Kültür Seyahat

21 Ocak 2021
Güncelleme Tarihi: 9 Eylül 2023

1- Budapeşte'nin Mimarisi

Osmanlı zamanlarında kurulan hamamları, termal havuzları ve modern sanatla buluşmuş metro istasyonlarıyla Budapeşte, birçok göz alıcı mimari yapıya sahiptir. Şehirde yürürken mimarilerde Gothic&Neo-Gothic havayı, kalıntıları açıkça görebilirsiniz. 

Rönesans sonrası yapılmış mimarilerdeki farklılıkları, binalardaki simetriyi, oranları ve estetiği şehirde gezerken gözlemlemek mümkün. Aynı zamanda, spa ya da hamamlarda görebileceğiniz Türk mimarisinden esintiler Budapeşte’de oldukça fazla.

Budapest-2

 2- Doğa ile İç İçe Olması

Bir şehirde doğal yaşam unsurlarının çok olması o şehir için önemli bir kriterdir.  Çünkü daha fazla yerli ve yabancı turistin gelmesine vesile olur. Budapeşte ise bu isteği fazlasıyla karşılayabilecek kadar doğal güzelliğe sahip. Ne kadar şehir hayatıyla ünlü bir şehir olsa da doğal alanları ve parkları da oldukça meşhurdur. Gezinize Danube Nehri ile Buda ve Peşte’yi ayıran güzellikten başlayın, Margaret Adası’nı iyice gezin ve Budapeşte’nin doğal yaşam parklarında gezintiye çıkın. Böylece doğayla bütünleşiş ve ruhunuzu dinlendirmiş olursunuz. 

Budapest-3

3- Yemekleri

Macaristan mutfağı hem göz hem de karın doyuran bir yemek kültürüne sahiptir ve oldukça zengin tarifleri mevcuttur. Budapeşte’ye gittiğinizde mutlaka yemeniz gereken tatların başında içi doldurulmuş olan soslu paprika biberi “Paprikas” geliyor. Bunun dışında bölgenin en ünlü ulusal yemeği olan Gulyas (Goulash) da tatmanız gereken yemeklerden bir tanesi. Bu leziz tarif aslında bir çeşit sulu et yemeği. Biftek, taze sebze ve baharatların bir araya getirilmesiyle odun ateşinde pişirilir ve afiyetle yenir. Eğer kırmızı et yerine balık yemek isterseniz de Halaszle tam size göre. Bu yemek bir çeşit acılı balık çorbası.  Tatlı su balığı ve baharatlarla harmanlanarak ortaya muhteşem bir çorba çıkarmışlar, mutlaka denemelisiniz. Bunlar dışında Budapeşte’de Langos, Töltött Kaposzta, Dobos Torta gibi tadabileceğiniz bir sürü lezzet var. Şimdiden afiyet olsun. 

blog

4- Rahatlatıcı Kaplıcaları

Budapeşte yer altı sıcak su kaynakları açısından oldukça zengindir ve kaplıca kültürü Roma zamanlarına kadar dayanan bir gelenektir. Öyle ki bu kaynaklar Budapeşte’ye “Kaplıca Şehri” unvanını kazandırmıştır. En bilinen, büyük ve popüler termal su kaynağı Széchenyi kaplıcasıdır ve bu kaplıca Neo-Barok stilinde yapılmıştır. Şehir, yazın havuz partileri ile de meşhurdur. Diğer görülmesi gereken termal havuzlar ise Gellért Kaplıcası, Király Kaplıcası, Rudas Kaplıcası, Dagaly Kaplıcası ve Dandar Kaplıcası’dır. 

Gellért

5- Festivalleri

Budapeşte, başta müzik festivalleri olmak üzere yıl boyunca birçok eğlenceli ve renkli festivale ev sahipliği yapan bir şehirdir. Bu festivallerin başında birçok müzik türünün olduğu Sziget gelmektedir. Yıl boyunca en çok konuşulan diğer festival ise Slipknot, Black Eyed Peas, Slash, LP, Parov Stelar gibi sanatçıların sahne aldığı Telekom Volt Festivali’dir. Bu festivalleri kaçırmak istemiyorsanız bizden size bir tavsiye; gitmeden önce festivallerin tarihlerini iyice araştırın ve yolculuğunuzu buna göre planlayın. 

6- Gece Hayatı

Budapeşte, gündüzleri olduğu kadar güneş battıktan sonra da eğlenceli ve canlı bir şehirdir. Ne kadar Berlin, Amsterdam, Barselona gibi rakip şehirlerinden daha az bilinse de Budapeşte’de gece hayatı oldukça yaygındır. Özellikle “ruin bar” konseptiyle bilinen mekânları, gece kulüpleri, müzik festivalleri ve hamam partileriyle Budapeşte’de geceleri sıkılmanız mümkün değil. İnsanlar gündüzleri kahvelerini içip akşamları arkadaşlarıyla hafif müzik eşliğinde içkilerini yudumlamayı tercih ediyorlar. Eğer siz de bu tür mekânlarda oturmak isterseniz birkaç önerimiz var: Szimple Kert, Instant, Fogas Haz, Doboz, For Sale Pub gibi ruin barlar. Diyorsanız ki ben klasik gece kulübü isterim. O zaman da Ultimate Club, A38 gibi mekânları tercih edebilirsiniz. 

blog

Eğer The Witcher dizisinin fanlarındansanız buraya hemen bir 7. madde ekleyelim. The Witcher'ın çekildiği mekanlardan biri olan Budapeşte'ye bir de bu gözle bakmak isterseniz Son Zamanların Efsane Netflix Dizisi The Witcher'ın Çekildiği Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Bükreş Gezilecek Yerler-0
Kültür Seyahat

Bükreş'te Gezilecek En Güzel Yerler

Romanya'nın başkenti Bükreş, Doğu Avrupa dendiğinde akla gelen ilk şehirlerden. Doğal güzellikleri ve kültürel mirasları ile öne çıkan Bükreş…

Devamını Oku
Valiz Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli-2
Tips

Valiz Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Seyahatlerde doğru valiz seçimi aslında sandığınızdan daha önemli. Çünkü bizi yarı yolda bırakan valizler, keyifli başlayan seyahati bir anda çileli…

Devamını Oku
Yoga-0
Tips

Uzun Uçuşlarda Bedeninizi Yoga ile Rahatlatın

Kan dolaşımı problemlerinden kas tutulmalarına kadar pek çok sağlık sıkıntısına sebep olan bu uzun uçuşlarda, vücudunuzu yoga ile rahatlatmaya ne…

Devamını Oku