Yeme İçme

3 Mayıs 2021
Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2024

Bazı insanlar et yemeyi bazı insanlar ise sebze yemeyi çok sever. Herk iki taraf da kendi damak zevkine göre bazı mekânlar belirler ve dünyanın bazı yerlerinde sevdikleri yemeklerden tadarlar. Ancak bu yazımızın konusu sebzeden çok eti seven insanlar için. Etin ne eti olduğu, nerede ve ne kadar pişirildiği bu insanlar için oldukça önemlidir. Ayrıca eti de öyle her yerde yemezler, sevdikleri belli başlı mekânları vardır. İşte tam da bu yüzden onlara biraz yol gösterici olması amacıyla bazı ülkelerin et yemeklerinden örnekler vereceğiz. Öyleyse dünya lezzet atlasına damgasını vurmuş en ünlü 5 et yemeğiyle tanışmaya hazır mısınız? Hadi başlayalım. 

et

Anticucho – Peru, Güney Amerika

Başta Peru olmak üzere tüm Güney ve Orta Amerika’da çok popüler olan Anticucho’nun kökeni oldukça eskidir. 16. yüzyıldaki orijinal tarifte lama etinin marine edildikten sonra doğrudan ateşte pişirildiği görülse de bu tarif zamanla değişmiş ve lama etinin yerini sığır eti almıştır.

Dana kalbinin şişe geçirilmesiyle veya küçük parçalar halinde ızgara edilmesiyle yapılan yemek, pişirilmeden önce kırmızı şarap sirkesi, sarımsak ve baharatlarla marine edildiğinden hafif meyveli bir aroması vardır ve Peru’nun hemen her yerinde “Anticucheras” adı verilen sokak arabalarında bulunur. Peru’nun en popüler sokak lezzetleri arasında başı çeken Anticuchoya genel olarak mısır ve patates eşlik eder. Et tutkunlarının farklı arayışları varsa Anticucho, onların beklentilerini fazlasıyla karşılayacaktır. 

Steak au poivre – Fransa

19. yüzyılda Normandiya’da ortaya çıktığı söylenen ve tipik Fransız mutfağının temelini oluşturan Steak au poivre, temelde dana bifteğinin öğütülmüş karabiberle kaplanarak kızartılmasıyla elde edilir. Biftekle aynı tavada pişirilen sosla birlikte servis edilen yemek, genellikle salatayla birlikte tüketilir. Bugün birçok ünlü restoranın menüsünde yer alan Steak au poivre, üzerini kaplayan biber nedeniyle güçlü bir afrodizyak olarak da biliniyor. Tarifin otantik versiyonunda mutlaka bir Fransız konyağı veya brendi kullanılır.

1

Wine Kebab- Bulgaristan

Etin şarap, sebze ve baharatlarla harmanlandığı Şarap Kebabı, Bulgaristan’ın geleneksel yemekleri arasında en popüler olanlarındandır. Sığır etinin kızartıldıktan sonra havuç, kereviz gibi çeşitli sebzelerle birlikte pişirildiği ve son olarak da kırmızı şarapla oldukça koyu bir sosa bulandığı güveç, özellikle kış aylarında defne yaprağı ve yenibahar ile tatlandırılır. Geleneksel Bulgar lokantalarında maydanozla süslenir ve yanında mutlaka pirinç pilavı ile servis edilir.

Kleftiko – Yunanistan

İsminin, Yunan devrimi sırasında, yiyecekleri çalarak yer altında pişiren dağ isyancıları Klephts’ten geldiği söylenen Kleftiko, kuzu veya keçi etinin alüminyum folyoya sarılarak fırınlanmasıyla pişirilen tipik bir Yunan yemeğidir. Patateslerle birlikte bir kap içerisinde yavaşça pişirilen sulu versiyonları olsa da, en popüler pişirme şekli folyodur çünkü isminin ortaya çıkış süreci de göz önüne alındığında, pişirirken ısının ve kokunun dışarı çıkmaması gerekir. Bugün hâlâ festivallerin ve özellikle açık hava etkinliklerinin vazgeçilmezi olan Kleftiko, kırmızı biber ve domatesle birlikte servis edilir.

2

Pabellon criollo – Venezuela

Biftek dilimlerinin siyah fasulye, beyaz pirinç ve domatesle birlikte pişirilmesinden oluşan Pabellon criollo, geleneksel bir Venezuela yemeğidir ve “kovboyların favori yemeği” olarak bilinir. Zaten tabaktaki renklere dikkat edecek olursanız, yemeği oluşturan bileşenlerin ulusal bayrağın renginde olduğunu fark edeceksiniz. Kökeni hakkında net bir bilginin olmadığı bu zengin yemek hakkındaki en güçlü teori, 16. yüzyılda sömürge döneminde ortaya çıktığı yönündedir. Genellikle beyaz peynirle servis edilen Pabellon criollo’nun kızarmış yumurta ile birlikte servis edildiği versiyonları da bulunur (Pabellon a caballo).

Afiyet olsun… 

Haziran Festivalleri
Kültür Seyahat

Dünyanın Dört Bir Yanından Renkli Etkinlikler

Haziran, kültürel seyahatlerin keyfini çıkarmak için yılın mükemmel bir zamanı. Dünyanın çeşitli bölgelerinde, bu ayda düzenlenen birçok muhteşem…

Devamını Oku
Gezgin Kadınlar-0
Kültür Seyahat

İlham Veren Öyküleriyle Dünyadan Kadın Gezginler

Bazen harekete geçmek için ihtiyacımız olan tek şey ilhamdır. Ve o ilham, sıradan bir günde, bir blog yazısında karşınıza çıkabilir. Ne dersiniz,…

Devamını Oku
Airbnb-0
Tips

Airbnb Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Göl evlerinden tarihi evlere, bungalovlardan Kuzey Kutbu evlerine kadar, ne ararsanız Airbnb’den kiralamak mümkün. Peki, nedir bu Airbnb? Nerelerde,…

Devamını Oku