Kültür Seyahat

5 Şubat 2024

Bundan 20 sene önce aileler için çocuklarla seyahat etmek oldukça güç olabiliyordu. Özellikle söz konusu bu çocuklar henüz 0-24 aylık diyebileceğimiz bebeklik dönemindeyse. Öyle ki saatler süren beklemeler, ulaşımda yaşanan aksaklıklar, bebekler için sağlanmış özel olanakların olmayışı bu durumu çok daha zor bir hale sokuyordu. Ancak günümüzde bebekli yolcular için seyahatler oldukça kolaylaşmış durumda. Firmalar, havalimanları bebekli ailelere sundukları hizmetler ile bu yolculuğu çok daha kolay ve pratik hale getirebiliyor. İstanbul Havalimanı'ndaki ücretsiz bebek arabası gibi hizmetler ile aileler havalimanlarında rahat edebiliyor. 

Bebek arabası ile seyahat-1

Bebekle Uçak Yolculuğu Yapmak

Pek çok havayolu firması bebekleriyle seyahat edecek yolcular için bazı kolaylıklar getiriyor. Bebekli yolcuların sadece bazı kurallara dikkat etmesi bekleniyor. Bunun haricinde hem havalimanında hem de uçaklarda bebekli ailelere birtakım kolaylıkla sunuluyor. Bebekle seyahate çıkmadan önce mutlaka bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Bu önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Eğer seyahate çıkacağınız bebeğiniz henüz 6 yaşını doldurmamış ise mutlaka doktorunuzdan onay almalısınız. Bu gibi hassas durumlarda bebek doktorları en doğru tavsiyeyi verecek kişilerdir.
  • Normal şartlarda ebeveyni ile seyahat eden bebeklerin ilk haftadan sonra uçması pek sorun teşkil etmez. Ancak her ihtimale karşı mutlaka bir uzman doktora danışmak hem bebeğin durumunu garantiye almak hem de ailenin iç huzurunu sağlamak açısından önemlidir. 
  • Bebekli yolcular bebeklerin huzuru açısından gündüz vakitlerinde seyahat etmeyi tercih edebilirler. Bebekler genellikle akşam saatlerinde daha huzursuz ya da yorgun olabildiklerinden hem bebeğin hem de ailenin rahatı açısından gündüz seyahatleri tavsiye edilir.
  • Bebekle yolculuğa çıkan ebeveynler mutlaka bebeğin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak her türlü malzemeyi almalıdır. Bebek mamasından bebek bezine, oyuncaklardan yastığa kadar aklınıza gelebilecek her türlü detayın yanlarında olduğundan emin olmalıdır.
  • Havayolları yetkilileri bebekli ailelerin ihtiyaçları için de bazı önlemleri almaktadır. Herhangi bir ihtiyaç halinde kabin memurundan destek rica edilebilir. Bebekli yolcuların özellikle uçak seyahatinde kabin memurları ile iletişimde olması her bakımdan avantajdır.
  • Bebekli yolcular tuvalete yakın koltukları seçerek daha rahat seyahat edebilirler. Bebeğin ihtiyaçları durumunda tuvalet kabinlerine yakın olmak büyük rahatlık sağlayacaktır.
  • Eğer bebekler 1 hafta ve daha uzun süreli bir yolculuğa çıkarılacaksa doktor raporu alınması doğru olacaktır. 
  • Yolculuk esnasında bebeğin gıdalarını, mamalarını ısıtmak gerekebilir. Bu gibi durumlarda da mutlaka kabin memurundan destek istenmelidir. İlgili host ya da hoster bebeğin mamasının ısıtılması ya da hazırlanması işlemlerinde aileye destek olabilir.
  • Bebekle yolculuk yapılacak ise ebeveynlerin mutlaka havalimanına erken gitmesi önerilir. İşlemleri erkenden bitirmek bebekle beraber olası bir ihtiyaç için zaman kazanmak anlamına gelecektir. 
  • Bebek arabalarını uçak içerisine sokmak yasak olduğundan bebek arabaları katlanarak bagaj teslim görevlisine bırakılmalıdır.
  • Bebekli aileler bebeklerin daha iyi taşınabilmesi adına kanguru olarak bilinen ataşıma araç ve giysilerinden yararlanabilir. 
  • Uçakların hem inişlerinde hem de kalkışlarında ortaya çıkabilecek kabin basıncı bebeği bir miktar huzursuz ve rahatsız edebilir. Bu gibi anlarda ebeveynlerin bebeği beslemesi önerilir. 
Bebek arabası ile seyahat-2

Bebekli Aileler İçin İstanbul Havalimanı’ndaki Kolaylıklar

İstanbul Havalimanı verdiği pek çok ekstra hizmet ile yolcularının daha rahat bir seyahat deneyimi yaşamasına olanak tanır. Havalimanı, bebekli aileler için de pek çok kolaylık sunar. Örneğin ücretsiz bebek arabası hizmeti ailelerin rahat edebilmesi adına son derece önemlidir. 0-2 yaş aralığında olan bebeklere özel bu hizmet tamamen ücretsizdir. Ancak ücretsiz bebek arabasından yararlanabilmek için bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Eğer bebek arabası uçak altına verilmiş ise iç ve dış hatlarda, ikinci güvenlik sonrası ücretsiz bebek arabası alanda görülebilir. Buradaki bebek arabaları kullanılabilir.
  • Uçakla iniş yapmış olan yolcular da bagaj alımlarını tamamlayana kadar uçuş kapıları bölgesinde bulunan bebek arabaların kullanabilirler. 
  • Bebek arabası kiralamak için herhangi bir saat sınırı bulunmaz. Günün 7 gün 24 saati bebek araba hizmetinden yolcular faydalanabilir.
  • Bebek arabaları sınırlı sayıda hizmet verir. Bu nedenle özellikle günün en yoğun saatlerinde bebek arabası bulmak biraz zor olabilir. 
  • Ücretsiz bebek arabası hizmeti, aileleri ekstra yük taşıma zahmetinden kurtaran bir hizmettir.
  • Bu sayede aileler havalimanında bebekleri ile çok daha rahat zaman geçirebilirler.
  • Bebek arabaları ile ilgili bir sorun yaşandığında havalimanındaki kiosklara danışmak, havalimanı personelinden yardım istemek mümkündür.
Bebek arabası ile seyahat-3

İstanbul Havalimanı’nda Bebekli Ailelere Sunulan Diğer Hizmetler

İstanbul Havalimanı, ailelere sadece ücretsiz bebek arabası hizmeti sağlamaz. Bunun yanında yine ailelerin rahat bir uçuş deneyimi için verdiği farklı hizmetler vardır. Örneğin bebeklerin ihtiyaçlarını gidermek için bebek bakım odaları bulunur. Bununla beraber bebeklerin rahat zaman geçirmesi için oyun odaları, bebek arabası park alanları, bebek maması ısıtma hizmeti, ana-çocuk otoparkı, bebek değiştirme odaları vb. hizmetler de yine İstanbul Havalimanı misafirlerine sunulur. İstanbul Havalimanı bebekli ailelerin rahat bir şekilde uçuşlarını beklemeleri, binişlerde ve inişlerde bebekleriyle rahat bir transfer sürecinden geçmeleri için her türlü konforu sağlamaktadır.

butik otel-0
Kültür Seyahat

Türkiye’nin En İyi 15 Butik Oteli

Butik oteller, her şey dahil tatil anlayışından uzak, daha dingin bir konaklama deneyimi sunan işletmeler. Bu yazımızda bu anlayışa uygun en özel 15…

Devamını Oku
Kütahya-0
Kültür Seyahat

Büyük Zaferin Son Durağı Dumlupınar’da Gezilecek Yerler

Kütahya ilimize bağlı olan Dumlupınar, Büyük Zaferimizin son durağı olarak akıllara kazınıp tarihteki yerini almayı başarmıştır. Gelin birlikte, bu…

Devamını Oku
Snowboard-0
Tips

Snowboard Malzemeleri Nasıl Seçilmeli?

İdeal snowboard ekipmanı nasıl seçilir, hangi seviyeye hangi board uygundur merak ediyorsanız, kafanızdaki tüm soruların yanıtlarını bu rehberimizde…

Devamını Oku