Teknoloji

21 Temmuz 2022

Sosyal medya daimi bir değişim içinde. Sosyal mecralar kullanıcıların ilgi alanlarını baz alarak kendi özelliklerini sürekli geliştirip, muhtemel bir kitle hedefiyle onları günümüze uyarlıyorlar. Bu devam eden akış hâli, bir hedef kitlenin peşinde olan ve farklı yaratıcı yollar arayışında olan pazarlamacılar için oldukça önemli. Özellikle sosyal medyanın herhangi bir alanında bir iş yapıyorsanız, bu trendleri takip etmeden hareket etmeniz pek mantıklı olmayacaktır. Bu anlamda başarının formülü, bu yıl sosyal medyada hakim olan trendleri takip etmek ve bunları kendi işinize uyarlamak. Öyleyse lafı daha fazla uzatmadan bu yılın trendlerine hep birlikte bakalım ve hangi trendin sizin ve işiniz için uygun olduğu konusunu da sizlere bırakalım.

Sosyal Medya Trendleri 2022-1

Canlı Yayınlar

Son zamanlarda, pandemi döneminin koşulları sebebiyle de kullanımı oldukça artan canlı yayınlar, bizlere güvenli bir mesafeden sosyal etkileşim kurmanın bir yolunu sunuyor. Çeşitli sosyal platformlarda canlı yayınların hem eğlence hem de iş sektörü için sıkça tercih edilen bir yol olduğunu görebiliyoruz. İnsanlarla birebir, aynı anda ve görüntülü bir şekilde iletişime geçmek internet üzerindeki pazarlama stratejileriniz konusunda size bir fırsat sunuyor. Örneğin bir internet sitesi tasarlama aşamasındaysanız, potansiyel kullanıcılarla doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca çeşitli soru-cevap oturumları yapabilir, bu sayede takipçilerinizle daha yakın ve hatta kalıcı bir bağ kurabilirsiniz. Yapmak üzere olduğunuz veya hâlihazırda yapmakta olduğunuz iş her ne ise, insan etkileşimini doğru şekilde ilerletmenin size artısı olacağı kesin. Bu nedenle bugün canlı yayınlar, sosyal medya kullanıcıları ve pazarlamacılar arasında en popüler yollardan biri.

Sosyal Medya Trendleri 2022-2

Kısa Videolar ve Instagram Reels Videoları

Video dendiğinde hepimizin aklına hâliyle ilk olarak Youtube geliyor. Youtube’un yanı sıra Facebook, Instagram ve Twitter gibi büyük sosyal medya platformlarında da günümüz trendlerine yetişmek adına video özelliği gelişti. Ancak hepimizin bildiği gibi özellikle TikTok uygulamasıyla yeni jenerasyon bambaşka bir trend oluşturdu ve bu yeni video türü, sosyal medyaya farklı bir yorum getirdi. Bu uygulamadaki kısa süreli videoların ardındaki itici güç aslında Z kuşağı olsa da, diğer jenerasyonların da onlardan geri kalır yanı yok. Bu videoların neden bu kadar cezbedici olduğuna gelirsek; videoları çekmek oldukça kolay ve az maliyetli, dolayısıyla bu durum kullanıcıların ilgi çekici içerikler üretmelerine ve kitlelerini her geçen gün genişletmelerine yarıyor. Bu akımı yaptığınız işi de baz alarak takip etmeniz sizleri sosyal medyada daha da görünür kılacaktır.

Sosyal Medya Trendleri 2022-3

Influencerlar ve Etkileri

Mutlaka sosyal medyada çeşitli ürünleri tanıtan veya markalarda işbirliği yapan Influencerlarla karşılaşmışsınızdır. Etkileyici bir şekilde pazarlama konusunda Influencerlar bu yıl daha da önem kazandı. İnsanların evden alışveriş yapmaya her geçen gün daha fazla yönelmesi ile marka tanıtım stratejilerinde bir gelişim söz konusuydu; bu anlamda akla ilk gelen kişiler Influencerlar oldu elbette. Eğer siz de bir tanıtım süreci içerisindeyseniz bu yönteme başvurabilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz ve göz önünde bulundurmanız gereken nokta ise; Macro ve Micro Influencerlar. Çok büyük bir takipçi kitlesine sahip olan tanınmış Macro Influencerlarla iş birliği yapmak oldukça maliyetli olacaktır. Eğer bunu karşılayamayacak durumdaysanız ve daha düşük bütçeli bir kampanyanız varsa, Micro Influencerlar ile iletişime geçip onlarla iş birliği yapmanız sizin için daha uygun olacaktır. Bu iş birliği size harika bir yatırım getirisi sağlayabilir.

Sosyal Medya Trendleri 2022-4

Müşteri Servisi için Sosyal İletişim Ağı

Sosyal medya ağları günümüzde yalnızca insanları birbirine bağlayan ve onlara içerik paylaşmaları için yol sağlayan basit araçlar olmaktan çıktı. Artık onlar bundan çok daha fazlası. Ticaret ise sosyal medya platformlarının çok önemli bir parçası hâline geldi. Dolayısıyla müşteri hizmetleri konusunda da sosyal iletişim ağlarını kullanmak mantıklı ve yararlı olabilir. Profesyonel anlamda işler için sosyal iletişim ağlarına ihtiyaç duyulması, bu trendin de önünü açtı. Birtakım sorunları hızlıca halletmek için müşterilerinizle doğrudan iletişim kurabildiğiniz bir hattınızın olması çok faydalı olacaktır. Sosyal iletişim ağları, bu hızlı ve anında gerçekleştirilen iletişim için kullanılabilecek en iyi yollardan biri. Ayrıca markaların müşterilerin sorularına halka açık bir şekilde yanıt vermesi ve onlara yardımcı olması muazzam bir PR çalışması olarak etkilerini gösterir.

Sosyal Medya Trendleri 2022-5

Artırılmış Gerçeklik

İnsanların sosyal medyada paylaştıkları fotoğraflara koydukları efektleri görmüşsünüzdür. Bu efektlere artırılmış gerçeklik efektleri diyoruz. Artırılmış gerçeklik efektlerinin amacı, takipçi kitleye sunulan doğal fotoğrafların sosyal medyada görünürlüğünü artırmak için onları geliştirmektir. Bu özellik bilhassa genç kullanıcılar arasında oldukça popüler. Tabii bu artırılmış gerçeklik efektleri yalnızca kabarık tavşan kulakları ve havalı güneş gözlükleriyle sınırlı değil. Gün geçtikçe daha çok gerçekliğe yakın efektler yapılmaya devam ediyor. Üstelik bu efektleri sosyal ticaret yaparken kullanmak isterseniz ihtiyacınız olan tek şey bir akıllı telefon. Pazarlamacılar şimdiden artırılmış gerçeklik efektlerinin popülaritesini akıllarına kazıdılar ve bu trendi kampanyalarında kullanmaya başladılar bile.

Sosyal medya yetişmesi zaman zaman zor olan bir hızla her gün gelişmeye, bünyesine yukarıdakiler gibi yeni trendleri dahil etmeye devam ediyor. Özellikle sosyal medyada bir iş yapacaksanız bu popüler trendlerin işinize yarayacağına eminiz.

Tabiat Parkları-0
Kültür Seyahat

Türkiye’nin En Güzel Tabiat Parkları

Havalar ısınıyor, artık açık havada daha fazla zaman geçirmeye başlayacağız. Doğayla baş başa kalmak ve şehrin stresini atmak için tabiat parkları…

Devamını Oku
Haziran Festivalleri
Kültür Seyahat

Dünyanın Dört Bir Yanından Renkli Etkinlikler

Haziran, kültürel seyahatlerin keyfini çıkarmak için yılın mükemmel bir zamanı. Dünyanın çeşitli bölgelerinde, bu ayda düzenlenen birçok muhteşem…

Devamını Oku
1
İyi Yaşam

Valizinize Eklemeniz Gereken Cilt Bakım Ürünleri

Uzun uçuşlar, saatler süren gezmeler, kendimizi kaybederek güzellikleri görmek adına yaptığımız kilometrelerce yürüyüşler, seyahatlerimizde olmazsa…

Devamını Oku