İpucu

7 Ekim 2024

Yurtdışına seyahatlerde seyahat öncesi yapılması gereken işlemlerden bir tanesi de vize alımıdır. Bazı ülkelerde vize muafiyeti söz konusuyken bazı ülkelerde mutlaka vize almak gerekir. Vize almak için eskiden çok daha fazla prosedür söz konusuyken günümüzde dijitalleşmenin de sağladığı avantajlarla dijital ortamdan vize alma kolaylığı gelmiştir. İlk olarak yurtdışında uygulanan bu sistem günümüzde ülkemiz vatandaşlarımızın kullanımı için de söz konusudur. Vize başvuru işlemlerini online, çevrimiçi ortamda almak hem daha hızlı hem de pratik hale gelmiştir. Üstelik online bir sistem olduğu için günün her saati bilgisayarın, cep telefonunun ya da tabletin bulunduğu bir ortamda başvuru yapılabilir. Bu da vize alma işlemlerini son derece kolay bir hale getirmiştir. 

E-vize uygulaması vatandaşları bürokratik yorucu süreçlerden kurtarmış bir uygulamadır ve günümüzde son derece kullanışlıdır. Eskiden havaalanında kapıda verilen vizeler büyük bir kolaylık olarak görülüyordu. E-vize uygulaması ise kapıda vize uygulamasına bir alternatif olarak öne çıkmış ve seyahat edecek kişilerden de olumlu geri dönüşler almıştır. Dolayısıyla ülkemizde de e-vize sıklıkla kullanılan bir uygulama haline gelmiştir. E-vize uygulaması online platform aracılığıyla seyahat edeceklerin istedikleri ülkelerin vizelerine başvurmalarına izin verir. Vize başvurusunda bulunan yolcuların gerekli koşulları sağlaması durumunda ise herhangi bir sorun olmadan hızlı bir şekilde vizelerini almaları mümkündür. Peki, e-vizeye nasıl başvurulur, uygulama nasıl kullanılır, vize nasıl alınır? İşte e-vize hakkında merak edilenler.

E-vize-1

E-Vize Nasıl Alınır?

E-vize alımı son derece kolaydır. Vize prosedürleri ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de online ortamda gerekli koşulların sağlanması çok daha kolaydır. Ayrıca ülkelerin vize prosedürleri ne olursa olsun online olarak sisteme girdiğinizde sizleri aynı platformda aynı adımlar beklediğinden işlemleriniz yine aynı hızda gerçekleşecektir. Online vizeye başvurmak için öncelikle gidilecek ülkenin e-vize uygulamasına tabi olup olmadığı öğrenilmelidir. Geçerli pasaportu olan yolcular sistemde talep edilen vize bedelini banka ya da kredi kartı ile ödeyebiliyorlar. Sırasıyla takip edilecek e-vize işlemi adımları tamamlandığında ve talep edilen ücret ödendiğinde vize belgesini çıktı olarak alarak sınır kapısından geçmek mümkün olabiliyor. 

E-Vize Uygulama Adımları

E-vizeye başvurmadan önce birtakım sınırlamaların ve kuralların olduğunu belirtmekte fayda var. Örneğin e-vize başvurularında aile olarak başvuru söz konusuysa en az 2 en fazla 10 kişilik bir uygulama söz konusudur. Eğer grup şeklinde seyahat edilecek ise en az 10 en fazla 300 kişiye kadar vize başvurusu yapılabiliyor. Bir de en önemli konulardan bir tanesi, e-vizenin sadece turizm ve iş amaçlı kullanılabilmesidir. 

E-vize başvurusunda bulunmak için evisa.gov.tr sayfasına girerek sırasıyla ana sayfa ve başvur adımları tıklanmalıdır. Seyahat edilecek her bir birey için ayrı e-vize alınması gerektiği unutulmamalıdır. Buna bebek ve çocuklar da dahildir. E-vizeye sistemden başvuru son derece kolay ve pratiktir. İster bireysel ister aile ve grup olarak e-vizeye online olarak başvurabilir, adımları doğru bir şekilde takip ederek işleminizi kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.

E-vize-2

E-Vize Veren Ülkeler Hangileri?

E-vize uygulaması günümüzde global anlamda oldukça popüler bir hizmettir. Dolayısıyla pek çok ülke için e-vizeye başvurmak mümkündür. 2018 itibarıyla dünyada 25 ülke bu uygulamayı kullanmaya başlamış ve bu sayı gün geçtikçe de artmaktadır. İşte online olarak e-vize alabileceğiniz ülkeler:

  • Singapur 
  • Türkiye
  • ABD
  • Yeni Zelanda
  • Ermenistan
  • Saint Kitts 
  • Nevis
  • Sri Lanka
  • Bahreyn
  • Kamboçya
  • Yeşil Burun Adaları
  • Gabon
  • Gürcistan
  • Hindistan
  • Kenya
  • Kuveyt
  • São Tomé 
  • Príncipe
  • Birleşik Arap Emirlikleri
  • Uganda
  • Özbekistan
  • Zambiya
  • Malezya
  • Moldova
  • Myanmar
  • Ruanda
  • Zimbabve
E-vize-3

E-vize Ücretleri Ne Kadar?

E-vize işlemlerinde de standart vize işlemlerinde olduğu gibi belirli bir ücret ödenmesi gerekiyor. Bu bedel ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Ayrıca vatandaşı olunan ülkenin diğer ülkelerle bir vize anlaşması varsa herhangi bir bedel ödemeden de vize alımı yapılabiliyor. Örneğin Türkiye ve Makedonya arasında bir vize muafiyeti söz konusu. Dolayısıyla bu ülkeye giderken vize işlemlerinde bir ücret talep edilmiyor. Ancak vize talep eden ülkelere seyahat ederken ne kadar bir ücret ödeyeceğinizi sistemden görebiliyorsunuz. Dolayısıyla hangi ülkeye seyahat edecekseniz online sistemde de o ülkenin vize standartlarına göre bir ödeme yapmak durumundasınız. 

E-vize Alırken Bunlara Dikkat Edin

E-vize almak her ne kadar pratik gibi görünse de bazı noktalara dikkat etmek seyahat edecek yolcular için önemli. İşte e-vizeye başvururken gözden kaçmaması gereken önemli noktalar:

Vize Türü

Normal vizeye başvururken gidiş amacına uygun vizeye başvurmak gerekiyordu. Ancak e-vize uygulamasında sadece iş ve tatil için işlem yapmak mümkün. Dolayısıyla bu amaçlarla yurtdışına gidiyorsanız e-vizeye başvurduğunuzdan emin olmalısınız.

Bilgilerin Doğru Girilmesi

E-vize uygulamasında tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde girilmesi önemlidir. Bu ileride ortaya çıkabilecek problemlerin önüne geçilmesi açısından önemlidir. E-vize uygulamasında da başvuru formu, biyometrik fotoğraf, ikametgah, uçak bileti, banka hesap bilgileri gibi bölümler bulunur ve bu bölümlerin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. 

Başvuru Ücretinin Yatırılması

E-vize uygulamasında tüm bilgiler doğru bir şekilde girildikten sonra ülkeye göre belirlenen ücretin sistemde belirtilen şekilde kredi ya da banka kartıyla yapılması gerekir. Bu sebeple e-vize alırken yanınızda kredi ya da banka kartınızın bulunmasına dikkat etmelisiniz. 

Başvurunun Takibi

Başvuru sonrasında süreci takip etmek de önemlidir. Çevrimiçi platformlardan vizenizin durumunu mutlaka takip etmeli ve gerektiğinde eksik ya da tamamlanması gereken belgelerin hızlı bir şekilde sisteme yeniden tanımlanması önemlidir. 

müzekart-0
Tips

MüzeKart ile İlgili Merak Ettiğiniz Her Şey

Bir MüzeKart sahibi olarak, yıl boyunca 350'den fazla müzeyi ve ören yerini sınırsız bir şekilde ziyaret edebiliyorsunuz. Üstelik ücreti de…

Devamını Oku
​​Kır Düğünleri-0
İyi Yaşam

En Güzel Kır Düğünü Fikirleri

Kır düğünleri her zaman en trend düğün konseptlerinin başında geliyor. Peki hayalinizdeki masalsı düğün organizasyonunu hayata geçirebilmek için…

Devamını Oku
2023 UNESCO (0)
Kültür Seyahat

2023'te Eklenen En Yeni UNESCO Dünya Mirası Alanları

“Birinin kaybı tüm insanların hafızasının kaybıdır” mottosu ile yola çıkarak hazırlanmış olan UNESCO Dünya Mirasları Listesi, güncellenmiş hali ile…

Devamını Oku