Kültür Seyahat

6 Nisan 2021
Güncelleme Tarihi: 6 Ekim 2022

Bir ülkeyi tanımanın en renkli, en keyifli yollarından biri de o ülkenin festivallerinden birine katılmak olsa gerek. Ülkelerin yerel ürünlerinin tanıtıldığı, geleneksel danslarının sergilendiği, ülke kültürünü diğer halklara tanıtmak için düzenlenen festivallerin yanı sıra dünyada o kadar ilginç festivaller düzenleniyor ki, duyduğunuzda mutlaka içinde yer alıp yakından deneyimlemek istiyorsunuz. İşte dünyanın en ilginç festivallerinden bazıları:

HİNDİSTAN DIWALI FESTİVALİ

Ekim ya da kasım aylarında düzenlenen ve sadece bir gün süren bu festival “Işık festivali” olarak bilinir. Genel anlamda bilginin, iyiliğin ve karanlığa karşı aydınlığın kutsandığı festivalin Hindular için taşıdığı önemli dini anlamları da vardır. Festival günü geldiğinde evler ve dükkanlar “diyas” adı verilen küçük pişmiş toprak lambalarla süslenir, gökyüzü havai fişek gösterileriyle aydınlanır, herkes dini ritüellerini yerine getirirken birbirine küçük hediyeler verir.

SEMANA SANTA FESTİVALİ

İspanya Endülüs’üne özgü festival her yıl Paskalya öncesinin “Kül Çarşambası”ndan başlayıp “Kutsal Cuma”da sona erer.  İsa’nın yaşamının ve ölümünün anıldığı bu görkemli ve abartılı festivalde sokaklar çiçekler, renkli talaşlar ve renkli sebze meyvelerle örülmüş karmakarışık halılarla kaplanır. Buram buram tütsü kokan sokaklarda tutkunun, ölümün ve dirilişin simgesi İsa ve Meryem’in acılarını simgeleyen Dolorosa’nın heykelleri çıplak ayaklı insanlar tarafından dolaştırılır. Böyle bir festivale denk geldiyseniz ilginç gösteriler ve dansların haricinde dikkatinizi en çok çekecek şeylerden birinin de şehirde dolaşan din adamlarının uzun üçgen şeklindeki şapkaları ve abartılı kıyafetleri olması muhtemel.

1

    DIA DE LOS MUERTOS FESTİVALİ

    Her sene 31 Ekim ve 2 Kasım tarihlerinde Meksika’da gerçekleşen festival özünde, ölen aile bireylerinin ve arkadaşlarının anıldığı bir toplanma olarak geçtiği için “Ölüler Günü” olarak isimlendirilir. Ancak festivalin sahne olduğu görüntüler ismiyle hiç ilgisi olmayacak şekilde renkli ve eğlenceli. Yüzlerini boyayarak rengarenk kıyafetler giyen insanlar, çılgın danslar, her sokaktan yükselen müzik sesleri bu festivali tanımlayan ögelerden. Ruhların yolunu bulabilmesi için ölen kişinin sevdiği yemekler yapılıyor ve yollara çiçekler serpiştiriliyor. Bunun sebebi ise o günlerde ruhların yeryüzüne indiğine inanılması.

    OBON FESTİVALİ

    Japonya’da genellikle ağustos ayında başlayan ve üç gün süren festival, ataların anıldığı bir Budist festivalidir. Ruhlarının gönül rahatlığıyla mezarlarına dönebilmesi için nehirde kağıt fenerlerin yüzdürülmesi geleneği nedeniyle Fener Festivali de olarak bilinir. Festival Kyoto tepelerinde yakılan dev bir şenlik ateşi etrafında dans edilerek kutlanır.

    2

      LA TOMATİNA (DOMATES) FESTİVALİ

      İspanya’nın en “kırmızı” festivali bu olabilir çünkü Bonol kasabasında her ağustos ayında gerçekleşen festival, bütün katılımcıların birbirine domates fırlatmasına dayanıyor. Katılım ücretli olduğu Domates Festivali’nin sonunda tüm sokakların ve insanların baştan aşağı domatese bulanmış olması oldukça ilginç bir görüntü olsa gerek.

      HOLİ FESTİVALİ

      Baharın gelişinin kutlandığı bir antik Hindu festivali olan Holi, oldukça köklü bir geçmişe sahip. Bahar hasadının bereketli geçmesi için doğaya şükranlarını sunan Hindular, bu festivali yeni bir yılın başlangıcı olarak görürler. Bu aynı zamanda kopmaya yüz tutmuş ilişkilerin de onarılması için bir fırsattır.

      Kışın son dolunayında başlayan kutlamalar Holika ateşinin yakılmasıyla başlar. Su tabancaları, rengarenk balonlar ve su bazlı boyaların kullanıldığı festivalde ana amaç alabildiğine eğlenmektir. Bu yüzden bütün katılımcılar birbirlerine boyalar fırlatırken aynı zamanda çılgınca eğlenirler.

      3

        KUM HEYKELLER FESTİVALİ

        2003 senesinden beri Portekiz’in Algarve bölgesinde düzenlenen uluslar arası festival, dünyanın en büyük kum heykel etkinliği olarak ünlendi. FIESA adıyla da bilinen bu heykel festivali, her yıl dünyanın her yerinden birçok sanatçıyı ağırlıyor ve yerel gelenekler ile mitolojiye dayandırılan bir tema çerçevesinde yapılmış 50 kum eser sergileniyor. Bu heykellerin yapımında yaklaşık kırk bin ton kumun kullanıldığı biliniyor.

        VENEDİK FESTİVALİ (CARNEVALE DI VENEZIA)

        Kökleri 1162’ye dayanan Venedik Festivali, İtalya’nın en büyük festivallerinden biridir. Rengarenk maskelerin takıldığı, renkli dans ve müzik etkinliklerine sahne olan festivalin 17. yüzyılda yasaklandığı, 19. yüzyılda ise yeniden canlandırıldığı bilinmektedir.

        Bir de bunlar var: Eğlence Severlerin Vazgeçilmezi Festivaller

        Her Uçakta Bulunan Kara Kutu Nedir ve Nasıl Çalışır?
        Teknoloji

        Her Uçakta Bulunan Kara Kutu Nedir ve Nasıl Çalışır?

        Kara kutu, kokpit konuşmaları ve motor hızı gibi uçuş detaylarını kaydeden bir araçtır. İlk olarak 1957’de Avustralyalı bilim adamı David Warren…

        Devamını Oku
        Mantıklı Gezginler için Seyahat İpuçları
        Tips

        Mantıklı Gezginler için Seyahat İpuçları

        Seyahate çıkmak, çoğu insan için zorlu bir süreçtir ve bazı zamanlar bu süreci daha kolay bir hale getirmek için deneyime ihtiyaç duyarız.  Deneyimli…

        Devamını Oku
        pancake-0
        Yeme İçme

        2022'nin En Çok Aranan 10 Yemek Tarifi

        2022’ye veda edeli çok zaman geçmemişken gelin içinde Türk mutfağından da yemeklerin bulunduğu Google 2022 Arama Trendleri’nde yerini almış 10…

        Devamını Oku