Yeme İçme
21 Eylül 2020Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022
Her ülkenin yemek yeme konusunda kendine has görgü kuralları vardır. Bunlardan bazıları oldukça ilginçken bazıları size komik bile gelebilir. Fakat, bazı görgü kuralları vardır ki, tüm dünyada ortak bir şekilde kabul edilir. İşte karşınızda bütün dünyada geçerli olan yemek yeme kuralları.
1-Yere Düşmüş Çatal-Bıçağı Kullanmak
Kaç saniye düştüğü fark etmeksizin, yere bir kaşık ya da çatal düşürdüğünüzde onu bir daha kullanmamanız gerekir.
2-Yemek Yerken Konuşmaya Çalışmak
Çocukluğumuzdan beri ağızımız doluyken konuşmamamız gerektiği öğretildi. Bu kural aslında tüm dünyada geçerli bir görgü kuralı ve tersi pek kabul edilebilir bir durum değil. Bu yüzden ağzınız doluyken konuşmamaya çalışın.
3-Çorba İçerken Höpürdetmek
Aslında ağzını şapırdatmak Asya kültürü harici pek kabul edilebilir bir durum değil çünkü kimse yemek yerken birinin çıkardığı sesleri dinlemek istemez. Bu yüzden çorba içerken ses çıkarmamaya dikkat etmelisiniz. Eğer ki çorba çok sıcaksa, kâseyi üfleyebilirsiniz.
4-Kadeh Kaldırmamak
Birisi kadeh kaldırdığında masanın etrafındaki herkesin ona katılması genel bir kuraldır. Eşlik ederken aynı zamanda herkesle göz teması kurmayı da unutmayın!
5-Parmak Yalamak
Biliyoruz ki parmağınızda kalan son yemek kırıntıları her zaman çok lezzetli gözükür. Fakat, toplum içinde yemekten sonra parmaklarınızı yalamak hoş bir durum değildir. Bu yüzden, bu dürtüye karşı koymaya çalışmalısınız. Bunun yerine masadaki peçeteyi kullanmayı deneyebilirsiniz.
6-Herkesten Önce Yemeğe Başlamak
Çok aç olduğunuzu ve yemek için sabırsızlandığınızı biliyoruz ama yemeğe başlamadan önce masadaki herkesin oturduğundan ve tabağı servis edildiğinden her zaman emin olmalısınız. Unutmayın ki, beraber yemek her zaman daha eğlencelidir.
7- Restoranda Garsonu İşaret Dili ile Çağırmak
Evet, abartılı hareketler veya parmak şıklatmak, bir restoranda sıklıkla karşılaştığımız manzaralar olabilir ama eğer bunun doğrusu nedir derseniz, garsonla göz kontağı kurmak deriz. Göz göze gelindiğinde bir baş işareti ile garsonu çağırmak veya isimliği varsa ismiyle seslenmek yerinde olacaktır. Ayrıca, sipariş vermeye hazır olduğunuzda mutlaka elinizdeki menüyü kapatın çünkü dünyanın çoğu restoranında menü açık olduğu müddetçe masanıza garson gelmeyecektir.
8- Limon Sıkarken Çataldan Yardım Almak
Bu yanlış. Limon elle sıkılır, diğer el de etrafa sıçramaması için limona siper edilir.
9- Bez Peçeteden Origami Yapmak
Eğer masada bez peçete varsa, katlı bir şekilde dizlerin üzerine yerleştirilir; kesinlikle tabağın altına sıkıştırılmaz. Yemek bittikten sonra ise ilk haline getirmeye çalışmadan veya şekilli bir şekilde katlama örnekleri denemeden, öylece tabağın yanına bırakılır. Eğer bez yerine kağıt peçete servis edilmişse, yemeğin ardından kağıt peçete buruşturularak tabağın yanına konur.
10- Çatal-Bıçak Şekilleri
Eğer çatalınızı ve bıçağınızı “ters V” şeklinde tabağınıza koyarsanız bu, “Yemeğe devam ediyorum” anlamına gelecektir. Yemeğinizin bittiği mesajını vermek istiyorsanız, çatal-bıçak saat 4.20 pozisyonunda olmalıdır.
11- Cep Telefonunu Masaya Bırakmak
Anahtar, cep telefonu, cüzdan, çanta… Bu örnekleri daha da çoğaltmak mümkün. Bu saydıklarımızın hiçbiri, yemek yediğiniz masanın üzerinde olmamalı. Zaten çok gerekmedikçe yemek esnasında cep telefonu kullanmak, yazışmak veya notlar almak da hoş karşılanmıyor.
12- Hesap Ödeme Tartışmalarına Girmek
Şunda anlaşalım; davet eden kimse hesabı da o öder. Hesap için tartışmaya girmeden ve ısrarcı olmadan karşıdakinin hesabı ödemesine izin vermeli ancak üzerinden fazla zaman geçmeden, benzer bir restoranda veya evinizde mutlaka bir yemek davetinde de siz bulunmalısınız.