Kültür Seyahat

9 Mart 2023

Yemyeşil doğası ve ormanlık yapısı ile İstanbul’un yoğun karmaşasından ve stresinden kaçan İstanbulluları kucaklıyor Beykoz Korusu. Upuzun plazaların arasındaki hayatlar, yaşamı devam ettirme gayeleri, trafik sıkıntısı derken metropolde çalışanlar, hafta sonları kendilerini İstanbul’a yakın yerleri keşfetmeye adarlar ve keşfettikleri noktaları da keyiflerince yaşarlar. İşte Beykoz Korusu da, nefes alınabilecek nadide güzellikteki noktalardan biridir. Bu koruya ulaşım ve içerisindeki Sosyal Tesisler ile yapılabilecekleri not ettiğimiz yazımızın detaylarına gelin birlikte bir göz atalım.

Beykoz Korusu-2

Beykoz Korusu Ulaşım

Beykoz sahilde bulunan Beykoz Korusu, İstanbul’un Anadolu yakasında yer almaktadır. Koruya, kara yolu yanı sıra ayrıca deniz yolu ile de ulaşmak mümkündür. Deniz kenarında, yeşilliklerin arasında bulunan Beykoz Korusu’na ulaşım detaylarına bir bakalım.

Beykoz Korusu Kara Yolu Ulaşımı

Koruya en yakın merkezi noktalardan biri olan Üsküdar ile Beykoz arası yaklaşık 20 kilometre uzaklıktadır. Beykoz merkeze yaklaşık 10 kilometrelik mesafede yer alan Beykoz Korusu’na genelde karadan gitmek isteyen misafirler, genelde Üsküdar’a gelip Üsküdar’dan Beykoz’ giden İETT Belediye otobüslerini kullanırlar. Beykoz Gümüşsuyu Mahallesi bölgesinde yer alan koru, büyüleyici derecede güzellikte bir boğaz manzarasına sahiptir. Yaklaşık 150 dönümlük alana yayılmış olan Beykoz Korusu, Paşabahçe ile Beykoz arasındaki sırtlardan başlar ve Riva bölgesine kadar yayılmıştır. Kara yolu hakkında hangi hatların hizmet verdiğine dair güncel bilgi için İstanbul Büyükşehir’e bağlı olan İETT’nin web sitesinden bilgi alınabilir. https://iett.istanbul/

Beykoz Korusu Deniz Yolu Ulaşımı

Boğaziçi korularının en büyüklerinden biri olarak sayılan Beykoz Korusu’na, etrafı denizlerle bir şehir olan İstanbul’da deniz yolu ile ulaşmak ta mümkündür. Bunun için en kolay yol olarak, Yeniköy ile Beykoz arasında servis veren tekneler kullanılmaktadır ya da Avrupa kısmında İstinye ve Paşabahçe güzergâhındaki tekneler tercih edilmektedir. Bir diğer alternatif ise şehir hat vapurları kullanarak Beykoz yakınındaki Çubuklu, Kanlıca ya da direk Beykoz’a gelmektir. Bu arada Kanlıca iskelesi ve Beykoz iskelesinin 6 kilometre kadar, Beykoz iskelesi ile Çubuklu iskelesinin de yaklaşık 5 kilometre gibi bir mesafede olduğunu belirtelim.  Daha sonra da yürümek istemezseniz minibüsler kullanılabilir. Beykoz iskelesine ulaşım bilgisi için yine İstanbul Büyükşehir’e bağlı olan İETT’nin web sitesinden bilgi almak mümkündür. https://iett.istanbul/

Beykoz Korusu-1

Beykoz Korusu Tarihçesi

Oldukça köklü bir tarihi bulunan Beykoz Korusu ve aynı zamanda Abraham Korusu ismi, Mısır Hıdivi Mehmet Ali Paşa’nın çalışanlarından olan Abraham Paşa’dan gelmektedir. Hikayeye göre Abraham Paşa, dönemde Osmanlı padişahı Abdülaziz ile arkadaş olmuş ve padişah ile yaptığı bir tavla oyununu kazanmasıyla bu arazinin sahibi konumuna gelmiştir. Padişah Abdülaziz döneminden sonra tahta gelen II. Abdülhamit, bu büyük ve güzel korunun, Abraham Paşa’nın elinde olmasına razı gelmemiştir ve bu bölgeyi Abraham Paşa’dan satın almayı başarmıştır. Düzenleme yapıldıktan sonra Osmanlı padişahı Abdülaziz, korunun Paşabahçe Koyu kısmında olan alanı Hürriyet Bahçesi olarak planlayıp tekrar elden geçirmiş ve vatandaşların kullanması için açmıştır. Bu arada koru Abraham Paşa üzerindeyken, Fransız bahçe eksperlerince incelenerek köşkler, havuzlar ve kuşhaneler gibi koruya yakışacak noktalar yapılmıştır. Koruya yurt dışından özel olarak getirtilmiş olan ağaçlar ve farklı bitkiler dikilmiştir. Ayrıca Beykoz Korusu bünyesinde birisinin içerisinde yapay bir ada bulunan beş havuz, iki adet yapay olarak hazırlanmış mağara ve kayalardan yapılmış 3 adet yapay çağlayan yer almaktadır.

Beykoz Korusu Sosyal Tesisleri

Devasa yemyeşil ağaçların bulunduğu Beykoz Korusu’nda, enfes manzarası ile misafirlerini mest eden Beykoz Koru Sosyal Tesisi, 2006 senesinden itibaren İstanbullu vatandaşlara hizmet sağlamaktadır. Yaklaşık 2 bin 783 metrekarelik alanda yer alan tesis, 711 metrekarelik son derece zevkli bir atmosfere sahip olan restoranı ile düğün, sünnet, nişan, iş yemekleri ve toplantıları, mezuniyet yemekleri ve törenleri, iftar yemekleri gibi pek çok özel organizasyon, davet ve etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Muhteşem peyzajı, kaliteli atmosferi ve renkli masa düzenlemeleriyle, düzenlenen tüm organizasyon ve etkinlikleri unutulmaz kılan Beykoz Koru Sosyal Tesisleri, aynı zamanda yürüyüş ve spor yapılabilecek alanlara da sahiptir. Düzenli bir yapıya sahip olan Sosyal Tesisler, etrafta dolanan tavşan ve sincaplar eşliğinde İstanbul şehrinin ortasında oksijene doyup bir nebze de olsa nefes alınabilecek bir noktadır.

Beykoz Korusu-3

Beykoz Korusu Sosyal Tesisleri Restoran Menüsü

Leziz lezzetlere sahip olan Beykoz Korusu Sosyal Tesisleri, şefin özel lezzetleri, enfes yemekleri ile misafirlerini mest etmeyi başarmıştır. Restoranın en beğenilen yemeklerinden olan Koru Steak, patates püresi ve mevsim yeşillikleri eşliğinde sunulan bonfilenin içine, sotelenmiş mantar, soğan ve yeşil fıstık sarılmış olarak servis edilmektedir. Kuşbaşı kuzu eti ve patlıcan beğendi ile sunulan Beğendili Kuzu Şiş ise mevsimlik garnitür ile beraber servis edilmekte ve oldukça beğenilmektedir. Beykoz Korusu Sosyal Tesisleri, hem dinlenip keyifli vakit geçirebileceğiniz hem de tadı damağınızda kalacak lezzetli menüsü ile sizlere hoşça vakit geçirebilecek bir noktadır.

Beykoz Korusu Sosyal Tesisleri Adres Bilgileri

Boğaz manzarası ve yeşilliğe doyamayacağınız Beykoz Korusu’nun adresi; Merkez Mahallesi, Kelle İbrahim Caddesi, No: 17/A Beykoz, İstanbul olarak geçmektedir. Ayrıca Beykoz Korusu’na 444 10 34 numaralı telefondan ulaşım sağlanabilmektedir.

İstanbul'a yakın keşfedebileceğim daha nereler var diyorsanız, önerilerimizi görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Seyir Tepesi-0
Kültür Seyahat

İstanbul'un En Güzel 20 Seyir Yeri

İstanbul tarihiyle, kültürüyle ve güzellikleriyle baş döndürücü bir şehir. Manzarasının da bir o kadar nefes kesici olduğu şehri izleyebileceğiniz…

Devamını Oku
How The New Food/Beverage Services are Provided at The Airport
Kültür Seyahat

Covid-19 Sonrası Havalimanı Düzenlemeleri

Covid-19 sonrası kafanızda bazı soru işaretleri kalması oldukça normal. İstanbul Havalimanı’nın bu konuda aldığı önlemleri detaylıca inceledik.

Devamını Oku
Küresel Mutfak İstanbul-0
Yeme İçme

İstanbul'da Küresel Mutfakları Deneyimleyin

Asya ile Avrupa’yı birleştiren ve kültürel bir merkez olan İstanbul’da dünya mutfağından seçkiler bulabileceğiniz pek çok restoran mevcut. İşte…

Devamını Oku