Teknoloji

7 Eylül 2023

Günümüz dijital çağında artık yön bulma diye bir sorunumuz neredeyse kalmadı. Çünkü her daim yanımızdan ayırmadığımız cep telefonlarımız yön bulma konusunda en iyi yardımcılarımız. Eskiden kâğıt, karton haritalardan faydalanır ya da yol üzerinde birilerini görebilirsek sorardık. Haliyle bu da saatlerimizi alırdı. Artık tek bir tuşla internete girebiliyor ve haritalara ulaşarak yönümüzü rahatlıkla bulabiliyoruz. Üstelik farklı alternatif yolları bile deneyimleyebiliyoruz.

Ancak ya internetimiz bitmiş ya da kapsama alanı dışında bir yerdeysek? İşte bu noktada devreye çevrimdışı haritalar giriyor. Çevrimdışı haritalar internete ulaşımınızın olmadığı zamanlarda rahatlıkla açıp kullanabileceğiniz uygulamalardır. Üstelik çevrimdışı haritaları kullanmak son derece basit.

Çevrimdışı Harita Nasıl Kullanılır?

Çevrimdışı haritayı kullanmak için öncelikle internetinizin çektiği bir yerde harita uygulamalarından bir ya da birkaç tanesini indirmek gerekiyor. Bu uygulamayı indirdikten sonra rotanızı belirleyip bu rotayı uygulamadan telefonunuza indirmeniz gerekiyor. Bu da oldukça kolay bir işlem. Çevrimdışı harita için online erişiminizin olması gerekiyor. Sonrasında uygulamaya girip rotanızı yazıp haritada size en uygun görünen şekliyle indirmeniz yeterli olacaktır. Peki, bunun için hangi uygulamalardan faydalanılabilir?

çevrimdışı haritalar-1

Google Maps

En popüler harita uygulaması hiç şüphesiz Google Maps. Peki, Google Maps’i çevrimdışı da kullanabileceğinizi biliyor musunuz? Bunun için öncelikle Google Maps uygulamasına girmeniz gerekiyor. Oturumunuzu açtıktan sonra gidilecek rotayı yani hedefi yazın ve aratma tuşuna basın. Hedef yerinize ait harita karşınıza çıkacak. Sonrasında hedefi parmağınızla seçin ve menülerden çevrimdışı haritalara girin. Sonrasında gideceğiniz rotanın alanını belirleyin ve indirme seçeneğine basın. Haritayı indirdiniz peki çalışıyor mu? Hemen deneyin ki yolda herhangi bir sorunla karşılaşmayın. Telefonunuzu uçak moduna alın. Uygulamanın arama kısmına yeniden hedef yerinizi yazın. Ve karşınıza gideceğiniz yerin rotası yani haritası çıkacak. Bu kadar basit. Google Maps bu konuda oldukça başarılı rüştünü ispatlamış bir uygulama. Zaten dünya genelinde de en çok kullanılan uygulamaların başında geldiğinden gönül rahatlığı ile uygulamadan yararlanabilirsiniz.

MapsMe

Bir diğer popüler harita uygulaması da Maps.me’dir. En az Google Maps kadar sık başvurulan uygulamalardan bir tanesi olan Maps.me’yi de kullanmak ve haritanızı kaydetmek oldukça basit. Mantık olarak Google Maps ile hemen hemen aynı olduğundan herhangi bir zorluk çekmeyeceksiniz. Online bir zamanınızda haritanızda gideceğiniz yer belirliyor ve indiriyorsunuz. Google Maps’de işaretlenen kısım kare şeklindeydi. Maps.me’de ise işaretlenen bölge harita şeklinde karşınıza çıkıyor. Tek farkı bu olabilir. Maps.me’yi cazip kılan farklı özellikler de bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de arama kısmına spesifik bir yer yazıp rahatlıkla kaydedebilmeniz. Yani kafe, restoran, otel, WC, AVM, benzinci vb. aklınıza gelen her yeri yazabilir ve rahat bir şekilde bulup kaydedebilirsiniz. Eğer son dakika bir tatil planı yaptıysanız ve rotaya dair bilginiz yoksa yine uygulamada o bölgenin favori yerlerine göz atabilirsiniz. Kullanıcıların verdiği puanları da görebileceğiniz lokasyonları rahat bir şekilde seçebilirsiniz. Yine aynı şekilde kayıt işlemini yapabilir ve offline olarak telefonunuzdan bu yerleri bulabilirsiniz. Uygulamada kaydedilen yerler kırmızı gözüktüğünden çevrimdışı olarak girdiğinizde bile anında gideceğiniz yer gözünüze çarpıyor. Arzu ederseniz düzenleme kısmından rotanıza kendiniz isimler de verebilirsiniz.

çevrimdışı haritalar-2

Yandex.Navi

Yandex Haritalar da pek çoğumuzun kullandığı uygulamalardan bir tanesi. Yandex navigasyon dijital anlamda efektleri, görselleri oldukça başarılı. Yandex navigasyonu da kullanabilirsiniz ancak bölge ya da şehir bulma konusunda bir nebze kısıtlı bir uygulama. Bu sebeple online olarak önceden kontrol etmeniz ve gideceğiniz yerin haritada olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz.

Here We Go

Çevrimdışı kullanabileceğiniz harita uygulamalarından bir diğeri de Here We Go. Online olduğunuz takdirde gerçek zamanlı trafik, yön, yol bilgilerine anında ulaşabiliyorsunuz. 100’den fazla ülke için harita indirebiliyorsunuz. Bu da yurtdışı tatillerinde sizlerin işinizi kolaylaştırmak adına oldukça önemli. Standart şehir, cadde, sokak yanında ayrıca yürüyüş yolları, bisiklet ve araç özelinde navigasyon seçeneklerini bulmak mümkün. Toplu taşıma araçlarını da görebileceğiniz ve rotanızı indirebileceğiniz uygulama herhangi bir masaüstü tarayıcısında rahatlıkla kullanılabilir. Açtığınızda hedef rotanız ile birlikte ilgi çekici yerleri, uğramak istediğiniz noktaları da işaretleyebiliyorsunuz. Cihaz içerisinde “koleksiyonlar” kısmına veriler iner. Bu kısımdan dilediğiniz an çevrimdışı olarak lokasyonunuza erişebilirsiniz.

çevrimdışı haritalar-3

CityMaps2Go

150’den fazlayı ülkeyi kapsayan ve hem çevrimiçi hem de çevrimdışı kullanabileceğiniz CityMaps2Go lokasyonları ayrıntıları ile birlikte gösteren bir uygulama. Navigasyon özelliğinden faydalanabileceğiniz gibi sadece haritadan da faydalanabilirsiniz. Konum sayısı fark etmeksizin istediğiniz sayıda yer işaretleyebilir ve telefonunuza bu lokasyon haritalarını indirebilirsiniz. Kullanımı oldukça basit olan uygulama ile cihazlar arasında senkron da yapabilmek mümkün. Ayrıca uygulama kısa incelemeler yazma, plan oluşturma gibi ekstra özellikler de içeriyor. Gideceğiniz ülkenin şehrindeki anlık toplu taşıma bilgileri, trafik durumu, yürüyüş, bisiklet alanları gibi pek çok detaylı veriler de sağlayan uygulamanın ücretsiz sürümünü kullanabilirsiniz. Ancak ücretsiz sürümde reklam olduğunu belirtmek gerek.

Türkiye’de Kafanızı Dinlemek İçin Gidebileceğiniz Yerler
Kültür Seyahat

Türkiye’de Kafanızı Dinlemek İçin Gidebileceğiniz Yerler

Hepimizin zaman zaman işten bunaldığı, hayatındaki karmaşık düzenden farklı bir düzen aradığı dönemler olmuştur. Bu gibi durumlarda kendimizi bulmak…

Devamını Oku
Osmanlı Şerbet-0
Yeme İçme

Sofralarda Şenlik Var: Ramazan Şerbetleri

Ramazan Ayı’nın elbette kendine has birçok incisi var sevgili okuyucu; narlı cevizli güllaçlar, sıcacık mis gibi kokan pideler, yumuşacık hurmalar ve…

Devamını Oku
çevrimdışı haritalar-0
Teknoloji

Seyahatlerinizde Büyük Kolaylık: Çevrimdışı Haritalar

Çevrimdışı haritalar internete ulaşımınızın olmadığı zamanlarda rahatlıkla açıp kullanabileceğiniz uygulamalardır. Üstelik çevrimdışı haritaları…

Devamını Oku