Yeme İçme

2 Nisan 2021
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Yedikçe mutlu olduğumuz, mutlu oldukça yediğimiz tatlılar var yazımızda. Aslında sadece mutlu olduğumuzda değil, üzgün ya da dertli olduğumuzda, türlü türlü tatlıları, midemize indiririz.Tatlılar, bizi mutlu eder, kendimizden geçirir ve bir anlık da olsa rahatlatmamızı sağlar. Tatlı mı tatlı, şeker mi şeker, dünyanın en meşhur yedi tatlısı, sizlerle. 

Tiramisu

Tüm zamanların en çok sevilen tatlılarından biridir Tiramisu. Soğuk olarak servis edilen bu İtalyan tatlısı, kahve, kakao, kedidili gibi malzemelerden yapılır.Tarihi 17. yüzyıla kadar uzanan bu enfes tatlının sözcük anlamı, ‘Beni al’ ya da ‘Beni neşelendir’ olarak bilinmektedir. Sadece İtalya’da değil, dünyanın pek çok ülkesinde menülerde yerini alan Tiramisu, keyif veren lezzetiyle dünyanın en favori tatlıları arasındaki haklı yerini alıyor. 

Baklava

Tatlı deyince akla ilk gelen şuruplu tatlılardandır Baklava. Normalde Türk tatlısı olarak bilinse de Yunanlılar, Bulgarlar, Ermeniler, Yahudiler ve Araplar da kendi geleneksel tatlıları olarak bu nefis tatlıyı benimsemişlerdir. Hamur, tereyağı, şeker, ceviz ya da Antep fıstığı ana malzemelerindendir. İster havuç dilimi olsun, ister normal baklava dilimleri olsun, bu tatlıyı ilk yediğinizde duyacağınız çıtırtı sesi ise tatlının ne kadar keyif vereceğinin ilk kanıtıdır. 

1

Creme Brule

Klasik bir Fransız tatlısı olan Creme Brule, hafifçe kızartılmış, sert ve çıtır çıtır bir karamelize şeker tabakasıyla kaplanır. Bu tabakanın altında ise zengin ve kremsi kıvamda enfes bir muhallebi yer alır. Ülkenin ünlü tatlısı, sınırları aşarak pek çok ülkenin menüsünde yer alsa da en orijinal CremeB rule için Fransa’ya ayak basmakta fayda var.

Berliner

İster çilek marmelatı dolgulu olsun, ister kayısı dolgulu olsun Alman Çöreği Berliner, ilk ısırıkta tutkunlarını mutlu etmeye fazlasıyla yetecek meşhur bit tatlı. Üzeri pudra şekeri ile kaplanmış olan bu nefis çörek, sizi kendinizden geçirecek kadar yumuşak bir hamura sahiptir. Kalorisi fazla olsa bile bu serüven bir kere başladı mı artık durdurulamaz hale gelir. Nefis lezzeti ile kalpleri fetheden Berliner, özellikle yanında bir fincan kahve ile unutulmaz bir tatlı haline geliverir. 

2

Pastel de Nata

Dünyanın en iyi tartlarından olan Portekiz tartları, ülkeyi ziyaret eden misafirlerin yüzünü güldürmeyi başarıyor. Zengin miktarda tarçın ile ılık olarak sunulan tartlardan Pastel de Nata, Portekiz’in simgesel bir tatlısıdır. Çıtır milföy hamuru ile hazırlanan tart, özellikle kahve yanında daha da lezzet kazanıyor. 

Waffle

Dünyada fırtınalar koparan bu enfes tatlı, Belçika asıllıdır. Belçika’da bu tatlıyı yapmak için özel olarak üretilen makinelerde yapılan waffle, diğer waffle’lara göre tarif edilemez bir lezzete sahiptir. Bol meyvelerle süslenerek bir nevi tost tatlı olarak hazırlanan Waffle’ın içerisine, bal, çikolata, fıstık ezmesi, akçaağaç şurubu gibi çeşitli tatlılar da konabiliyor. Bu leziz ve gösterişli tatlının yapımında konulan maya sayesinde ortaya çıkan kabarık ve gözenekli görüntüsü, ağızları daha da sulandırmayı başarıyor.

Belçika, sadece waffle ile değil, dünyaca ünlü leziz çikolatası ile de meşhur. Bu çikolatanın izini sürdüğümüz yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Pavlova

Geçmişi Avustralya ve Yeni Zelanda’ya dayanan bu tatlının isminin, Rus balerin Anna Pavlova’nın anısına konulduğu düşünülüyor.Enfes bir görünüme sahip olan Pavlova, etrafı dut, çilek, kivi gibi yaz meyveleriyle süslenmiş ve dışında çıtır çıtır tatlı krema eşliğinde hazırlanıyor. Avustralya ve Yeni Zalanda’nın, bu tatlıyı geleneksel olarak özellikle Paskalya zamanında yaptıkları biliniyor. 

3

 

elektrikli feribot-0
Teknoloji

Çevreci Ulaşımda Son Trend: Elektrikli Feribotlar

Sıfır emisyon özelliğine sahip elektrikli araçlar, giderek hayatımızın birçok alanında kendini gösteriyor. Bunun son örneği de elektrikli feribotlar.

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Yeni Seyahat Alışkanlıklarımız: 2022 Seyahat Trendleri

Kısıtlamalar olmadan özgürce gezmeyi çok özlediğinizi biliyoruz. Dijitalin hayatımıza girmesi ve pandemi şartları derken bir turist olarak seyahat…

Devamını Oku
Pilot-0
Tips

Pilot Olma Hayallerinizi Gerçeğe Taşımanız İçin 5 Öneri

Çoğumuzun çocukluk hayalidir pilot olmak ama pek azımız bunu gerçekleştirebilmişizdir. Peki her şey için çok mu geç? Kafanızdaki tüm soruların…

Devamını Oku