Kültür Seyahat

10 Haziran 2022
Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2022

Ege kıyıları, yaz mevsimi denilince akla gelen ilk rotalardandır. Ege Bölgesi, rüya gibi sahilleri, masmavi suları, göz alıcı koyları, eşsiz doğal güzellikleri ile deniz ve doğaseverlere pek çok seçenek sunar.

Yaz aylarında Ege rotalarına talep giderek arttığından dolayı tatil masrafları gözümüzde büyüyebilir. Buna karşılık fazla masrafa girmeden kafa dinleyebileceğiniz, güneşin ve denizin tadını çıkarabileceğiniz sakin tatil beldeleri de mevcut. Ege’de hem bütçe dostu hem de nispeten sakin yerleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Dalyan

Muğla ilinin Ortanca ilçesine bağlı Dalyan, Fethiye ve Marmaris’in arasında kalan bir tatil rotası olarak yer alır. Türkiye’nin en güzel plajlarından biri olan İztuzu Plajı, çamur banyoları ile ünlü Sultaniye Kaplıcaları, Kaunos Antik Kenti ve Likya Kaya Mezarları gibi birçok tarihi-doğal güzellik Dalyan’da görülmesi gereken yerler arasında bulunur.

Ege Rotaları

2008 yılında The Times gazetesi tarafından “Avrupa’nın En İyi Açık Alanı” olarak seçilen 5 km uzunluğundaki İztuzu Plajı Dalyan’ın en popüler plajıdır. Plajın bir kısmı Caretta-Caretta'ların (deniz kaplumbağaları) yumurtalarını bıraktığı alan olarak yer aldığı için koruma altındadır.

Muğla'nın diğer turistik beldeleri kadar popülerlik kazanmadığından bütçe dostu Ege rotaları arasında yer alan Dalyan, biraz da bu sebeple doğallığını ve güzelliğini korumayı başarmıştır.

Dalyan'da aynı anda hem doğanın hem de tarihin tadına varmak mümkün. Size önerimiz mutlaka tekne turuna katılıp Dalyan'ın o meşhur kanalları arasında süzülün, Kaunos Antik Kenti'ni gezin, şifalı çamur banyosunda gençleşin ve İztuzu'nun altın sarısı kumlarına uzanıp bu güzelliğin tadını çıkarın.

Gelelim konaklama kısmına. Marmaris, Bodrum gibi her şey dahil otellerin pek uğramadığı Dalyan, konaklama ücretleri bakımından hala bütçe dostu. Eğer kalabalık bir arkadaş grubuyla tatile çıkıyorsanız Airbnb'deki villalara göz atmanızı öneririz. Aynı şekilde butik oteller, apartlar ve pansiyonlar arasında da mutlaka uygun fiyatlı seçenekler bulabileceğinize eminiz.

Akbük

Aydın’ın Didim ilçesine bağlı küçük, şirin bir belde olan Akbük, cam berraklığında masmavi denizi, yemyeşil doğası ve sakin ortamıyla kafa dinlemek için ideal yerler arasındadır. Fazla masrafa girmeden gezebileceğiniz rotalar arasında bulunan Akbük’te Akbük Koyu, Saplı Ada, Akbük Plajı, Tarihi Su Sarnıcı, Rum Kilisesi gibi tarihi ve doğal güzellikleri gezebilirsiniz.

Ege Rotaları 2

En lezzetli balıkların yetiştiği Akbük Koyu’nda su sporları yapabilir, doğal manzaraları ile sakin bir ortam sunan Saplı Ada’da kamp yapabilirsiniz. Denizin ve mis kokulu çam ağaçlarının bir arada olduğu sakin bir atmosfere sahip mavi bayraklı Akbük Plajı’nda tertemiz denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda tarihe ilgisi olanlara da hitap eden Akbük’te birçok antik kalıntıyı yakından keşfedebilirsiniz. Tatil yapmanızı kolaylaştıran farklı konseptlere sahip uygun fiyatlı küçük otelleri Akbük’te bulabilirsiniz. 

Sığacık

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı bir belde olan Sığacık, Ege denizi kıyısında şirin bir balıkçı köyü. Masmavi denizi, mimarisi, şirin evleri, renkli sokakları, yöresel yemekleri ve uygun fiyatlı taptaze deniz ürünlerinin servis edildiği balık lokantaları ile Sığacık, Ege’nin gözde tatil rotaları arasında bulunur.

Yaşı yetenler burayı ilk kez bir zamanların efsane gençlik dizisi olan Kavak Yelleri ile tanıdı, sonraları Seferihisar'ın Türkiye'nin ilk Sakin Şehir unvanını taşıyan ilçesi olmasıyla ününe ün kattı. Hala Çeşme kadar popüler olmaması, hem konaklama hem de yeme içme fiyatlarının bir nebze olsun ekonomik olmasına yaradı.

Ege Rotaları-3

Sakin, huzurlu dolu bir atmosfere sahip Sığacık’ta gezebileceğiniz yerler arasında Kaleiçi sokakları, Sığacık Kalesi, her pazar köylü kadınların elleriyle ürettikleri tazecik yaprak sarmalarını, kabak çiçeği dolmalarını ve anne kurabiyelerini tadabileceğiniz Sığacık Üretici Pazarı, Teos Antik Kenti, Teos Marina, Değirmen ve Büyük Akkum Plajı yer alır. İnce taneli kumları ve pırıl pırıl denize sahip Teos Plajı’nda denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Hem tarihe hem doğaya merakı olan kişiler için Teos Antik Kent, görülmesi gereken yerler arasında bulunur. Ünlü şair Herodot’un “Dünyanın en ılımlı yeri” olarak bahsettiği antik kent son dönemlerde popüler hale gelmiştir. Yerli, yabancı turistlerin ziyaret ettiği bu sevimli beldede konaklama yapmak için Kaleiçi bölgesinde yer alan pansiyonları tercih edebilirsiniz. Tabi bu bölgenin en turistik yer olduğunu ve fiyatların da bununla paralel olarak yükseldiğini hatırlatalım. Eğer 10 dakikalık bir minibüs yolculuğu ile denize gidip gelmek sizin için sorun değilse, Seferihisar merkezde çok daha uygun fiyatlı pansiyonlar bulabilirsiniz.

Foça

İzmir'de ekonomik tatilin adresi konumunda bulunan Foça, Ege’nin en güzel sahil kasabaları arasında yer alır. Çeşme kadar turistik değildir, bu yüzden İzmirliler de sık sık hafta sonları deniz keyfi yapmak için Foça'ya kaçarlar. Tarihi dokusunu koruyan taş evlerle dolu Arnavut kaldırımlı sokakları, tertemiz masmavi denizi, tarihi güzellikleri ve eşsiz doğasıyla Foça, nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarına ev sahipliği yapar.

Ege Rotaları-4

Foça’da gezilecek yerler arasında köklü bir geçmişe sahip Athena Tapınağı, Beş Kapılar Kalesi, Kibele Kutsal Anıtı, Şeytan Hamamı, Kayalar Camisi, Siren Kayalıkları, Mersinaki Koyları ve Phokaia Antik Kenti bulunur. Uygun fiyatlı konaklama yapabileceğiniz Foça’da günübirlik tekne turlarına katılabilir, el değmemiş plajlarda deniz ve güneşin keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca, Eski Foça’nın renkli sokaklarında tarihi bir gezintiye çıkabilirsiniz. 

Akyaka

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka, Gökova Körfezi’nin en güzel tatil beldeleri arasında yer alır. Akyaka, buz gibi Azmak Nehri, masmavi denizi, göz alıcı koyları ve plajları, kendine özgü bir hava katan mimari evleri ve yemyeşil doğası ile göz doldurur. Yerli, yabancı turistlerin tercih ettiği bu tatil beldesi son dönemlerde kite-surf tutkunlarının gözdesi haline gelmiştir.

Ege Rotaları-5

Kafa dinlemek ve huzur dolu bir tatil geçirmek için ideal bir yer olan Akyaka’da Azmak Nehri, Akyaka Halk Plajı, Çınar Plajı, Akyaka Milli Parkı, Küfre Koyu, Boncuk Koyu, Kadın Azmağı Deresi, Idyma Antik Kenti ve eşsiz Gökova manzaralı Sakartepe Seyir Terası görülmesi gereken yerlerdir. Akyaka’da denizin keyfini doyasıya çıkarabilir, Azmak Nehri’ni izlemenin tadına varabilirsin. Konaklama için ideal bir yer olan Akyaka’da nehre yakın bütçe dostu apart oteller, butik otel ve pansiyonlar bulabilirsiniz. Doğa ve denizle iç içe bir tatil yapmak için kamp alanları, bungalov gibi konaklama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz

Haziran-Chios-0
Kültür Seyahat

Haziran'ın En İyi Tatil Destinasyonları: Güncel ve Popüler Seçenekler

Haziranın gelmesiyle birlikte tatil planları da hız kazandı. Peki bu ay hangi tatil beldelerinin çok gözde olduğunu öğrenmek ve planlarınızı ona göre…

Devamını Oku
Muğla kamp-0
Kültür Seyahat

Muğla'nın En Güzel Kamp Alanları

Kamp yapmak yalnızca düşük maliyetle seyahat etmenin bir yolu değil; aynı zamanda bir felsefe. Kampçıların en sevdiği şehirlerden biri olan Muğla…

Devamını Oku
Mazıköy-0
Kültür Seyahat

Begonviller Diyarı Bodrum'un En Güzel Sahilleri

Pembeli beyazlı begonviller, bembeyaz evler, masmavi bir deniz... Türkiye'nin her anlamda rengarenk tatil beldesi Bodrum, bu yaz da en güzel…

Devamını Oku