İpucu

28 Temmuz 2023

Ülkemiz, tam anlamıyla doğal ve kültürel varlıklar açısından adeta bir cennettir. Muhteşem tarihi, uçsuz bucaksız doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı her türlü turistin ve misafirin memnun kalmadan dönmeyeceği bir ülkede yaşıyoruz. Sonu olmayan müze ve ören yerleri ile Türkiye, gezilmesi ve görülmesi gereken ilk ülkelerden biridir. Geçmiş tarihi en son haddine kadar hissedeceğiniz müze ve ören yerlerine giriş için MüzeKart uygulaması bulunmaktadır. MüzeKart hakkında, aklınıza takılan her bir bilgiyi, bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Müzekart

MüzeKart Nedir? Ne İşe Yarar?  

MüzeKart sahibi olmak, bakıldığında, aslında son derece mantıklı bir hareket. Çünkü MüzeKart sahibi olduğunuz ilk günden itibaren bir sene geçerliliği bulunmaktadır ve yaklaşık 350 adetten fazla müze ve ören yerini bir sene boyunca sınırsız bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı olan müze ve ören yerleri, bu kapsama girmektedir.

MüzeKart, sürpriz bir kararla 2023 senesinde de bir önceki sene ile aynı fiyattan, yani 60 TL’den satılıyor. “Türkiye’nin Müzeleri” uygulamasını indirip üyelik yaptıktan sonra müze ve ören yeri girişinde oluşturabileceğiniz kod ile MüzeKart’ınızı hemen kullanabiliyorsunuz. Ayrıca 65 yaş ve üzeri Türk vatandaşları ve 18 yaş altı vatandaşlar, gişelerden ücretsiz bilet alıp giriş sağlayabilirler. Online satın alınmış olan MüzeKartlar ise ücretlidir.        

MüzeKart ile Girilemeyen Yerler 

MüzeKart, burada belirtilen yerlerde geçerli değildir: Efes ören yeri içerisinde bulunan Yamaçevler, Topkapı Sarayı içerisinde bulunan Harem Dairesi, Aya İrini Anıtı, Sedir Adası, Beykoz Cam Müzesi, Göreme Açıkhava Müzesi içerisinde bulunan Karanlık Kilise, İstanbul Sinema Müzesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi içerisinde bulunan Serçe Limanı Cam Batığı Sergi Salonu Bölümü. Bu bölgeleri ziyaret etmek isteyen misafirlerin, ayrıca bilet almaları gerekmektedir. Ayrıca MüzeKart sahibi Türk vatandaşlarına; sandviç, çay gibi ürünlerde su %50 indirim, ithal ürünler haricindeki diğer yeme - içmede %20 indirim, hediyelik ürünlerde ise %10 indirim uygulandığını belirtelim.

Öne Çıkan Bazı Önemli Müzeler 

Efes Ören Yeri, Selçuk / İzmir

Antik dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın Efes’te olması, bu bölgeyi oldukça revaçta bir ören yeri yapmayı başarmıştır. Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı Dönemleri süresince yerleşim yeri olarak kullanılan Efes, M.Ö. 7000 yılına kadar giden tarihi ile oldukça dikkat çekiyor. Asya ile Avrupa arasında her dönemde önemli bir ticari ve politik merkez olan Efes, senede neredeyse 1,5 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor.

Efes

Ihlara Vadisi Ören Yeri, Güzelyurt / Aksaray

Dünyadaki en büyük kanyonlar arasında bulunan Ihlara Vadisi, 14 kilometrelik alanı içerisinde pek çok kilise ve tarihi yaşam bölgesi barındırmaktadır. Toplam 100’ü aşkın kilise içerisinde Sümbüllü, Yılanlı, Bahattin Samanlığı ve Batkın Kiliseleri, Georgeus, Karagedik, Prenliseki, Eğritaş, Bezirhane, Ağaçaltı, Kokar, Direkli, Saint, Ala gibi 14 tanesi ziyaretçilere açık bulunmaktadır. Hasan Dağı püskürtmesiyle gerçekleşen volkanik tabaka, Melendiz Çayı’nın aşındırması ile bu muhteşem vadiyi oluşturmuştur.

Hierapolis (Pamukkale) Arkeoloji Ören Yeri

Denizli ilinin pamuk gibi ilçesi olan Pamukkale’de bulunan Hierapolis, gerek yerli gerekse yabancı turistler tarafından oldukça ziyaret edilen bir bölgedir. Bu antik kent, Hierapolis Antik Kenti Bergama Krallarından II. Eumenes tarafından İ.Ö. 2. yüzyılda kurulmuştur. Kentte bulunan 2 anıtsal kapı, ızgara planlı olup ana caddeye paralel dik olan cadde ve sokaklardan oluşur. Kenti ikiye bölen ana caddenin her iki kısmında kamu binaları, dükkan ve atölyeler vardır. Ayrıca hamam, tiyatro ve tapınak gibi bölgeler de yer almaktadır. Buraya kadar gelmişken pamuk gibi travertenleri görmeden dönmeyin.

Hierapolis

Galata Kulesi, Beyoğlu / İstanbul,

Bizans imparatorluğu döneminde inşa edilen Galata Kulesi, Osmanlı Dönemi’nde bir dönem zindan olarak kullanılmıştır. Ardından bu kule, yangın gözetleme kulesine dönüştürülmüştür. 1960 senelerinde İstanbul Belediyesi tarafından, kuleyi geçmişte yaşadığı yangın ve depremlerden arındırmak amacıyla tadilat yapılmıştır. Son olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2020 senesinde restore ederek kafe ve betonları kaldırıp müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

galata

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ulus / Ankara

Osmanlı Dönemi yapıları olan Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’dan gibi iki tarihi binadan oluşan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, canlandırmalar, sanal turlar ve Göbeklitepe’deki T biçimli dikme replikalar ve eserlerle muhteşem bir tarih tecrübesi yani yolculuğu yaşayabilirsiniz. Tarihi 1921 senesine kadar giden bu müze, 1997 senesinde “Avrupa Yılın Müzesi” olarak seçilmiştir. Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı, Eski Hitit ve Hitit İmparatorluk Çağı, Frig Krallığı, Çağlar Boyu Ankara ve Klasik Devirler gibi bölümler bulunmaktadır.

Anadolu Medeniyetleri

MüzeKart’tan Ücretsiz Faydalanabilecek Kişiler

Gaziler, şehit ve gazilerin eşleri ve çocukları, 18 yaş ve altındaki gençler ve çocuklar ve bu gruba eşlik eden öğretmenler, 65 yaş ve üstü vatandaşlar, Engelliler ile refakatçileri, er ve erbaşlar, basın kimlik kartı sahipleri, ICOM, ICOMOS ve UNESCO kart sahipleri, seyahat acentesi sahip ve sorumlu müdürleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı personeli ve emeklileri ile refakatindeki eş ile çocukları, 0-12 yaş arası yabancı uyruklu çocuklar, Hayatboyu Öğrenme Programı çerçevesinde Comenius Ortaklıkları ile Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamındaki öğrenci grupları, MüzeKart’tan ücretsiz faydalanabilirler.

AVM'ler-0
İyi Yaşam

Türkiye'nin En Büyük AVM'leri

Alışveriş merkezleri yalnızca alışveriş yapmak için gidilen mekanların çok ötesinde birer eğlence kompleksi. Çocuklara ve yetişkinlere yönelik…

Devamını Oku
smart watch-0
Teknoloji

Akıllı Bileklikler ile İlgili Merak Ettikleriniz

Hem çocuklar hem de yetişkinler için farklı özelliklere sahip olan akıllı bileklikler, hayatımızda oldukça büyük bir yer kaplar oldu. Biz de bu…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Türkiye'den En Keyifli Kayak Rotaları

Dört mevsimin dolu dolu yaşandığı ülkemizde kış mevsiminin en keyifli aktivitelerinden kayak yapmak kış ve kayak severler için ayrı bir tutkudur.

Devamını Oku