Kültür Seyahat

21 Eylül 2022

Kim demiş tatil yalnızca yazın olur diye? Sonbahar tüm renkleri ve güzelliğiyle etkisini yavaş yavaş göstermeye başladı ve bize de bu güzellikleri yaşayabileceğiniz en güzel noktaları tespit etmek kaldı. Üstelik bunun için öyle çok uzaklara gitmenize de gerek yok. Kış bastırmadan, hala yazdan kalma güzel havaları yakalamak ve gün ışığından faydalanarak son derece keyifli bir sonbahar tatili yapmak mümkün.

- Odunpazarı, Eskişehir

İlk önerimiz Türkiye’nin Venedik’i Eskişehir’den. Yaşadığınız şehri bilmeyiz ama Porsuk Çayı’nı çevreleyen ağaçların yavaş yavaş sarı renge dönmesiyle Eskişehir sonbaharı karşılamaya hazırlandı bile. Hafif bir rüzgar esintisinin her daim gezinizin eşlikçisi olacağı Eskişehir’de mutlaka görmenizi istediğimiz ilk yer Odunpazarı ilçesinin tarihi evleri. Osmanlı döneminden kalma bu cumbalı rengarenk evlerin bulunduğu sokaklarda yürürken, kendinizi bir zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissetmeniz işten bile değil. Yaz sıcağında dolaşmanın zaman zaman eziyete dönüştüğü sokakları bu kez büyük bir keyifle gezeceğinize ve çok güzel fotoğraf kareleri yakalayacağınıza eminiz. Tabi şehre gelmişken sadece bununla kalmayın; Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Karikatür Müzesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı ve Odunpazarı Modern Müze’ye de mutlaka zaman ayırın. Tabi bir de parkları es geçmek olmaz. Şehrin ünlü parklarından Kentpark’ta dolaşıp, Şelale Park’ta şehrin yüksekten manzarasına bakabilir ve Bilim, Sanat ve Kültür Parkı veya diğer adıyla Sazova Parkı’nda yeşilliklerin arasında Korsan Gemisi’ni ve Masal Şatosu’nu ziyaret edebilirsiniz.

Sonbahar-1

- Kapadokya, Nevşehir

Nevşehir başlı başına güzel olsa da Kapadokya’nın hem yerli hem de yabancı turist için ayrı bir yeri var. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan bu tarihi alan, sonbaharın sarı, turuncu ve kırmızı tonlarıyla bambaşka bir güzelliğe bürünüyor. Kapadokya’da sonbahar aylarında yapacağınız bir balon turunu hayal etsenize... Gökyüzünden baktığınızda sonbaharın tonlarıyla bir araya gelmiş müthiş bir peribacaları manzarası sizleri beklemekte. Sözü açılmışken, Kapadokya’da katılacağınız bir balon turuna 2022 yılı itibariyle kişi başı 3000 - 3500 TL arasında bir ödeme yapıyorsunuz. Bu ücretin içine bazen kahvaltı, transfer ve sertifika gibi hizmetler de dâhil oluyor. Burada kaç kişiyle tura çıkacağınız balon turu fiyatını etkileyen faktörlerden biri. Kapadokya’da sonbaharda balon turu dışında peribacaları ve yaprakları sarıya dönmeye başlamış ağaçların arasında bir doğa veya vadi yürüyüşüne de çıkabilirsiniz.

Sonbahar-2

- Safranbolu, Karabük

Sonbahar aylarında ziyaret etmeniz gereken yerler arasında aklınıza Safranbolu gelmeyebilir ama gerçekten sonbahardaki güzelliğiyle görülmeye değer bir yer. Normalde Karadeniz’in yeşil tonlarıyla örtülü olan yeri bir de sonbaharın sararan yapraklarından oluşan örtüsüyle görmek apayrı bir deneyim. 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmış Türkiye’nin en önemli yerlerinden biri. Elbette, burada ilk ziyaret edilmesi gereken yer Safranbolu evleri. Tipik Türk kültürünü en iyi burada yansıtan evler, yüzyıllık bir geçmişe sahip. Bu evlerden dolayı da buraya “Osmanlı'nın parmak izi” bile deniyor. Sonbaharın hafif esen rüzgârıyla Safranbolu evlerinin mahallerinde yürümek ve anı ölümsüzleştirmek için fotoğraf çekmek size büyük bir keyif verecektir. Şehrin tarihini daha iyi anlayabilmek için Safranbolu Kent Müzesi kesinlikle ziyaret edilmeli. Burası eskiden Hükümet Konağı imiş ama 1976’da çıkan bir yangın sonucunda şimdi kent müzesi olarak kullanılıyor. Bu müzenin yanında şehrin sembollerinden olan Saat Kulesi var. İsterseniz kuleye çıkabiliyorsunuz.

Sonbahar-3

- Şirince, İzmir

Şirince adını aslında en çok 2012’de duyduk. Belki bu yıldan daha önce böyle bir yer olduğunu bile bilmiyorduk. Fakat Maya takvimine göre 2012’de kıyamet gerçekleşeceği düşüncesiyle Şirince’nin en güvenli bölge olduğunu öğrendik. Bu kadar önemli ve güzel bir yerin daha önce adının pek anılmaması tamamen talihsizlik. İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince, tarihi Rum evleri ve içinde bulunan kiliseleriyle birlikte çok değerli bir köy. Evlerin arasından gittikçe yukarıya doğru çıktığınızda sizi muazzam bir manzara karşılıyor. Normalde etrafı yemyeşil göreceğiniz yerde belki de ziyaret etmek için en ideal mevsimlerden biri sonbahardır. Yukarıdan baktığınızda sarı, kırmızı ve turuncular arasında kalan Rum evlerini göreceksiniz. Ne çok sıcak ne de çok soğuk bir Şirince geçirten mevsim, etrafta daha fazla dolaşmanıza ve oranın tadını daha fazla çıkarmanıza olanak sağlayacaktır. Sokaklarda dolaşmak ve köyün manzarasını fotoğraflamak dışında, 1805 yılına kadar giden tarihiyle Aziz John Baptist Kilisesi’ni ve St. Demetrius Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Sonbahar-4

- Yedigöller, Bolu

Yedigöller Milli Parkı’nı bu listeye ekledik çünkü Bolu'nun bu doğa harikası, özellikle sonbaharda kesinlikle gidilip görülmesi gereken bir yer. 1636 hektarlık bir havzadan oluşan bu yer, 1965 yılında milli park oluyor. Havzada toplam 7 göl bulunmakta, zaten ismi de buradan geliyor. Göllerin isimleri Büyükgöl, Küçükgöl, Deringöl, İncegöl, Nazlıgöl, Sazlıgöl ve Seringöl’dür. Yedigöller’in manzarasını tam olarak görebilmek için Kapankaya Tepesi'ne çıkmalısınız. Diğer mevsimlerde de harika bir manzaraya sahip olmasına rağmen sonbaharda ise sadece nefes kesici. Ağaçlardaki yapraklar sarının, turuncunun, yeşilin ve kırmızının farklı tonlarına bürünüp yerlere ve 7 göllere düşerken Kapankaya Tepesi’nden harika bir manzara izleme olanağı yakalayacaksınız. Hatta eğer burada günübirlik değil de daha fazla kalmak isterseniz, Orman Bakanlığı’na ait olan bungalov evlerde kalabilirsiniz. Eğer konaklamak için daha doğayla iç içe bir yöntem seçmeyi tercih ederseniz çadır ve karavan alanlarından kamp da yapabilirsiniz. Yedigöller Milli Parkı’nda yürüyüş veya yapraklarla çevrili şekilde piknik yapabilirsiniz.

Sonbahar-5

Sonbahar-0
Kültür Seyahat

Türkiye'den Etkileyici Sonbahar Rotaları

Kim demiş tatil yalnızca yazın olur diye? Sonbahar tüm renkleri ve güzelliğiyle etkisini yavaş yavaş göstermeye başladı ve bize de bu güzellikleri…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

En İyi Aşçıların Memleketi Bolu'da Ne Yenir

Ülkemiz doğal güzellikleri ve zengin besin kaynakları açısından oldukça şanslı bir coğrafyada yer alıyor. Bunun avantajını her bölgemizde farklı…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Batı Karadeniz'in İncisi Bolu'da Mutlaka Görmen Gereken Göller

Yazı başka güzel, kışı başka... Dört mevsim ziyaret edebileceğiniz Bolu, birbirinden muhteşem gölleriyle doğaseverleri mest ediyor.

Devamını Oku