Kültür Seyahat

29 Nisan 2024

 

Kitapçılar sadece kitap alışverişi yapılan yerler değil; mürekkebin ve kağıdın kokusunun, sayfalar arasında yeni dünyalar keşfetme heyecanıyla birleştiği mekanlar. Ancak dünya üzerinde öyle kitapçılar var ki yalnızca kitap kurtlarını değil, kitaba mesafeli duranları bile kendine çekiyor. O zaman gel, efsanevi bir statü elde etmiş dünyanın en ünlü 10 kitapçısını keşfe çıkalım.

Shakespeare and Company - Paris, Fransa:

Paris'in kalbinde yer alan Shakespeare and Company, dünyanın en ünlü kitapçısı unvanını uzun süredir kimselere kaptırmadı. Kurulduğu 1919 senesinden bu yana Ernest Hemingway, James Joyce ve F. Scott Fitzgerald gibi yazarların buluşma noktası olan mekanın şöyle bir hikayesi var: İkinci Dünya Savaşı’nda Paris işgali sırasında kepenk kapatan (Mağazanın internet sitesinde bu konu ‘Çünkü Nazilere kitap satmak istememiştik’ olarak açıklanıyor) kitapçı, 1951’de yeniden açılıyor. Şimdi George Whitman’ın kızı tarafından idare edilen Shakespeare and Company, eklektik kitap koleksiyonu ve rahat okuma köşeleri ile kitap dostları için adeta bir sığınak görevi görüyor.

Shakespeare and Company

The Strand - New York, ABD:

Yüksek yığınlar halindeki kitapları ve ikonik kırmızı çatısıyla The Strand, 1927'den beri New York’un edebi sahnesinin sevilen bir parçası. Yeni, ikinci el ve nadir kitaplardan oluşan muazzam seçkisiyle, birçok yayında “New York’un nesli tükenmeye yüz tutmuş kitapçılarından biri” olarak adlandırılan The Strand, tüm kıtanın en iyi sanat kitabı koleksiyonuna sahip olduğu iddiasında.

El Ateneo Grand Splendid - Buenos Aires, Arjantin:

Buenos Aires’e neden “Dünyanın Kitapçı Başkenti” deniyor biliyor musunuz? Kişi başına düşen kitap sayısı diğer tüm şehirlerden çok daha fazla da ondan. Bunca kitapçı arasından neden El Ateneo Grand Splendid’i seçtiğimize gelecek olursak… 1919’da oldukça ihtişamlı bir tiyatro binası olarak açılan mekan hem tango performansları hem de sinema gösterimleri ile ün salmış. Ancak uzun yıllar atıl durumda kalan mekan, 2000 senesinde orijinaline dokunulmadan restore edilmiş ve bir kitapçı olarak yeniden açılmış. Bu haliyle de yılda 1 milyonun üzerinde kişi tarafından ziyaret ediliyor.

El Ateneo Grand Splendid

Bart's Books - Ojai, California, ABD:

Bart's Books sıradan bir kitapçı değil, adeta kitaplardan oluşan bir labirent. Kaldırıma kadar uzanan kitap rafları ve sevimli bahçesiyle California’nın rahat havasını yansıtan bir mekan görmek isterseniz Bart’s Books’a mutlaka uğrayın. Kendilerini “dünyanın en büyük açık hava kitapçısı” olarak tanımlayan Barts Book’ta baskısı tükenmiş nadide kitaplardan en çok satan kitaplara kadar geniş bir koleksiyonu gezme şansınız olacak.

Livraria Lello - Porto, Portekiz:

Dünyanın en güzel kitapçıları arasında adı anılan bir diğer kitapçı da Portekiz’deki Livraria Lello. Muhteşem Neo-Gotik mimarisi, karmaşık ahşap işçiliği ve ikonik kırmızı merdiveniyle bu unvanı sonuna kadar hak eden mekanın, Harry Potter serisindeki Hogwarts Kütüphanesi'ne ilham verdiği biliniyor.

Livraria Lello

Powell's City of Books - Portland, Oregon, ABD:

Dünyanın en büyük bağımsız kitapçılarından biri olan Powell's City of Books, kitap dostları için gerçek bir cennet. Bir şehir bloğunu kaplayan bu mekan birden fazla kat ve renk kodlu odalarında bir milyondan fazla kitap barındırıyor. Üstelik koleksiyonun tamamı seçme kitaplardan oluşuyor.

Libreria Acqua Alta - Venedik, İtalya:

Venedik'in büyüleyici atmosferinde bulunan Libreria Acqua Alta, geleneksel kuralları alt üst eden benzersiz bir mekan çünkü burası bir “yüzen kitapçı”. 2004 senesinden bu yana hizmet veren Libreria Acqua Alta’daki tüm kitaplar gondollarda tutuluyor çünkü Venedik’te sık sık yükselen sular kitapçının içine doluyor. Burası Venedik’in en çok ziyaret edilen yerlerinden bir tanesi.

Acqua alta

Atlantis Books - Santorini, Yunanistan:

Edebiyat tutkunu iki arkadaş tarafından 2002 yılında açılan Atlantis Books, adanın ilk kitapçısı. Çıkma ahşap parçalardan oluşturulan dekorasyon tam bir Akdeniz sıcaklığında. Ancak bu kitapçının en benzersiz özelliği, tüm kitapçılar arasında en harika manzaraya sahip oluşu hiç şüphesiz. Ege Denizi manzarası eşliğinde kitapları karıştırmak ve sayfalarını koklamak için buradan daha iyi bir adres yok.

Daunt Books - Londra, İngiltere:

Zarif Edward dönemi iç tasarımı ve seyahat kitaplarının özenle seçilmiş koleksiyonuyla Daunt Books, Londra'nın kalbinde kitap dostları için bir cennet.1910 senesinde Edwards’ın antika kitaplarına ev sahipliği yapan mekan bugün orijinal haline sadık kalmış dizaynı ile son derece çarpıcı. Kemerli bir pencerenin merkezde olduğu uzun galerili bir ana odaya, uzun meşe galerilere ve tavan pencerelerine sahip mekan, Londra’nın en sevilen kitapçısı.

Daunt Books

Boekhandel Selexyz Dominicanen - Maastricht, Hollanda:

13. yüzyıldan kalma bir Dominiken kilisesinde bulunan Boekhandel Selexyz Dominicanen, uyumlu bir şekilde yeniden kullanımın nefis bir örneği. Kilise 1794’te Napolyon Bonapart tarafından bir depoya dönüştürülmüş. 2005 senesinde ise bir mimarlık şirketi burayı restore ederek başlı başına bir cazibe merkezi haline getirmiş. Yüksek tavanları ve vitray pencereleri ile son derece dikkat çekici olan mekanın içerisinde aynı zamanda oturup kitabınızı okuyabileceğiniz bir kafeteryası var.

Kadın gezgin güvenli seyahat
Kültür Seyahat

Yalnız Seyahat Eden Kadınlar İçin En İyi 8 Güzergâh

Yalnız seyahat etmeyi seven bir kadın gezginseniz, "güvenli seyahat" öncelik sıralamanızda en üstlerde yer almalı. Peki yalnız seyahat…

Devamını Oku
Lizbon-0
Kültür Seyahat

Tarihi Sokakları Keşfetmek: Lizbon'un Saklı Hazineleri

Bugün Avrupa’nın en batısındaki en zarif şehrindeyiz. Daracık sokaklarını tramvayların süslediği, her köşesi tarihle harmanlanmış Portekiz’in…

Devamını Oku
Livraria Lello-0
Kültür Seyahat

Dünyanın En Ünlü 10 Kitapçısı

Kitapçılar sadece kitap alışverişi yapılan yerler değil; mürekkebin ve kağıdın kokusunun, sayfalar arasında yeni dünyalar keşfetme heyecanıyla…

Devamını Oku