Yeme İçme

23 Eylül 2022

Türk mutfağı Türkiye’nin her yöresinin kendine has tatlarıyla oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip. Turizmin başkenti sayılan Antalya da yalnızca turizmi ile değil mutfak kültürüyle de Türkiye’de hatırı sayılır şehirlerinden. Sebzeleriyle ve bol tahinli yemekleriyle meşhur olan Akdeniz cenneti Antalya’nın en iyi yöresel lezzetlerini Antalya’da denemeden gitmeyin.

1. Antalya Piyazı

Beyaz fasulye kullanılarak yapılan Antalya piyazı bol miktarda tarator sos ile yapılıyor. İçinde sirke, tuz, sarımsak, limon ve en önemlisi tahin konuluyor. Evet, bu piyaz tahinli. Herkesin sıklıkla yaptığı piyaz, Antalya’da biraz farklı. Bu yörede piyaza tahin de konuluyor. O yüzden adını “tahinli piyaz” olarak da duyabilirsiniz. Türkiye’nin diğer şehirlerinden farklı olan bir diğer yanı ise, Antalya piyazının ana yemek olarak yenmesi. Piyazın meze veya salata olarak kabul gördüğü diğer yerlere nazaran, Antalyalılar bunu ana yemek niyetine yiyorlar. Bu piyaz o kadar önemli bir yere sahip ki 2017 yılında coğrafi işaret sayılarak lezzetini tescillendirmiştir.

Antalya-2.jpg

2. Kulak Çorbası

Türkiye genelinde fazla bilinmeyen bu çorba, adını duyanları da epey şaşırtıyor. Çorbanın içinde kıyma ile doldurulmuş mantı ve nohut, bazen de et bulunuyor. Bu malzemeler salçada soğan, limon suyu ve baharatlarla beraber pişiyor. Çorba olmasına karşın içindeki malzemelerin bolluğundan dolayı aslında epeyce doyurucu bir yemek niteliğinde.

3. Frigya Biber Dolması

Frigya Biber Dolması adından da anlaşılabileceği üzere biberlerin doldurulması ile yapılıyor. Aslında Türkiye’nin birçok yerinde yapılan bu yemek, Antalya’da biraz farklı şekilde yapılıyor. Genellikle, biber dolmalarının içinde pirinç veya bulgurdan hazırlanan bir iç konulurken, bu dolmada köfte harcı kullanılır. Ayrıca biberler suda kaynatılıp beklenildikten sonra iç doldurulur. Diğer dolmalardan farkı ise işte şimdiki aşamada geliyor. Frigya Biber Dolması, un, yumurta ve galeta ununa bulanıp kızartılır. Kızartılmasından dolayı görünüşü de tadı da Türkiye’nin diğer yerlerinde yapılan biber dolmalarına benzemiyor.

4. Alanya Bohçası

Alanya Bohçası krepten yapılan bir yemektir. İçine aslında yemek istediğiniz her şeyi koyabilirsiniz. Domates, peynir ve hatta et bile koyabiliyorsunuz. Böyle olunca, bu yemeğin yenme vakti de içine koyduğunuz malzemeye göre değişiyor. İçi doldurulan krepler, daha sonra kenarlarından katlanıyor ve bohça görünümü veriliyor. Adı da zaten bu görüntüsünden dolayı geliyor.

5. Cive Yemeği

Antalya’nın birçok yemeği sebzelerin buluşmasıyla yapılır. Cive yemeği de bunlardan biri. Bu yemek kavrulmuş soğan, patlıcan, domates, biber ve pirinç veya bulgurla yapılıyor. Pirinç veya bulgur seçimi zevkinize kalmış. Çeşitli baharatlarla beraber fesleğen veya nane de katabilirsiniz. İsterseniz soğuk isterseniz de sıcak yiyebiliyorsunuz. Tıpkı pirinç ve bulgur seçimi gibi nasıl yiyeceğiniz de size kalmış. Oldukça hafif, sağlıklı ve doyurucu olan bu yemeği Antalyalılar genelde evlerinde sıklıkla tüketiyorlar.

6. Enginarlı Girit Kebabı

Kebap, Türkiye mutfak kültürü için büyük bir yere sahip. Hemen hemen her bölgenin kendine özgü bir kebabı var. Antalya’da da kebabın kendine has bir lezzeti var. Enginarlı Girit Kebabı aslında Yunan kültürüne ait bir yemek. Fakat, bizde bir Antalya yemeği olarak görülmekte. Önceden de bahsedildiği gibi, Antalya’da yemeklerde sebze kullanımı oldukça önemli. Bu kullanım kebaba da uzamış durumda. Kuşbaşı doğranmış etler soğan, domates ve yemeğe adını veren enginarla beraber şişlere dizilip pişiriliyor. Kuşbaşı doğranmış et dışında, köfteyi tercih eden de olur. Hatta ikisini birden de yapanlar bulunur.

Antalya-3

7. Toros Salatası

Bu kadar yemeğin yanında salata olmazsa olmaz. Antalya’ya özgü salatalardan biri Toros Salatası’dır. Yeşil soğan, dereotu, maydanoz, nane, roka ve domates birleştirilerek yapılan bu salatanın aslında tadını tam olarak veren malzeme sumaktır. İsterseniz üstüne yağ gezdirebilir veya limon suyu dökebilirsiniz. Yapımı da oldukça kolay olan Toros Salatası yemeklerin yanında mutlaka bulunmalı.

8. Arap Kadayıfı

Antalya’nın ev yemeklerini yedikten sonra bir de üstüne tatlılarından denemelisiniz. Yöreye özgü olan meşhur tatlı Arap Kadayıfı denemeniz gereken tatlıların başında geliyor. İrmikli undan bir hamur hazırlanır daha sonra pişirilir. Fakat burada dikkat etmeniz gereken nokta yalnızca tek bir yüzü pişirmek. Soğuduktan sonra kadayıfın içine ceviz, toz tarçın ve toz şekerden oluşmuş bir harç konulup kapatılır. Daha sonra yumurtaya batırılarak kızartılır. Kızartıldıktan sonra üstlerine şerbet dökülür. En son üstlerine tekrar dövülmüş ceviz veya çam fıstığı dökülür. Aslında oldukça şekerli olduğu için bazılarına ağır gelebilir. Bunu göz önünde bulundurarak denemenizi tavsiye ederiz. Eğer şerbetli tatlıları seviyorsanız, Arap Kadayıfı beğeneceğiniz bir lezzet olacaktır.

9. Cillincop

Antalya’nın sıklıkla tüketilen bir diğer tatlısı ise Cillincop. İsmi oldukça tuhaf olmasına rağmen aslında tahinli un helvası olarak da geçiyor. Çitlembik tohumlarından yapılan bu tatlı, tohumların havanda dövülmesiyle başlıyor. Normal bir un helvası gibi unu kavurun. Daha sonra içine çitlembikleri ve tahini ekleyin. Önceden hazırlanmış pekmez, şeker ve su karışımını bu unlu helvaya ekleyin ve karıştırın. Normal bir un helvası gibi yapılan tatlıda yalnızca tahin ve pekmez malzemeleriyle Antalyalılar harikalar yaratmış.

10. Bağaça

Bağaça genellikle Ramazanlarda bol bol tüketilen bir hamur işidir. Tahin, tarçın ve çam sakızından yapılan bu tatlı oldukça doyurucudur. Antalya’da yenilen diğer tatlıların aksine Bağaça oldukça hafiftir. Bu özelliği de oruç tutulduğunda mideye dokunmamasından dolayı tüketilmesi oldukça pratik hale getiriyor. Antalya’da tahinin önemini bir kez daha bu hamur işinde de görüyoruz.

11. Tirmis

Tirmis aslında sarı acı bakla tohumudur. Bazı yerlerde ismini Tırmış olarak da görebilirsiniz. Toplanıldıktan sonra direkt yenilmek için oldukça acı olan tirmis, en az 10 gün suda bekletilir. Böylece acılığı giderek yenilecek hale gelir. Üstündeki ince kabuğu çıkartılarak içindeki sarı kısım, genellikle, tuzlanarak yenir. Antalyalılar tirmisi bir atıştırmalık olarak görüyor. Tirmisin epeyce sağlıklı olduğuna da inanılır. Kurt döktüğü düşünülür ama elbette ki bu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Kanyon-0
Kültür Seyahat

Türkiye’nin Kanyonları

Ülkemiz, diğer tüm doğal güzelliklerinin yanında kanyonlar bakımından da tam bir cennet. Belki daha önce bu kadar yakınınızda olduğunu bile…

Devamını Oku
Balayı Otelleri-0
Kültür Seyahat

Akdeniz'in En Güzel Balayı Otelleri

Sevdiğinizle baş başa bir balayı, yüzükleri taktıktan sonra uzun bir süre aklınızdan çıkmayacak güzellikte olmalı. Özel olmalı, romantik olmalı, en…

Devamını Oku
Kaş-0
Kültür Seyahat

Kaş'ta Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Yer

Akdeniz’in en güzel tatil beldelerinden biri olan Kaş, hem yerli hem de yabancı turistlerin yaz kış uğrak noktalarından. İlçeye gidildiğinde mutlaka…

Devamını Oku