Yeme İçme

18 Ekim 2021
Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2022

Belçika ülkesinin ismi akıllara gelince, ilk etapta muhteşem çikolatanın kokusu ve tadı akla düşer. Hem de ne düşmek… Belçika, 1912’lerde keşfedilmiş Pralin çikolatasının ardından dünyanın en iyi çikolata üreticilerinden biri olarak bilinmektedir. Gelin ülkenin tatlı mı tatlı çikolatasının izinde bir gezinti yapalım. Çikolatanın ana vatanında bir çikolata macerası yaşamaya ne dersiniz?

1

Belçika Çikolatasının Tarihçesi

Çikolata alışverişinin ilk işaretleri, Gent şehrinde 1630’larda Baudeloo Abbey kilisesi başrahibinin çikolata satın almasıyla keşfedilmiş. O zamanlarda çikolata yapımı, çoğunlukla eczacıların onu bir tonik olarak satması amacıyla kullanılıyordu. 1800’lere gelindiğinde ise Belçikalı çikolata üreticisi Berwaerts, preslenmiş ilk çikolata tabletlerini, pastillerini ve şekilli hallerini satmış. Bu sıralarda da Neuhaus, Cote d’Or ve Callebaut gibi ünlü çikolata üreticileri kurulmuş ve gitgide büyüyen şirketler haline gelmiş. Çikolatanın yaygınlaşması ise Cote d’Or firmasının 1958 senesinde Brüksel Dünya Fuarı’nda büyük bir kampanya ile çikolatanın reklamını yapmasıyla gerçekleşmiş. Böylece çikolatanın uluslararası anlamda da üne kavuşması sağlanmış.

Belçika Çikolatasının Lezzet Sırrı

Uzmanlar tarafından Belçika çikolatasının sırrının, içerisinde kullanılan kakao yağının kalitesine ve bu sayede ortaya çıkan ince ve dengeli tada dayandığı öngörülmektedir. 2003 senesinde Avrupa Birliği mevzuatı, kakao yağı haricinde, çikolata içerisinde % 5’e kadar bitkisel yağ kullanımına izin vermişti. Buna rağmen kaliteden ödün vermeyen Belçika’daki çikolata üreticileri, % 100 kakao yağı kullanmaya devam etse de bu ilave katkı maddesi çikolata üretiminde bir kalite kaybı olarak değerlendiriliyor. 

Ünlü Belçika Çikolata Üreticileri Turu

Her şeyin turizmi olur da çikolatanın olmaz mı? Çikolatanın ana vatanına gelmişken, çikolatanın doğuşuna tanıklık etmeye hazırlıklı olun. Belçika’da çikolata tadımlarından yerel tur operatörleri ile gerçekleşen çikolata fabrika turlarına kadar her şey mevcut. Gelin, tadı damağınızda kalacak birbirinden farklı deneyimlere bir göz atalım.

Kakao Hikayesi: Brugge Çikolata Müzesi

Çikolata yapımının Aztekler ve Mayalardan günümüz modern çikolatacılarına kadar olan tarihine tanıklık etmeye, bu müzede hazır olun. 15. yüzyıldan kalma Brugge Çikolata Müzesi’nde, 1000’den fazla çikolatadan yapılmış obje ve muhteşem çikolata tadım ziyafetleri meraklı ziyaretçilerini ağırlıyor.

2

Eşsiz Bir Deneyim: Brüksel Çikolata Yürüyüş Turu ve Çikolata Atölyesi

Bir yandan Art Nouveau sanatına sahip eski Pazar bölgesi olan Grand Place gibi şehrin önemli meydanını gezerken bir yandan da Belçika mutfağına göz atın. Jeanneken Pis heykelinin olduğu bölgedeki eski antikacılarını turlarken, aynı anda ülkenin en eski çikolata dükkanından Belçika pralinleri tatmanın keyfine varabilirsiniz.

Otantik Bir Deneyim: Brüksel Çikolata Atölyesi

Yaklaşık iki buçuk saatlik bir atölye çalışması ile Belçika çikolatalarının nasıl yapıldığını bu turda öğrenmek mümkün. Pralinler ve kuru meyvelerle doldurulmuş çikolata diskleri gibi 30’dan fazla çikolata örneğinin yapımının öğrenileceği bu atölyede, dilerseniz yaptıklarınızı sevdiklerinize götürebilir ya da muhteşem bir sıcak çikolata eşliğinde keyifle yiyebilirsiniz.

Brüksel’de Eğitimli Bir Çikolata Uzmanı ile İstisnai Bir Çikolata Tadım Turu

Daha önce hiç olmadığı şekilde çikolatayı tadın ve keşfedin. Avrupa’nın en güzel meydanlarından biri olan Grand Place’te tur başlıyor. Tarihi bilgilerini dinlerken ağız sulandıran tatları ile macaronu ülkeye getiren, Belçika’nın en ünlü çikolata yapımcılarında tadıma başlayın. Bu arada her tadımda, her bir çikolatayı nasıl tadacağınızı ve en iyisi ile diğerleri arasındaki farkları açıklayan tutkulu bir çikolata uzmanının eşlik edeceğini belirtmeden geçmeyelim. Çikolata dünyası Belçika’da tutkunlarını bekliyor.

Brüksel’de Birkaç Gün
Kültür Seyahat

Tarihi, Mutfağı ve Turistik Yerleri ile Brüksel Gezisi

"Bataklığın içindeki yerleşim yeri" anlamına gelen Brüksel, Avrupa Parlamentosu’nu içinde barındıran önemli Avrupa şehirlerden biridir.

Devamını Oku
Brugge-0
Kültür Seyahat

Brugge: Bir Ortaçağ Masalı

Belçika’nın kuzeybatısında bulunan rüyalar kenti Brugge, masalsı bir tatil arzu edenler için son derece nokta atışı bir yer. Öyle ki kentin her…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Belçika'da Lezzet Turu: Belçika Çikolatasının İzinde

Belçika ülkesinin ismi akıllara gelince, ilk etapta muhteşem çikolatanın kokusu ve tadı akla düşer. Hem de ne düşmek… Belçika, 1912’lerde keşfedilmiş…

Devamını Oku