Kültür Seyahat
30 Ocak 2023Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2024
Günümüzde her türlü lokasyondan bağımsız bir şekilde yaşamını devam ettirmek, başta genç kuşaklar olmak üzere birçok kişinin en büyük hayalleri arasında yer alıyor. Üstelik yalnızca bununla da sınırlı değil. Küreselleşmenin de getirmiş olduğu kolaylıklarla dünyanın bir ucundan diğerine gitmek artık fazlasıyla kolay. Hal böyle olunca da birbirinden farklı iş modelleri gelişerek özellikle genç kitlenin dikkatini çekiyor. Son zamanların trend kavramı olan dijital göçebelik de bu iş modellerinden yalnızca bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Dilerseniz gelin, hep birlikte dijital göçebe vizesi hakkında her şeyi öğrenelim!
Dijital Göçebe Ne Demek?
Öncelikle dijital göçebe ne demek sorusunu yanıtlamakla başlayalım. Hiçbir zaman ya da mekân kısıtlaması olmadan, yani uzaktan çalışarak yaşamını sürdüren ve aynı zamanda seyahat eden bireylere dijital göçebe, yani orijinal adıyla “digital nomad” şeklinde kullanılıyor. Bu bağlamda dijital göçebeler, dünyanın birbirinden farklı yerlerinde kütüphaneler, co-working (ortak çalışma alanları), kafeler gibi çeşitli yerlerde çalışabilirler. Hatta yalnızca bununla sınırlı da değil! Çalışırken dilerlerse karavanlarında dilerlerse de doğanın içinde de olabilirler. Bu kişiler, işlerini internet aracılığıyla teknolojik ürünleri kullanarak yaparlar. Bu bağlamda bunlar; internet erişimi olan akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler şeklinde sıralanabilir.
Dijital Göçebe Nasıl Olunur?
Şimdi de dijital göçebe nasıl olunur? Bundan bahsedelim. Dijital göçebelik, deneyimleyerek yaşamayı bireysel açıdan hayat felsefesi haline getirmek isteyen kişiler için en uygun iş modellerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. B noktada halihazırda dijital işlerde çalışan ya da iş hayatına daha atılmamış birçok kişinin ilgisini son derece çekiyor diyebiliriz. Bu noktada birçok kişi, nasıl dijital göçebe olunur diye merak ediyor. Göçebe bir şekilde devamlı seyahat ederek yaşamak istiyorsanız işinizi dijital bir ortamda yapmanız gerekiyor. Yani dijital ortamda uzaktan çalışabileceğiniz bir işe ihtiyacınız var demek daha doğru olur. Bu mesleklerden birkaç tanesini sıralayalım:
- Dijital pazarlama uzmanlığı
- Metin yazarlığı
- SEO uzmanlığı
- Youtuber
- Blogger
- Proje yöneticisi
- Grafik tasarımı
- Yazılım mühendisliği
- Çevrim içi öğretmenlik
- Sosyal medya fenomeni
- Çevirmen
Bu ve bunun gibi birçok farklı meslek grubu, dijital göçebe vizesi almak için uygun koşulları sağladığı takdirde kabul edilebilir. Dolayısıyla yukarıda da belirttiğimiz gibi; önemli olan yaptığınız işin dijital bir platformdan ilerlemesidir.
Digital Göçebe Vizesi Nedir?
Ülke sınırlarını aşarak lokasyona bağlı olmadan çalışmak için vizeye ihtiyacınız olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Bu vizeye de digital nomad vizesi, yani dijital göçebe vizesi adı veriliyor. Bu bağlamda Estonya başta olmak üzere birçok farklı ülke, uzaktan çalışan kişilerin kendi ülkelerinde çalıştıkları süreç boyunca gezmeleri adına vize almalarına olanak sağlıyor. Bu noktada bu fırsatı tanıyan ülkeler hangileri diye soruyor olabilirsiniz. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayalım:
- Anguilla, Monserat (Karayipler’de bazı adalar)
- Bahama Adaları
- Barbados Adası
- Bermuda Adaları
- Çekya
- Dominik Cumhuriyeti
- Estonya
- Meksika
- İzlanda
- Almanya
- Norveç
- Portekiz
- Gürcistan
- Malta
Tüm bunların dışında dijital göçebe vizesi alma şartları da turist vizesi, oturum vizesi gibi ülkeden ülkeye olacak şekilde farklılık gösterebilir. Örneğin Estonya, kendi ülkesi dışında başka bir ülkede sözleşmeli olarak uzaktan çalışma şartı sunuyor. Ayrıyeten aylık olarak ortalama gelirin 3504 Euro olma şartı da vize alma kriterleri arasında yer alıyor. Tüm koşullar sağlandığı zaman da 1 yıla kadar dijital göçebe vizesi verebiliyor.
Başka bir ülkede dijital göçebe olmak için vize alma şartlarının neler olduğunu, söz konusu olan ülkelerin konsolosluklarını birebir arayarak ya da resmi sitelerindeki bilgileri okuyarak öğrenmeniz de mümkün. Sonradan yapılan güncellemeler adına resmi hesapları takip etmeniz kendi adınıza daha sağlıklı olacaktır.
Dijital Göçebe Vizesiyle Gideceğiniz Şehri Doğru Seçin
Dijital göçebelik, sizi bir şehre bağlanmaktan kurtardığı için kariyeriniz esnasında birbirinden farklı şehri gezme imkanı bulabileceğiniz bir şansı kapsıyor demek yanlış olmaz. Ancak çalışma koşullarınızı ve yaşam kalitenizi göz önünde bulundurarak yaşamayı hedeflediğiniz şehirleri önceden incelemek, kendi adınıza her zaman iyi bir plan olacaktır. Dünyanın her şehri için sayısız gezi yazısı bulunsa da bunlar genellikle turistler adına yazılmış olduğu için ihtiyaçlarınızı karşılamayabilir. Dolayısıyla ince eleyip sık dokumanızda fayda var.
Dijital Göçebe Topluluklarına Katılın
Her ne kadar hazırlıklı da olsanız dijital göçebe olarak çalışmaya başlamanın zorluklarını deneyimlemeden bilmemeniz çok normal. Ancak sizin gibi aynı iş modeline sahip olan ve bununla birlikte devamlı seyahat eden kişilerin yaşadıkları problemlerini önceden bilmek, önerilerini duymak size bu süreçte büyük kolaylık sağlamasının dışında daha da tedbirli olmanıza önayak olacak. Tüm bunların yanı sıra zamanınızı verimli bir şekilde geçirmenize de olanak tanıyacağı yadsınamaz bir gerçek. Dolayısıyla bu noktada hem kendiniz hem de diğer meslektaşlarınıza kaynaşmanız için dijital göçebe topluluklarına katılmanız lehinize bir karar olacaktır. Aynı zamanda birbirinden farklı kişilerle ortak paydada buluşmak, bilgi aktarımı açısından da sizi zenginleştirecektir.