Kültür Seyahat

6 Aralık 2022
Güncelleme Tarihi: 8 Aralık 2022

Ülkemiz için adeta kutsal topraklar olan Çanakkale’nin gezilecek yerleri anlatmakla bitmez. Ölümsüz Çanakkale Şehitliği’nden, tarihi yansıtan Smintheion Antik Kenti’ne, efsane Çanakkale Truva Kenti’nden, turizm cenneti Bozcaada’ya kadar, her türlü doğal güzelliği ve tarihi hissedebileceğiniz türden bir şehir burası. Peki bu güzelim şehrin turistik ve cazibe noktaları nerelerdir birlikte göz atalım mı?

Çanakkale Rota-1.jpg

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Tarihe ışık tutan ve bünyesinde, pek çok şehitlik, müze, mezarlık ve anıt barındıran Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale sınırları içerisinde yer alıyor. Bu kutsal şehre gelmişken, en başta görülmesi gereken Çanakkale şehitliklerine adım attığınız anda duygulanmamak ve göz yaşlarını hakim olamamak elde değildir. I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleri ve İtilaf Devletleri arasında en büyük savaşlardan birine şahitlik etmiş olan Çanakkale, bu büyük savaşlarda,Türkiye’nin Türkiye olması için ne zorlu savaşlardan geçtiğini gösteren en değerli kanıtlardan birisidir. Bu bölgede bulunan toplar, kaleler, siperler, gemiler, burçlar ve savaşa dair pek çok kalıntı, kültürel miras koleksiyonun önemli koleksiyonlarındandır. Korunmayı başarmış olan önemli savaş alanlarından biri olarak ülkemizde ve dünyada önemli bir yere sahip olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne katılmıştır. Savaşın derin ve yıpratıcı izlerini taşıyan bölge, her sene milletimizin yeniden dirilişine tanık olmak isteyen binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Çanakkale Rota-2

Behramkale ve Assos

Çanakkale’nin gezilecek yerleri arasında bulunan Behramkale ve Assos’u, görmeden bu güzel şehirden ayrılmak olmaz. Tarihi Osmanlı Devleti’ne kadar uzanan Behramkale Köyü, 150 senedir sit alanı olarak kabul edildiğinden dolayı, yeni bina inşa etmek yasaktır. Köy halkının bulunduğu bölge, hediyelik eşya dükkanları, oteller, restoran ve kafeler gibi turistleri kendine çeken bir yapıya sahip. Bahremkale Köyü’nde bulunan Assos Antik Kenti, volkanik bir tepe üzerinde bir tarafı denize, bir tarafı da kayalıklara bakan tarihi bir antik kent olma özelliğini taşıyor. Athena Tapınağı, Nekrapol, Agora, Amfi Tiyatro gibi pek çok tarihi yapı, bu kentte yer almaktadır. Mavi bayraklı plajları, leziz Ege tatları ile Assos, bu güzellikleri görmeyi isteyen meraklı ziyaretçilerini bekliyor. Assos’a kadar gelip muhteşem deniz ürünlerinden yemeden olmaz. Ahtapottan, midye dolmaya, ezmelerden farklı balık ürünlerine kadar leziz mi leziz Çanakkale lezzetlerini kesinlikle es geçmemek gerekiyor.

Çanakkale Rota-3

Çanakkale Truva Kenti

Tarihi, efsanesi, hikayesi, ne dersek diyelim, Çanakkale’nin Truva Kenti, filmlere sahne olan ve hatta filmlere konu olan bir yapıt. UNESCO tarafından 1998 senesinde Dünya Kültür Mirası listesine girmeyi başaran Truva Antik Kenti, ölümsüz İlyada ve Odysseia eserlerinin yaratıcısı Homeros’un ilham aldığı bir bölgedir. Yerli ve yabancı bir çok turistin dikkatini çeken Truva Atı’nın oldukça ilginç bir de hikayesi bulunuyor. Akhalılar tarafından pek çok kez kuşatma altına giren fakat bir türlü işgal edilemeyen Truva Kenti, savaştaki komutan Odysseus’un başarılı bir planı sonucunda elde ediliyor. Dev ata saklanmayı başaran ordu, karşı tarafın başarı sarhoşluğuna girdiği anda, ortaya çıkmasıyla Truva ordusu yenilgiye uğratılmış olur. 2004 senedinde vizyona giren Brad Pitt, Orlando Bloom ve Eric Bana’nın başrol aldığı Troy filmi, bu efsaneyi yaşatır cinsten.

Çanakkale Rota-4

Gökçeada ve Bozcaada

Adalardan bir esinti var Çanakkale’ye doğru. Hangi adadan başlasak, hangi güzelliği anlatsak bilemiyoruz. Çanakkale’nin gözbebekleri Bozcaada ve Gökçeada, bu bölgeye kadar gelmişken, görülmesi gereken noktalardandır. Kaya mezarları, Rum köyleri, Sualtı Milli Parkı, Tuz Gölü, Gökçeada Kent Müzesi, şelaleleri, kumsalları ve tarihi özellikleri ile değer kazanan Gökçeada hem doğal güzelliği hem de huzurlu ortamı ile misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Tarım, zeytincilik, balıkçılık ve hayvancılık gibi kültürü ile dikkat çeken Gökçeada, aynı zamanda dünyanın ilk Cittaslow yani Sakin Şehri olmasıyla biliniyor. Gökçeada’dan sonra Ege Denizi’nin ikinci büyük adası olarak bilinen Bozcaada, her sene binlerce ziyaretçisini ağırlıyor. Her türlü balık ürününü tadabileceğiniz adada, huzurlu ve rahat vakit geçirmek için butik otellerden pansiyonlara kadar her türlü konaklama alternatifi mevcuttur. Bozcaada Kalesi, Bozcaada Müzesi, Polente Feneri, Rum mahallesi, adada gezilecek yerlerden sadece bazılarıdır. Akvaryum Koyu, Tekirbahçe Koyu, Tuzburnu Koyu, Habbele Plajı ve Ayazma Plajı, Bozcaada’da denize girilebilecek güzel yerlerden.

Biga Çayı ve Çanakkale Kordon

Yeşilin bin bir tonu ile ziyaretçilerini cezbetmeye hazır olan Biga Çayı, yaklaşık 80 kilometrelik bir uzunluktadır. Çayın her iki tarafında sarkmış olan ağaçlar, manzara olarak tabloyu andıran bir görüntü ortaya çıkarmaktadır. Biga ilçesini ikiye bölen bu çayın, yemyeşil doğası içerisinde isterseniz piknik yapabilir isterseniz sağlıklı bir yürüyüşü deneyebilirsiniz. Tamamen size kalmış. Gelelim, Çanakkale Kordon’a. Şehrin içinde sahil boyunca gezip şehrin nabzını tutabilirsiniz. Özellikle yaz akşamlarının vazgeçilmezi, sahilde sandalye atıp dinlenme ve hoş sohbetler, Çanakkale’nin kordonunda dinlendirici en güzel aktivitelerdendir. Dilerseniz kumların üzerlerine kurulmuş masaları bulunan kafe ve restoranlarda oturup muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Gezilecek, görülecek, keşfedilecek daha pek çok hazinesi bulunan Çanakkale, her sene binlerce yerli ve yabancı turisti gururla ağırlamaya devam ediyor.

Çanakkale Kültür Rotası-0
Kültür Seyahat

Bambaşka Bir Kültür Rotası: Troya

Homeros’un İlyada Destanı’yla ölümsüzleşen ve UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde koruma altına alınan Troya, tarihi ve kültürel zenginliklere doğru…

Devamını Oku
Bozcaada-0
Kültür Seyahat

Eylül'de Gel: Bozcaada

Üzüm ve şarap üreticiliğiyle, plajlarıyla ve rüzgar gülleriyle kendine has bir cennettir Bozcaada. Eylül ayında ayrı bir tadı olan adayı hiç vakit…

Devamını Oku
Engelsiz Müzeler-0
Kültür Seyahat

Türkiye’den 5 "Erişilebilir" Müze

Ülkemizde özellikle 2000’li yıllardan bu yana “engel tanımayan” pek çok sosyal sorumluluk projesine imza atılıyor. Bunların başında da bir eğitim ve…

Devamını Oku