Kültür Seyahat

15 Kasım 2023

Yeni kuşak iş modellerinin en sevilenleri arasındaki dijital göçebelik, temelde interneti kullanarak seyahat eden çalışanlar olarak tanımlanabilir. Dijital göçebeliğin ne olduğunu merak edenler, daha önce hazırladığımız rehbere de göz atabilirler. Biz bugün, dijital göçebelerin kendilerine yeni destinasyon seçerlerken neleri dikkate aldıklarını, hangi kriterlere dikkat ettiklerini ele aldık ve NomadList’teki dijital göçebe oylarına istinaden hangi Avrupa şehirlerinin tercih sebebi olduğunu araştırdık.

Keyifli okumalar. 

Azor Adaları, Portekiz

Kalabalık plajlar, partiler ve sınırsız eğlence yerine doğa ile yeniden temasa geçmek, huzurlu bir ortamda çalışmak ve tatil yapmak isteyenler için favori destinasyon olmaya aday Azor Adaları, Atlantik Okyanusu’nun Hawaii’si olarak nam salmıştır.

Peki bir dijital göçebe, Azor Adaları’nda neleri deneyimleyebilir? Nüfusun en yoğun olduğu yer olan Sao Miguel Adası’nda birçok ortak çalışma alanı mevcut. Birçoğu özel ofis, kilitlenebilir çelmece, hızlı internet gibi avantajlara sahip ama bunun dışında adadaki birçok kafede de WiFi bulabiliyorsunuz.

Henüz Kanarya Adaları kadar popülerleşmediği için kalacak ekonomik bir daire bulmak da nispeten kolay. Tercih ettiğiniz adaya göre değişen fiyat skalasında, bütçenize uygun mükemmel evi bulabilirsiniz. İklimi de ılıman olduğu için hem ısıtmaya hem de klimaya ayrıca bir bütçe ayırmanıza pek gerek kalmıyor.

İnanılmaz bir kültüre ve benzersiz bir mutfağa sahip olan Azor Adaları’nda peynirin ve deniz ürünlerinin her zaman özel bir yeri var. Adadaki en ünlü içecek de Avrupa’daki tek çay tarlasına sahip olmasından ötürü leziz çayları.

Azor

Zagreb, Hırvatistan

Zengin bir tarihe sahip olan Hırvatistan’ın en büyük şehri Zagreb, ülkenin en canlı destinasyonlarından biri olarak Avrupa’nın en gelecek vadeden dijital göçebe şehirlerinden biri. Günden güne sayıları artan ortak çalışma alanları, dijital göçebe dostu kahveciler, restoranlar ve kafeteryalar da bunun kanıtı.

Yürüyerek keşfetmenin çok kolay olduğu şehir, başlarda ülkenin kıyı şeridi kadar ilginç gelmeyebilir ancak kozmopolit atmosferi, tarihi binaları ve sosyal yaşam kültürü ile yaşadıkça kendine aşık ediyor. Genel olarak son derece güvenli olduğunu söyleyebileceğiniz Zagreb’de öne çıkan birkaç mahalleden söz edelim. Şehrin en hareketli lokasyonu olan ve sosyalleşmek isteyen gezginlerin tercih ettiği Donji Grad, yeşil alanları ve futbol stadyumu ile ünlü Maksimir, festival ve etkinlikleriyle adını duyuran lüks Salata mahallesi dışındaki her bölge, konaklama bakımından çok daha ekonomik.

Zagreb

Lizbon, Portekiz

Zengin kültürü ve diğer Avrupa başkentlerine kıyasla düşük yaşam maliyetleri, Lizbon’u dünyanın dört bir yanından gelen dijital göçebelerin favori noktası haline getiriyor. Yılın 300 günü güneşli Lizbon, dijital göçebeler için bol bol ortak çalışma alanı, kozmopolit bir metropol, yenilikçi merkezler, muhteşem manzaralar ve lezzetli bir mutfak vadediyor.

Lizbon’daki ortak çalışma alanlarına ayrı bir paragraf açmak gerek çünkü diğer şehirlerdeki alanlardan farklı olarak Lizbon, çalışma kültürüne ilham veren yaratıcı, her zevke uygun, sıra dışı çalışma alanları sunmakta bir hayli başarılı. Ortalama internet hızı ise 20,8 mbps.

Lizbon’un en eski mahallelerinden Alfama, sahile bir yürüyüş mesafesindeki merkezi Cais do Sodre, yemek tutkunları için tam bir cennet olan lüks Principe Real ve Lizbon’un bohem yüzü olan Bairro Alto şehrin öne çıkan lokasyonları.

Lizbon

Budapeşte, Macaristan

Ortaçağ kaleleri, çarpıcı mimarisi ile kendine özgü bir Doğu Avrupa deneyimi sunan Budapeşte, hiç şüphesiz dijital göçebeler için en iyi destinasyonlardan biri. Avrupa’da yaşamak için en uygun fiyatlı şehirlerden olan Budapeşte, günden güne genişleyen bir dijital göçebe topluluğuna ev sahipliği yapıyor.

İnternet hızlarının birçok Avrupa şehrine göre çok daha iyi ve güvenilir olduğu Budapeşte’de konaklama imkanları da bir hayli geniş. Sessiz ve sakin bir yaşam deneyimi için Buda, aksiyonun eksik olmadığı gürültülü Pest, merkezi olması sebebiyle biraz daha pahalı olan Belvatos-Lipotvaros, çok sayıda yenilikçi kafeye ve parti mekanlarına sahip Erzsebetvaros ve deniz kıyısındaki muhteşem pitoresk manzaraları ile Varkerület, şehrin en popüler dijital göçebe mahallelerinden.

Budapeşte

Timisoara, Romanya

Batı Romanya’nın en büyük şehri olan Timisoara zarif binaları ve mimarisi ile “Küçük Viyana” olarak anılıyor. Sanat galerileri, müzeleri, müzikal tiyatro sahneleri ve düzenli performansları ile ilerici atmosfere sahip kozmopolit bir yer olarak kabul ediliyor.

Maceracı ruhlar için de mükemmel şartlar sunan şehirde ortak çalışma alanlarından sempatik kafelere kadar çalışabilecek çok fazla yer var. Bütçeye ve tercihe göre pek çok çalışma ve konaklama alanı bulmak mümkün. İster şehrin kalbinde, ister doğaya yakın yerler tercih edin Timisoara, dijital göçebeler için mükemmel bir yer.

***Dijital Göçebe vizesi ile seyahat etmenin artık çok daha kolay olduğunu biliyor musunuz? Dijital Göçebe Vizesi ile ilgili tüm sorularınızın yanıtlarını alabileceğiniz yazımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Timisoara

Krakow, Polonya

Avrupa’nın en büyüleyici ortaçağ şehirlerinden biri olan Krakow’un muhteşem mimarisi, canlı atmosferi, zengin mutfağı ve hareketli gece hayatı onu hem gezginler hem de dijital göçebeler için ideal bir destinasyon haline getiriyor.

Bir açık hava müzesinde dolaşıyormuş gibi hissedeceğiniz Krakow’da şehrin neredeyse her yerinde yüksek hızlı internet ve konforlu ortak çalışma alanları bulabiliyorsunuz. Turistlerin çok rağbet ettiği bohem Stare Miastro, şehrin ilgi çekici semtlerinden Podgorze,  doğaya yakın olmayı sevenler için mükemmel bir seçim olan Kleparz ve ütopik bir ideal şehir olarak tüm dünyadaki sosyal mühendisliğin en ünlü örneklerinden olan Nowa Huta, Krakow’daki en bilinen mahalleler.

Polonya’nın tarihi şehri Krakow, 2000 yılında Avrupa Kültür Başkenti, 2019 yılında da Avrupa Gastronomi Kültürü Başkenti ilan edilmişti. Yani Krakow’da hem mideniz hem de ruhunuz bayram edecek.

Krakow
Dijital Göçebe-2023
Kültür Seyahat

Dijital Göçebeler İçin En Ucuz Avrupa Şehirleri

Dijital göçebeler için mükemmel fırsatlar sunan en ekonomik Avrupa şehirlerinin hangileri olduğunu merak ediyor musunuz? Devamı yazımızda.

Devamını Oku
Dijital Göçebe-2023
Kültür Seyahat

Dijital Göçebeler İçin En Ucuz Avrupa Şehirleri

Dijital göçebeler için mükemmel fırsatlar sunan en ekonomik Avrupa şehirlerinin hangileri olduğunu merak ediyor musunuz? Devamı yazımızda.

Devamını Oku
Lizbon-0
Kültür Seyahat

Tarihi Sokakları Keşfetmek: Lizbon'un Saklı Hazineleri

Bugün Avrupa’nın en batısındaki en zarif şehrindeyiz. Daracık sokaklarını tramvayların süslediği, her köşesi tarihle harmanlanmış Portekiz’in…

Devamını Oku