Kültür Seyahat

24 Haziran 2024

Agritourism diğer adıyla tarım turizmi dünyada son derece yaygın ve ilgi bir turizm modeli. Ülkemiz de bir tarım ülkesi olduğundan, bu turizm modeli bizde de son derece güzel bir karşılık buluyor. Agritourism turizm modelinde bir çiftlik ya da tarımsal işletmeye konaklama için yerleşme ve burada farklı aktiviteler yapma söz konusu oluyor. Burada konuklar hem tarımsal gıda üretim süreçlerini yakından görme hem de kırsal yaşam hakkında detaylı bilgi edinme şansına sahip oluyorlar. Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son derece ilgi görmeye başlayan Agritourism hem eğlenceli hem de eğitici bir turizm modeli. Ülkemizde bu turizm modeline uygun pek çok nokta bulunuyor. 

Agritourism-2

Agritourism Ne Gibi Özellikleriyle Öne Çıkıyor?

Agritourism turizminde hem seyahat eden hem de seyahat edilen yerin sakinleri karşılıklı fayda sağlıyorlar. Öncelikle seyahat edenler doğa ile yakından bağ kurma, tarım hakkında bilgiler edinme, hayvan yetiştiriciliği, mahsul yetiştirme gibi konularda detaylı bilgiye sahip oluyorlar. Tarımsal bir gıdanın nasıl yetiştiğine dair ilk aşamadan son aşamaya tüm süreci yakından inceleme fırsatına erişebiliyorlar. 

Agritourism aynı zamanda açık hava ve doğa ile bir buluşma aktivitesidir. Yani bu atmosferde doğada yapılabilecek her türlü aktiviteyi yapma şansına da erişmek mümkün oluyor. Örneğin ev ya da işletme göle yakın bir yerdeyse konuklar balık tutma deneyimini gerçekleştirebiliyorlar. Bununla beraber doğada yürüyüş yapmak, bisiklete binme, ata binme gibi keyifli aktivitelerin de tadını çıkarabiliyorlar. 

Bu turizmin en güzel ve önemli özelliklerinden bir tanesi de yerel ekonomiyi desteklemesi. Bu noktalardaki aile şirketleri buradan bir gelir etmekle ekonomiye katkı sağlamış oluyor ve katılımcılara doğal yaşamın avantajlarını da bir nevi tanıtmış ve onları bu konuda teşvik etmiş oluyor. Ve elbette doğadan gelen mahsullerin lezzetini ilk elden deneyimleme gibi bir zevki de ziyaretçiler deneyimlemiş oluyorlar. Çiftlikten sonraya gelen gıdalar ile adeta bir şölen yaşanıyor. 

Agritourism-3

Agritourism Faaliyetleri Nelerdir?

Agritourism doğada pek çok faaliyeti olanaklı kulan bir turizm çeşididir. Farklı ilgi alanlarına hitap edecek çok sayıda aktiviteden bahsetmek Agritourism’de mümkündür. Örneğin bunlardan birincisi bağlı bulunan çiftlikte bol bol keyifli vakit geçirmektir. Ziyaretçiler çiftlik hayatını yakından görmekle beraber hayvanlarla yakın temasta bulunabilir ve çiftlik hakkında akıllarındaki tüm soruların cevaplarını da alabilirler.

Elbette kendi meyve ve sebzelerini yetiştirmek gibi keyifli bir aktivite olamaz. İnsanlar üretim sürecine tanık oldukları meyve ve sebzeleri kendi elleriyle toplayabilmekte ve doğadan gelen bu lezzetlerin keyfini çıkarabilmektedir. Ayrıca taze sebzelerle yemek pişirmeyi öğreten kurslar da son derece eğlenceli bir aktivitedir. 

Çiftlikte son derece eğlenceli farklı festival ve etkinlikler de bulunur. Örneğin mısır labirenti, kabak toplama gibi etkinlikler olmakla beraber belirli sezonlarda festivaller de düzenlenir. Agritourism tam anlamıyla doğada yaşama şansı sunan bir turizm çeşidi. Bu bağlamda ziyaretçiler kırsal yaşamı konaklayarak ilk elden öğrenebilmekteler. Ayrıca sadece çiftlik evinde değil bungalov ya da misafirler için özel kulübelerde ikamet ederek de doğal yaşamı deneyimleme şansına erişebiliyorlar. Bisiklete, ata binme, yürüyüş, spor, göle girme ve balık tutma gibi pek çok aktiviteye katılımcılar dahil olabiliyorlar.

Agritourism-4

Türkiye'de Agritourism Turizmi İçin En İdeal Yerler

Ülkemiz tarımsal ve kırsal bölge anlamında oldukça zengin bir yer. Bu nedenle birçok çiftlik ve agribusiness işletmecisi ziyaretçilere bu olanağı sağlamaktadır. Ülkemizin her bölgesinde Agritourism turizmi için ideal noktalar bulunmaktadır. Dolayısıyla bölge fark etmeksizin her yerde bu turizm faaliyetine katılmak mümkündür. İşte ülkemizdeki bazı Agritourism noktaları. 

Akdeniz Bölgesi agro turizm açısından son derece elverişli bir bölgedir. Ilıman bir iklime sahip olduğundan Akdeniz bölgesindeki agro turizm alanları özellikleri bahar ve yaz aylarında yoğunluk gösterir. Denize kıyısı olan çiftlik evleri ve tarımsal işletmeler ziyaretçilere kapılarını en çok bu aylarda açarlar. Burada hem yaz turizmi hem de agro turizm aynı anda yapılabilmektedir.

Ege bölgesi, agro turizm açısından önemli bir başka bölgemizdir. Özellikle bağ, bahçe yönünden son derece zengin olan Ege bölgesinde pek çok köyde çiftlik evlerine ya da tarımsal faaliyet gösteren işletmelere konuk olmak mümkündür. 

Kırsal anlamda büyük çeşitlilik sunan Akdeniz bölgesi birçok geleneksel Türk yemeğinin de merkezi konumunda. Türk köyü ya da Türk çiftliklerine konuk olan misafirler burada özellikle İç Anadolu’ya has yöresel lezzetlerin yapımına birinci elden tanıklık edebiliyorlar. Nohut, fasulye, mercimek, bezelye, yulaf, çavdar, arpa, buğday gibi ürünler bu bölgemizde yoğun şekilde üretildiğinden tüm üretim süreçlerini bire bir izlemek mümkündür. 

Agritourism-1

Karadeniz ise yemyeşil yaylaları, manzaraları, kültürü, doğası ve elbette yemekleriyle meşhur bir bölgemiz. Elbette Karadeniz denildiğinde ilk akla gelen fındık ve çay bahçeleri oluyor. Hem fındık hem de çay toplama deneyimine sahip olan konuklar burada üretim aşamalarını da yakından görebiliyorlar. Yine fındıkla beraber mısır, tütün, kestane, fesleğen, karalahana, elma ve armut gibi ürünler bölgede sıklıkla üretiliyor. 

Mutfağıyla meşhur Doğu Anadolu Bölgemiz ülkemizin en yüksek dağlarına ve en geniş yaylalarına ev sahipliği yapar. Geleneksel yemeklerin doğadan nasıl sofralara geldiğini bire bir gözlemleyebilen ziyaretçiler bölgenin tarihi ve kültürü hakkında da bilgi sahibi olabiliyorlar. 

Balayı-0
Kültür Seyahat

Kış Mevsiminin En Güzel Balayı Şehirleri

Kışın evlenenler ve mutluluğa yeni bir adım atanlar için ülkemizde cennet misali balayı yapılacak pek çok güzel lokasyon bulunuyor. Kış mevsiminde…

Devamını Oku
Kendi Küçük Fikri Büyük Bir Kavram: Tiny House
İyi Yaşam

Kendi Küçük Fikri Büyük Bir Kavram: Tiny House

Son günlerin yükselen trendi Tiny House, hem mimari açıdan, hem de sosyal açıdan insanları daha basit bir yaşam tarzına sürükleme anlamında yeni bir…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Yeni Yılın İlk Ayında Tüm Yurttan Festival Haberleri

Hepimizin heyecanla beklediği, kimimiz için yeni bir başlangıç noktası, kimimiz içinse yeni planların ve kararların alınacağı o an, yani yeni yıl…

Devamını Oku