İpucu

17 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Bir gezginin çantasında bulunması gerekenler de oldukça önemlidir ancak ondan daha da önemlisi doğru çantayı seçmek olacaktır. Bunun için ilk adım ihtiyacınızı yani kullanım amacınızı belirlemek. Hiking, kamp tatili, kültür gezisi, dünya turu… Planladığınız seyahat doğrultusunda ihtiyaçlarınız da o yönde şekillenecektir. Bu nedenle kaliteli ve konforlu tatil için doğru çanta seçimi yapmak gerekiyor. 

Çanta çeşitlerini; seyahat çantaları, hiking - kamp çantaları ve günlük kullanıma uygun sırt çantaları olarak üçe ayırabiliriz. Zorlu doğa koşullarının olduğu alanlarda geçirilecek tatiller için hiking ve kamp çantaları tercih edilecekken kültür gezilerinde seyahat sırt çantaları elverişli olacaktır. Seyahat çantalarını ise tekerlekli ve tekerleksiz olarak ayırabiliriz. Şimdi seyahat çantasının sahip olması gereken özelliklere bakalım.

2

Ağırlık 

Çantanın boşken sahip olduğu ağırlığı, seyahat açısından en önemli unsurlardandır. Özellikle hiking sırt çantalarını uzun süreli yürüyüşlerde kullanacağınızdan çantanın hafif olması gerekir. Ancak hafif bir çanta, kalitesiz malzemelerden yapılan çantalarla karıştırılmamalıdır. Çantanın ağırlığını değerlendirirken kaliteli ve hafif malzemeler tercih edilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Hem taşıma hem de ulaşım sırasındaki bagaj kapasiteleri düşünüldüğünde seyahat çantası alırken ağırlığını dikkate almak gerekiyor. 

Hacim

Doğru bir seyahat çantası satın alırken bir diğer önemli nokta ise çantanın hacmidir. Bu durumda kendinize soracağınız soru kaç litrelik bir çanta tercih etmeliyim sorusudur. Diğer özelliklerde olduğu gibi burada da kullanım amacınızı göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin bir kamp tatili planlıyorsanız, kişisel eşyalarla birlikte yanınıza alacağınız ekipmanları da düşünmeniz gerekiyor. Çantanın iç hacmi seyahatinizde sizi mağdur etmeyecek genişliğe sahip olmalıdır.

3

Dayanıklılık

Çanta seçiminde ağırlık konusundan bahsederken çantanın hafif ancak kaliteli malzemelerden üretilmiş olmasının gerekliliğine değindik. Bir çanta hafif olacak diye naylon türü malzemelerin kullanıldığı bir marka tercih etmemelisiniz. Ağırlık, hacim gibi konularda taleplerinizi karşılayacak dayanaklı çantaları seçmekte yarar var. Tüm seyahat planları için çantanın dayanıklı olması gerekir. Ancak özellikle hiking sırt çantalarının suya dayanıklı olması neredeyse tatilinizin kalitesini belirleyecektir.

Dış etkenlerin çetin olacağı rotaları hedefliyorsanız, eşyalarınızın zarar görmesini istemezsiniz. Bu durumda suya dayanıklı seyahat çantası veya yağmurluklu seyahat çantası edinmelisiniz. Elbette dayanıklılık konusunda tek sorun yağmurlu havalar olmayacaktır. Bir kültür turuna çıktığınızda sapı kopmuş bir çanta ile yola devam etmemek için çantanın sapı, fermuarları, dokusu gibi tüm parçalarının kaliteli malzemelerden seçilmiş olmasına özen göstermek gerek. 

Kullanışlılık

Bir ürün satın alırken her ne olursa olsun kullanışlılığını önemseriz. Ancak gezinin konforunu doğrudan etkileyecek seyahat çantası söz konusu olduğunda bu önem biraz daha elzem hale geliyor. Kullanışlı bir seyahat çantası seçerken baz alınması gereken nokta vücut yapınız ile çantanızın uyumudur. Uzun yürüyüşler yapacakların sırt destekli çantaları tercih etmesi çantanın kullanışlılık ölçülerinden biridir. Çanta askılarının ayarlanabilir olması ya da önden destekli askılığının bulunması gibi konulara da dikkat etmek gerekir. Amacınıza ve vücut yapınıza uygun bir çanta sizin için kullanışlı olacaktır. Bu nedenle doğru çantayı tercih etmek istiyorsanız denemeden almamanızı öneririz.

4

Bölmeler

Uzun soluklu bir gezi sırasında gecenizi gündüzünüzü rahat geçirebilmeniz için pek çok eşyaya ihtiyacınız olacak.  Kişisel bakım ürünleri, giysiler, teknolojik eşyalar derken liste uzar gider. Hepsinin karman çorman yer aldığı bir çanta ile uğraşmamak için bol miktarda bölme şart… Aradığınızı kolayca bulmanız, eşyalarınızın bir düzen içinde olması işlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bunun için iyi bir seyahat çantasında bulunan bölmelerin sayısı ve kullanışlı olması önemlidir. Unutulmamalıdır ki keyifli bir seyahat, işleri kolaylaştırmakla başlar.

Uygunluk

Amacınıza ve vücudunuza uygun olan çantanın sizin için doğru bir çanta olacağından söz ettik. Son olarak ise sırada bütçeye uygunluk konusu var. Kriterlerinizi belirledikten sonra diğer aşama ise ne kadar bütçe ayıracağınıza karar vermektir. Elbette şartları olağan dışı biçimde zorlamamak gerekir fakat çantanızın kalitesinin kullanım ömrünü belirleyeceği de bir gerçek. O halde hem bütçe dostu hem de kalite standartları iyi durumda olan bir ürünü tercih etmek doğru olacaktır. Tabii tüm bunlarla birlikte tarzınıza, stilinize uygun bir renk ve model seçmek sizi doğru seyahat çantasına ulaştıracaktır. 

Ayrıca bkz. İlk Kez Seyahat Edecekler için Bagaj Tavsiyeleri

Paragliding 0
İyi Yaşam

Yaz Tatili İçin Macera Dolu ve Eğlenceli Aktiviteler

Yaz tatili serin suların, güneşin ve eğlencenin birleştiği en heyecan verici mevsimlerden biri. Bu sezon macera ve eğlenceli aktivitelerle dolu bir…

Devamını Oku
AVM'ler-0
İyi Yaşam

Türkiye'nin En Büyük AVM'leri

Alışveriş merkezleri yalnızca alışveriş yapmak için gidilen mekanların çok ötesinde birer eğlence kompleksi. Çocuklara ve yetişkinlere yönelik…

Devamını Oku
Kar Temalı Filmler Ana Fotoğraf
İyi Yaşam

Evde Etkinlik Rehberi: Kar Temalı Filmler

Kışı ev sıcağında kucaklamanın en güzel yollarından biri, kar, buz ve tüyler ürpertici maceraların mükemmel karışımını içeren bir film koleksiyonunu…

Devamını Oku