İpucu

12 Aralık 2022

Gelişen teknoloji ile kullandığımız pek çok şey yerini akıllı cihazlara bıraktı. Toplu taşıma araçlarını kullanmak için para vererek bilet alma devri de eskilerde kaldı. Toplu taşıma araçlarından faydalanabilmek için tasarlanan kartlardan biri de İstanbulkart… Şehir içinde ulaşımı sağlamak üzere oluşturulan İstanbulkart'ın görevleri artık bununla sınırlı değil. Kullanım alanlarını, işlevlerini ve nasıl temin edileceğini öğrenmek için tüm detaylar yazımızda.

İstanbulkart-1

İstanbulkart Nedir, Türleri Nelerdir?

İstanbulkart raylı sistemler, deniz ve kara taşıtları gibi topluma taşıma araçlarına geçişi sağlayabilmek için tasarlanmıştır. İstanbulkart özelliklerine göre türlere ayrılmaktadır. Ancak genel itibariyle İstanbulkart ; anonim ve kişiye özel kartlar şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Bahsettiğimiz kart türlerinden olan abonman seçeneğinden herkes faydalanabilir ancak belirtmekte yarar olacak ki bu kart tipinde aylık abonmanlık yapılamamaktadır.

Bahsedeceğimiz İstanbulkart türlerinden ilki İndirimli Kart olacak. Bu karttan hem öğrenciler hem de 60 yaş üstü kişiler yararlanabilmektedir. Bir diğer İstanbulkart türü ise Ücretsiz Kart seçeneğidir. Ücretsiz Kartı edinebilecek kişiler ise 65 yaş üstü vatandaşlar, şehit ve gazi aileleri, sarı basın kartı sahipleri, milli sporcular, 4 yaşın altında çocuk sahibi anneler, TÜİK ve PTT gibi kuruluşların çalışanları şeklinde sıralanabilir. Bu kartların dışında bir diğer seçenek olan Mavi Kart ise bahsettiğimiz indirimli yahut ücretsiz kartları kullanma durumu söz konusu olmayan kişilerin tercih edebileceği karttır. Son olarak bahsedeceğimiz kart türü ise Sınırlı Kullanım Kart olacak. Bu kartın BİRgeç, ÜÇgeç gibi türleri bulunuyor. Sınırlı Kullanım Kartı İstanbul’da ikamet eden vatandaşlardan ziyarete şehre geçici süre ile gelen kişilerin kullanımına uygundur.

İstanbulkart Nasıl ve Nereden Alınır?

İstanbulkart'ın farklı türleri olduğu gibi o kartlara sahip olmak için gerekli olan belgelerde değişkenlik göstermektedir. Kişiye özel olmayan Anonim Kartı alabilmek için ise özel bir işleme gerek olmaksızın büfeler yahut otomatlardan alım yapılabilmektedir.

İndirimli Karta sahip olabilmek için ise öğrenciler ve 60 yaş üstü vatandaşların hazırlaması gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Öğrencilerin halen öğrenim gördüğünü belirtmek için öğrenim belgeleri, kimlik kartları ve son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları gerekmektedir. 60 yaş üstü vatandaşların ise son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları ve kimlikleri karta sahip olabilmeleri için yeterlidir. Aynı formaliteler Mavi Kart almak isteyenler içinde geçerlidir. Yani Mavi Kart sahibi olmak isteyenlerin de vesikalık fotoğraf ve kimlik belgeleri ile başvurmaları yeterli olacaktır. İhtiyacınız olan kartlardan herhangi birini almak için fiziki başvuru dışında online başvuru da yapabilirsiniz. Online başvuruyu İstanbul Kart internet sitesi ile yapabilirsiniz. Başvurunuz sonucunda işlemleriniz onaylandığında hazır olan kart PTT aracılığı ile tarafınıza teslim edilecektir.

İstanbul tramvay

İstanbulkart'a Bakiye Nasıl Yüklenir?

İstanbulkart bakiyeniz bittiğinde yükleme yapmak için pek çok kanal seçeneği bulunmaktadır. Bu seçenekleri kabaca fiziki ve online işlemler olarak ayırabiliriz. Öncelikle fiziki olarak bakiye yükleme işleminden bahsedecek olursak İBB’ ye bağlı olan BELBİM otomatları yani biletmatikleri kullanılabilir. Bunun dışında büfe, marketler ve akıllı otobüs duraklarından da yararlanarak bakiye yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Online bakiye yükleme işlemi için ise IOS ve Android telefonlarda bulunan İstanbul Kart mobil uygulamasını indirebilirsiniz. Bankaların cep şubeleri ile yükleme yapabilir ya da Fastpay uygulanasından yararlanabilirsiniz.

İstanbulkart  mobil uygulamasını indirdiğinizde bakiye yükleme işlemini gerçekleştirebileceğiniz gibi bakiyenizi de sorgulayabileceksiniz. Mobil uygulamayı indirdikten sonra kartınızın ön yüzündeki 16 haneli kart numaranızı sisteme girerek kartınızı mobil sisteme uyumlayabilirsiniz.

İstanbulkart Vizeleme İşlemi Nedir ve Nasıl Yapılır?

İstanbulkart vizeleme işleminin daha anlaşılır ismi güncelleme işlemidir. İBB’ ye bağlı BELBİM kapsamına giren İstanbul Kart işlemlerinden biri olan vizeleme işlemi kartın yılda bir kez güncellenmesini içerir. Bu işlemde amaç karta tanımlanan vize sürelerinin dolmasından sonra vizeyi tekrar aktive etmektir. Vize kartın tarifelerinden faydalanmak için gerçekleştirilmektedir. Vize süresinin bitmesine 15 gün kala bildirimle kullanıcı haberdar edilmektedir. İstanbul Kart vizeleme işlemini biletmatikler aracılığı ile kolayca yapabilirsiniz. Kartınızı biletmatiğin okuyucu kısmına yerleştirdikten sonra vizeleme bölümünü işaretlemeniz gerekmektedir. 10 saniye içinde vizeleme işlemi gerçekleşmiş olacaktır. Bu işlem için kartınızda var olan bakiyeden düşüş gerçekleşebileceği gibi bakiye yüklemeniz de istenebilir. Bunun için işlem sırasında sistem sizden onay isteyecektir. Ödeme onayını verdikten sonra vizeleme işlemeniz tamamlanacaktır.

İstanbul otobüs

İstanbulkart Nerelerde Geçerlidir?

İstanbulkart'ın ilk tasarım amacının vatandaşların toplu taşımaları kullanımı olduğundan bahsetmiştik. Ancak belirttiğimiz gibi kartın kullanım alanı sadece ulaşım amaçlı olmaktan çok daha fazlası haline geldi. Peki İstanbulkartı'nızı ulaşım dışında nerelerde kullanabilirsiniz bir bakalım;

  • İBB’ ye bağlı tuvaletler
  • Hamidiye su otomatları
  • İspark Otoparkları
  • İBB’ye bağlı sosyal tesisler
  • Şehir içi plaj girişleri
  • Migros, Şok, Bim ve A101 marketlerinde
Türk kahvesi.jpg -0
Yeme İçme

Türk Kahvesi En Doğru Nasıl Pişirilir?

Özel sohbetlere eşlik eden ve içilmediği takdirde baş ağrılarına bile neden olan Türk Kahvesi, kahve kültürümüzün en önemli parçalarından biridir.

Devamını Oku
İstanbul’un Genç Yüzü: Beşiktaş
Kültür Seyahat

İstanbul’un Genç Yüzü: Beşiktaş

Arka sokakları ve hareketli sosyal yaşamı ile gençler için İstanbul’un en popüler yerlerinden biri olan Beşiktaş, tarihî yapılarıyla modern dünyaya…

Devamını Oku
Ekonomik Seyahat Etmenin Yolları
Tips

Ekonomik Seyahat Etmenin Yolları

Seyahat etmenin en güzel şekli ekonomik olanı. Peki bu mümkün mü? Hem gezip hem nasıl daha az para harcayabiliriz? Cevaplar yazımızda.

Devamını Oku