Yeme İçme

17 Mayıs 2021
Güncelleme Tarihi: 1 Eylül 2022

Amerika Birleşik Devletleri mutfağı dendiğinde sizin de aklınıza yalnızca hamburger mi geliyor? Amerikalıların favori yiyeceklerini öğrendiğinizde kimileri sizi çok şaşırtabilir.

Hamburger

New Haven, Connecticut’tan doğduğu söylenen hamburgerler, bugün tüm Amerikalıların başlıca yemeklerinden sayılıyor. İster zincir fast-food restoranı ister kaliteli yemekler sunan şık bir restoran olsun, hamburger tüm menülerin ortak elemanı. Bir asırlık dökme demir ızgaralarda, beş ayrı etin karışımından elde edilen kıymayla yapılan hamburgerleriyle ünlü Louis Lunch, bu konuda hala tartışmasız en iyilerden.

1

Deniz Tarağı Çorbası

Özellikle Boston’da, sokak tezgahlarından restoranlara kadar her yerde bolca karşılaşılan beyaz ve yumrulu bir çorba görürseniz, bunun deniz tarağı çorbası olduğundan emin olabilirsiniz. Nahoş görüntüsünün aksine oldukça lezzetli olan çorba, deniz tarağının ağır krema, yumuşak patates ve çeşitli otlarla birleştirilmesinden elde ediliyor.

Kızarmış Hint Ekmeği

Derin yağda kızartılmış mayalı hamur, 150 yıl öncesinin Kızılderili geleneklerinden ve hala ülkenin birçok yerinde –özellikle de Hint pazarlarında- sıklıkla karşılaşabiliyorsunuz. Sade sade tüketilebileceği gibi kıyma, soğan, domates ve marulla doldurularak bir Hint tacosu olarak da satılıyor. Çok lezzetli olduğu kadar da tam bir kalori bombası.

BLT

Amerika Birleşik Devletleri’nin jambonlu sandviçten sonra en favori ikinci sandviçi olan BLT’nin orijinal tarifinin 1903’teki bir yemek kitabına dayandığı söyleniyor. Birçok farklı yapım şekli olsa da BLT, genellikle kızarmış ekmek, pastırma (genellikle domuz tercih ediliyor), aysberg marul, mayonez ve domatesten ibaret.

Elmalı Turta

Turta ABD’de çok sık yapılan ve çok sevilen bir tatlıdır. Limonlu, çikolatalı, vişneli ve balkabaklı versiyonları olsa da ülke genelinde en favori olanı tartışmasız elmalı turta. Kökeni ABD’ye dayanmasa da zaman içerisinde belirgin bir Amerikan lezzetine dönüşen turtayı “ulusal lezzet” ilan edenler de var.

2

Taş Yengeç Pençesi

Özellikle yaz günlerinde ferahlatıcı bir yemek olduğu için sıkça tercih edilen yengeç, keskin bir hardal sosu ile servis ediliyor. Yaban hayatın ve canlı popülasyonunun korunması için yengeçler yakalandıktan sonra tek pençesi çıkarılarak yeniden serbest bırakılıyor ve üremesine izin veriliyor.

Dana Rosto

Amerikan aileleri için çok özel bir yiyecek olan dana rosto, özellikle çocuklu ailelerin Pazar günü favorisi. Patates, havuç, soğan ve dana etinin derin bir tencerede haşlandıktan sonra içine kırmızı şarap veya bira ilave ediliyor.

Delmonico’s Steak

Aslında ilk olarak 1837’de açılan ve hala faaliyet veren Delmonico isimli restoranda ortaya çıkan biftek, bugün “en iyisi” anlamına gelen bir terime dönüşmüş durumda. Tuz ve tereyağına bulandıktan sonra ateşte ızgara edilen ve krema, parmesan peyniri, Hindistan cevizi ve beyaz biberle yapılan bir sosla birlikte servis edilen Delmonico bifteği, evrensel olarak kabul görmüş en iyi biftek olarak kabul ediliyor.

Hot Dog

Hamburgerle birlikte, Amerika dendiğinde herkesin aklına gelecek ilk iki yiyecekten diğeri hot dog. Sandviçin mucidinin Charles Feltman isimli bir Alman olduğu söyleniyor ancak ülke çapında bir ikona dönüşmesi her 4 Temmuz’da düzenlenen Uluslararası Hot Dog Yeme Yarışmalarıyla oldu. Buharda veya suda pişirilmiş sığır eti, genellikle ketçapsız olarak servis ediliyor.

Fıstık Ezmeli Sandviç

Amerikan mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri de kesinlikle fıstık ezmesi. Amerikalılar fıstık ezmesini o kadar seviyorlar ki günün her saatinde ve her öğünlerine bir şekilde dahil ediyorlar. Muzlu, tereyağlı ve fıstık ezmeli sandviçin, Elvis Presley’in en favori yemeği olduğu bile söyleniyor.

3

 

Eğlence Severlerin Vazgeçilmezi Festivaller
Kültür Seyahat

Eğlence Severlerin Vazgeçilmezi Festivaller

Gençliğimizin heyecanı ve enerjisi varken bizim için özel önemi olan gösterilere katılmak ve anılar biriktirmek hayattaki en önemli amaçlardan biri…

Devamını Oku
Friends-0
Kültür Seyahat

İkonik Dizi Turları: Friends

Dünyanın en ikonik sitcomlarından biri olan Friends'in efsanevi setlerini ziyaret etmek isteyenler, Los Angeles'taki stüdyo turlarına akın…

Devamını Oku
0
Teknoloji

Geleceğin Turizm Sektörü: Uzay Turizmi

Kulağa çılgınca gelse de dünyamıza dışardan bakabilmenin düşüncesi bile oldukça heyecan verici ama gelişen teknolojiyle birlikte bu bir hayal…

Devamını Oku