariflerden birisi kuru bakla yemeği diye de bilinen Mudurnu Baklası. Bol soğanlı ve salçalı hazırlanan Mudurnu Baklası çoğunlukla akşam yemeklerinde tercih edilir.

Paşa Pilavı

Bolu mutfağının leziz pilavlarından bir diğeri de Paşa Pilavı’dır. İsmine rağmen, patates, yumurta ve soğanın bir araya gelmesiyle oluşan bu lezzet daha çok patates salatasına benzemektedir. Ara öğün olarak da tüketilebilecek bu leziz yemek, zeytinyağı, maydanoz ve pul biber ile çeşitlendirilebilir.

1Mengen Pilavı

Bolu Mengenli aşçıların ününü duymayan yoktur. Birbirinden mahir aşçıların bulunduğu Mengen’den ismini alan Mengen pilavı da duyulmaya, tadılmaya değer Bolu lezzetlerinden birisidir. Badem ve mantar ile hazırlanan Mengen Pilavı, Bolu’nun yöresel tatlarından olup tercihen yeşil fıstık ve domatesle de çeşitlendirilebilir. Bolu’nun enfes lezzetleri listesinde kavrulan badem ile mantarın pirinçle eşsiz uyumunu kaçırmamakta fayda var.

Bolubeyi Tatlısı

Enfes Bolu lezzetlerinde sıra tatlıda. İsmiyle bile direkt olarak etkileyciliğini konuşturan Bolubeyi Tatlısı, Türk usulü profiterol olarak nitelendirilebilir. Un ve margarinle hazırlanan hamurlar pişirilip içlerine krema doldurulur. Son olarak üzerine çikolata ve saray helvası serpilir. Bolubeyi Tatlısı hazır.

1
Kültür Seyahat

Batı Karadeniz'in İncisi Bolu'da Mutlaka Görmen Gereken Göller

Yazı başka güzel, kışı başka... Dört mevsim ziyaret edebileceğiniz Bolu, birbirinden muhteşem gölleriyle doğaseverleri mest ediyor.

Devamını Oku
Sonbahar-0
Kültür Seyahat

Türkiye'den Etkileyici Sonbahar Rotaları

Kim demiş tatil yalnızca yazın olur diye? Sonbahar tüm renkleri ve güzelliğiyle etkisini yavaş yavaş göstermeye başladı ve bize de bu güzellikleri…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

En İyi Aşçıların Memleketi Bolu'da Ne Yenir

Ülkemiz doğal güzellikleri ve zengin besin kaynakları açısından oldukça şanslı bir coğrafyada yer alıyor. Bunun avantajını her bölgemizde farklı…

Devamını Oku