İpucu

30 Kasım 2020
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022
Ekonomik Seyahat Etmenin Yolları

Baştan açık açık söyleyelim: Parasız gezilmez. İnternette bedavaya dünyayı gezdiğini söyleyerek hayal tacirliği yapanlara sakın inanmayın. Öte yandan, belli yöntemleri sabırla uygulayarak seyahatimizi çok daha ucuza getirebileceğimizi aklımızdan çıkarmamalıyız. Sabır kelimesi önemli, çünkü planlama bir seyahati ucuza getirmenin en önemli aşaması. En uygun uçak biletini bulabilmek, en konforlu konaklamayı yakalayabilmek ve gezginlerin yazılarını okuyarak olabildiğince bu deneyime hazırlanmak için mesai harcamamız gerekiyor. Seyahati konforlu ve ucuz kılacak planlamanın yolculuğumuzun en keyifli unsurlarından biri olduğunu eklemiş olalım. Seyahat bloglarını tarayarak, haritadan rotaları keşfederek ve gezi kitapları okuyarak yolculuğumuzu erkenden başlatabiliriz. Ucuza seyahat etmek bir sanattır. Bu ipuçlarını kullanarak ne kadar ucuza seyahat edebileceğimiz, biraz da bu sanatta ne kadar ilerlediğimizle ilişkili. 

blog

Ar-Ge 

Planlama aşamasını seyahatin Ar-Ge laboratuvarı olarak görmeliyiz. Öncelikle nereye seyahat edeceğimizi belirleyelim. Rotamızı seçerken yeniliklere açık olmalı ve bütçemizi kabullenmeliyiz. Sınırlı bütçeyle Norveç gibi pahalı bir ülkeye gidip yiyeceğimiz her lokmanın hesabını yapmak sinirlerimizi bozacaktır. Aynı bütçeyle Uzak Doğu’daki bir lokasyonda çok daha sıra dışı bir yolculuk yapabiliriz. Elbette rotamızı belirlerken kişilik özelliklerimizi de dikkate almalıyız. Hindistan, kuşkusuz herkesin görmesi gereken bir ülke ama vadettikleri bize uygun mu? Biz bu seyahatten ne bekliyoruz? İşte, az önce sözünü ettiğim aramalar beklentimizin, varacağımız yerin sunduklarıyla çakışmamasını sağlayacak. Rota planını yaparken vize hesabını bile dikkate almalıyız. 100 Euro’luk Avrupa vizesinin başka bir ülkede geçirilecek bir hafta olduğunu aklımızın bir köşesinde tutalım. Seyahati ucuza getirmenin sırrı böyle küçük detaylarda saklı. 

Shoulder season

Bir yere giderken yüksek sezon olup olmadığını mutlaka dikkate almalıyız. Böylece hem kalabalıkta boğulmaktan hem de yüksek maliyetten kurtuluruz. Konaklamadan araç kiralamaya, gıdadan eğlenceye yüksek sezonunda vereceğiniz ücret iki-üç katına çıkabilir. Kuşkusuz tayfun mevsiminde Küba’ya gitmek doğru olmayabilir ancak ocak ayında, adanın en kalabalık zamanını tercih etmek de bir o kadar yanlıştır. Yüksek sezonla sezon dışı dönem arasında kalan, “Shoulder Season” olarak tanımlanan dönemi tercih etmeliyiz. Örneğin, Brezilya’ya giderken Rio Karnavalı’ndan sonrasını, yani mart ayını tercih edebiliriz. Nisan ayında Batı Avrupa’ya, eylülde Güney Afrika’ya çok daha makul bütçelerle seyahat edebiliriz.  

Travel hacking

Son yıllarda popülerleşen “Travel hacking” kavramını, sistem açıklarından faydalanarak seyahat maliyetini düşürmek olarak tanımlayabiliriz. Hack kelimesi geçtiğine bakmayın, bu yöntem tamamen yasal. İşin temelinde seyahat hizmeti sunan firmaları tanımak yer alıyor. Bunun için markaları yakından takip edebilir, eposta listelerine kaydolabilir ve müşteri sadakat programına katılabiliriz. Üye olacağımız müşteri sadakat programını hayatın farklı alanlarına yayabiliriz. Programın detaylarına hakimsek markette kullandığımız kredi kartından kazandığımız millerle bile uzun bir seyahate çıkabiliriz. Travel Hack kavramına odaklanan sosyal medya hesapları ve bloglar üzerinden sayısız yöntem, ipucu bulabilmek mümkün. 

Takip edin

Seyahatimize dair hizmet sunan tüm siteleri yıl boyunca yakından takip etmekte fayda var. Hava Yolu şirketlerinin sunduğu sezonluk ve anlık indirimli biletleri alabilmek için anında haberdar olmak, hızlıca satın almak gerekiyor. Unutmayın, Türk Hava Yolları ya da Etihad’ın indirimli biletleri saatler içinde tükeniyor. İnternet sitelerini takip ederek uçak biletinin yanı sıra konaklama ve transfer gibi hizmetlerde de inanılmaz avantajlar yakalayabiliriz. Booking, Trivago veya Expedia gibi rezervasyon sitelerinin alarm özelliği, takip ettiğimiz lokasyonlardaki anlık indirimlerden bile haberdar olmamızı sağlıyor. 

Paylaşım

Modern dünya bizi hızla bireyselliğe yöneltiyor. Büyük şehir insanları genellikle birbirine, özellikle yeni tanıştığı insanlara güvenmekten çekiniyor. Oysa insanoğlunun binlerce yıl boyunca en güçlü yanı bilgiyi ve deneyimi paylaşmak oldu. İnternet bile bilginin paylaşımından ibaret değil mi? Kalacağımız yeri Airbnb, ulaşımımızı BLa Bla Car gibi uygulamalar üzerinden paylaşım odaklı bir şekilde ayarlayabiliriz. Unutmayın, paylaşmaya başladığımızda seyahat çok daha zengin bir hal alıyor. 

Sokak lezzetleri

Gastronomi dünyasının son dönemdeki gözdesi olan sokak lezzetleri, seyahatimizi ucuza getirmemizi de sağlayabilir. Gideceğimiz şehirdeki taze meyve ve sebze satan pazarları keşfedebilir, dünyanın tamamında bulabileceğimiz sokak satıcılarındaki eşsiz lezzetleri deneyebiliriz. Seçimimizi yaparken sağlığımızı tehlikeye atmaktan kaçınmak için gezginlerin önerilerine mutlaka kulak vermeliyiz. Dünyanın neresine gidersek gidelim sağlıklı ve lezzetli sokak lezzetleri bulabiliriz. Netflix’te yayınlanan “Street Foods” serisi, sokak lezzetlerinin bir gastronomi programına bile dönüşebileceğini gözler önüne seriyor. 

*Bonus 

Seyahat ederken dijitalin gücünü sonuna kadar kullanmalıyız. Yola çıkmadan önce alttaki uygulamaları yükleyerek hem hayatımızı kolaylaştırabilir hem de bütçemizi aşağıya çekebiliriz. Artiway, kendi sitesi üzerinden gerçekleştirilen harcamalara para iadesi yapan ilginç bir uygulama. Örneğin, site üzerinden Booking.com’dan rezervasyon yaptığımızda harcamanın yüzde 4’üne iade alabiliyoruz. Google Maps, Citymapst2go ve maps.me, offline harita modu ile yolculuklarda hayatımızı oldukça kolaylaştıracak uygulamalar. 

Uçak bileti: Skyscanner, Kiwi, Turna, Tripadvisor

Konaklama: Booking, Hotels.com, Airbnb, Couchsurfing, Hostelworld.com, 

Transfer: Bla Bla Car, Uber, Expedia, Rome2Rio

***Cennet Ege'de ekonomik bir tatil mümkün mü derseniz, diğer turistik beldelere kıyasla çok daha bütçe dostu yerleri anlattığımız Ege'den Ekonomik Tatil Rotaları yazımızı okumadan geçmeyin.***

Jumbo Jet Çağı
Teknoloji

Sivil Havacılıkta Büyük Değişim: Jumbo Jet Çağı

Uluslararası havacılık otoritelerine göre her sene 4 milyarın üzerinde insan seyahat etmek için uçakları tercih ediyor. Bu sayının 2030 yılına dek 8…

Devamını Oku
Üsküdar-0
Yeme İçme

Üsküdar Gastronomi Sokağı

Üsküdar Gastronomi Sokağı Gastronomi Festivali ile 18 Haziran 2022 yılında açılışını yaptı. Böylece tarih boyunca ilklerin yaşandığı İstanbul’da yine…

Devamını Oku
Yalılar-0
Kültür Seyahat

Tarihi Yalılar: Boğaz’ın Sakinleri

Dünyanın en güzel şehirlerinden olan İstanbul’u Asya ve Avrupa olarak ikiye bölen, Marmara’yı Karadeniz’e kavuşturan, her köşesi ayrı bir eşsizlikte…

Devamını Oku