Kültür Seyahat

16 Ocak 2024

Söz konusu sinema olunca insanlar bu büyülü dünyayı perdede izlemekle yetinmeyebiliyor. Bu filmlerin nerede hangi atmosferde nasıl çekildiğini de merak ediyor. Bu sebeple film stüdyolarına sıklıkla geziler düzenleniyor. 

Artık tamamen bir turizm ayağı haline gelmiş olan film stüdyoları turları günümüzün belki de en çok rağbet gören turlarının arasında. Film stüdyoları izin verilen ölçüde kapılarını ziyaretçilere açıyor ve bu büyülü dünyanın arkasında nasıl bir emek olduğunu gösteriyor. 

Bu yazımızda dünyanın turistik anlamda en çok ilgi gören film stüdyosu turlarına değinecek ve sinema tutkunlarının hangi stüdyoları ziyaret edebileceğine dair bilgiler paylaşacağız. İşte dünyanın en iyi 7 film stüdyosu turu. 

Universal Film Stüdyoları

Elbette sinema denildiğinde ilk akla gelen yer Amerika. Film endüstrisinin kalbi olan Hollywood'da film çekimlerinin yapıldığı Universal Stüdyoları bulunuyor. Stüdyoya turistik gezi yapmak mümkün. Araç ile yapılan günlük turlarda pek çok filmin nasıl yapıldığına dair detaylar görebiliyorsunuz. Turlar esnasında sadece film setlerini görmekle kalmıyor filmlerin eğlenceli dünyasına da bir dalış gerçekleştiriyorsunuz. Tema parkları ile filmleri adeta yaşıyor gibi oluyorsunuz.

Universal Stüdyoları günümüzün en popüler ve en çok rağbet gören turistik lokasyonlarından bir tanesi. Eğer Amerika’yı ziyaret düşünceniz var ise ve yolunuz Orlando’ya yakın bir yerlere düşüyorsa Universal Stüdyoları'nın bu rüya gibi turuna katılmayı ihmal etmeyin diyoruz. 

Universal

Leavesden Film Stüdyoları

Günümüzün en popüler film serilerinden bir tanesi olan Harry Potter’ın sihirli dünyasına girmeyi kim istemez? Harry Potter stüdyoları İngiltere’de bulunuyor. Harry Potter stüdyolarındaki turlara katılarak filmlere konu olan mekânları, eşyaları, maketleri görebilir, hatıra fotoğrafları çektirebilirsiniz. Filmde kullanılan eşyaların mekânların yanı sıra direkt olarak filmin çekildiği açık alan yerleri de görebiliyorsunuz. Günlük turlara katılarak siz de Harry Potter film evreninin heyecanını yaşayabilirsiniz. 

Harry Potter'cılar buraya: Harry Potter Hayranları Bu Büyülü Mekânları Mutlaka Görmeli

Atlas Film Setleri

Fas’ın en popüler şehirlerinden bir tanesi olan Ouarzazate, doğal güzelliğinin yanı sıra popüler filmlere ev sahipliği yapması ile de biliniyor. Sahra Çölü’nün tam ortasında yer alan ve sizleri egzotik, rüya gibi bir yolculuğa çıkaracak Atlas setlerini ziyaret etmek mümkün. Hollywood yapım şirketlerinin de sıklıkla çekimler için kullandığı bu lokasyon yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekiyor. Bu film setinde hangi başyapıtlar çekilmedi ki? Gladyatör’den Cennetin Krallığı’na, Mumya’dan Kara Şahin Düştü’ye kadar pek çok gişe canavarı film burada çekildi. Bölgede üç farklı film stüdyosu bulunmakla beraber günlük turlarla bu stüdyoları ziyaret edebilirsiniz. 

Bollywood Film Stüdyoları

Nasıl Amerika’nın Hollywood’u varsa Hindistan’ın da Bollywood’u var. Yıllar içerisinde Oscarlık filmler ortaya çıkaran Bollywood setleri ile turistlerin ilgisini çekiyor. Bollywood, Mumbai şehrinin ekonomik anlamda can damarlarından bir tanesi. Burada ciddi bir film endüstrisi bulunuyor ve her yıl sayısız film dünya izleyicisi ile buluşuyor. Bollywood Stüdyoları en az Hollywood kadar ilgi çekiyor ve buraya günlük turlar düzenleniyor. Hint sinemasının en önemli yapımlarından My Name is Khan, ödüllere doyamayan Slumdog Millionaire, Life of Pi, Taare Zameen Par, 3 Idiots gibi hit filmlerin çekildiği yerleri görmek isterseniz Bollywood stüdyosu turlarına katılabilir bu egzotik dünyayı keşfedebilirsiniz. 

Bollywood

Matamata Film Stüdyoları

Dünyaca ünlü film serisi Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit üçlemesine ev sahipliği yapan Yeni Zelanda’nın Matamata film stüdyoları hala en çok ziyaretçi alan setlerden. Filmlerin çekimi bittikten sonra hiçbir dekora ve eşyaya dokunulmamış ve bu büyülü atmosfer en iyi şekilde korunmuş. Dünyanın sayısız ülkesinden insan sırf bu filmlerin çekildiği yeri görmek ve aynı ortamı paylaşmak için turistler akın ediyor. Günlük turlara katılabilir ya da daha farklı seçenekler sunan paket turlardan faydalanarak bu fantastik ortamı keşfedebilirsiniz. 

Matamata

Yeni Zelanda'daki Hobbit Kasabası hakkında daha fazla bilgi için buraya!

Christ Church College Film Stüdyoları

İngiltere, Oxford şehrinde bulunan Christ Church College yine dünyaca ünlü filmlere sahne olmuş bir yer. “Sherlock Holmes”, “İtalyan İşi” gibi sayısız popüler filme konu olan bu yer de turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Burada aynı zamanda Harry Potter’ın okulu Hogwarts’ın çekimlerinin yapıldığı yer olduğu için de ayrı bir ilgi görüyor. Filmlerdeki atmosferin bozulmaması için büyük çaba sarf edildiğinden ziyaretçiler filmlerdeki dokuya kolaylıkla adapte olabiliyor. Bu popüler filmlerin atmosferini içinize çekmek istiyorsanız stüdyolara düzenlenen gezilere katılabilirsiniz.

Christ Church College

Tebernas Çölü Film Stüdyoları

İspanya’nın güneyindeki Endülüs’te yer alan bu film seti Sergio Leone, Clint Eastwood gibi yıldızların kovboy filmlerine konu olmuş bir yer. Burada geçmişten günümüze vahşi batı temalı pek çok popüler film çekilmiş. “İyi, Kötü, Çirkin”, “Dhango”, “Batıda Kan Var” gibi klasik kovboy filmlerinin fonu burası olmuş. Film stüdyosu içerisinde döneme uygun hazırlanmış evler, kiliseler, tavernalar bulunuyor. Bu bölge çöl olduğundan yüksek bir sıcaklığa sahip. Dolayısıyla film çekerken de ekiplerin ne denli zorlandığı tahmin edilebiliyor. Turistler tarafından ilgi gören bu set özellikle kovboy filmleri tutkunlarının hasretini giderebilecekleri bir yer. 

Tebarnas
Dünyanın En Büyük Kütüphanesi: Amerikan Kongre Kütüphanesi
Kültür Seyahat

Dünyanın En Büyük Kütüphanesi: Amerikan Kongre Kütüphanesi

ABD’nin aynı zamanda kurucu babalarından olan üçüncü başkanı Thomas Jefferson’a atfedilen ünlü bir söz, “Bilgi güçtür.” der. Yıllar içinde filmlerden…

Devamını Oku
Friends-0
Kültür Seyahat

İkonik Dizi Turları: Friends

Dünyanın en ikonik sitcomlarından biri olan Friends'in efsanevi setlerini ziyaret etmek isteyenler, Los Angeles'taki stüdyo turlarına akın…

Devamını Oku
Kurgu Şehirler-0
Kültür Seyahat

Fantastik Filmlerdeki Kurgu Şehirler

Hiç fantastik filmlerdeki kurgu şehirlerde yaşamak istediniz mi? Ancak filmlerde görebileceğiniz eşsiz manzaralar ve kareler bu kurgu şehirlerin…

Devamını Oku