Yeme İçme

22 Aralık 2022
Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2022

Dünya hızla değişiyor. Artık vejetaryen ya da vegan olmak hepimiz için oldukça normal bir beslenme şekli. Veganlık ya da veganizm hayvan kökenli gıdaları yemeyi tamamen reddetmeye dayanan bir diyet. Vejetaryen beslenmekten farklı olarak bal, süt ve süt ürünlerini yemeyen ve hatta hayvanlardan üretilen giyecekleri de kullanmamak veganların beslenme ve yaşam biçimini oluşturuyor.  Hatta veganlar temelde hayvan haklarını savunmak ve dünya üzerinde tam bir eşitlik üzerine kurgulandığı için sirk, boğa güreşi ve hayvanat bahçeleri gibi alanlara da katılım göstermezler.

Günümüz dünyasında vegan olan kişi sayısının artması ile birlikte büyük metropollerde sadece vegan yemek çeşitleri ile hizmet veren restoranlar ve marketler bulunabilmekte. Vegan beslenme modelini benimsediyseniz veya yalnızca sağlıklı beslenme alternatiflerini denemek istiyorsanız, büyük bir metropol olan İstanbul'un Avrupa yakasındaki mekanlar tam size göre.

Vegan Restoranlar-1

Bi Nevi Deli – Etiler

İstanbul'da vejetaryen vegan dostu restoran denilince akla ilk gelen mekânlardan birisi Bir Nevi Deli oluyor. Bu mekân Etiler'de olmasıyla da oldukça merkezi bir alanda hizmet veriyor.  Bu harika mekân 8 yıldır lezzetli yemeklerini müşterilerine sunuyor. Menüsünde sabit olarak kendisine has lezzetler bulunuyor.  Bu lezzetlerin yanında menüde sıklıkla yeni tatlara da yer veriliyor. İçeriklerin sağlıklı olması bu mekân için oldukça önemli. Az işlenmiş ya da bitkisel temelli çiğ beslenmeye uygun, glutensiz lezzetleri ile birçok sağlıklı seçeneği sunuyor. Kurucuları Belkıs Boyacıgiller ve Özge Şen'in bitkisel beslenmeyi yaygınlaştırmak için kurduğu bu mekân Dilhayat Sokak Etiler'de yer alıyor.

Healin – Teşvikiye

Herkesin bildiği gibi vejetaryen ve vegan beslenme deyince aklıma Hindistan mutfağı geliyor. Kültürel olarak et yemeyen Hinduların geleneksel lezzetleri gerçekten denemeye değer. Bu dünyaca ünlü Güneydoğu Asya mutfağını ülkemize taşımak isteyen Koshlendra Pratap'ın açtığı restoran Healin harika lezzetler sunuyor. Healin Teşvikiye'de vegan, vejetaryen ve glutensiz diyet uygulayanlar için özel olarak açılmış bir mekan. 2018 yılında hizmet vermeye başlayan mekânın sevenleri oldukça fazla. Eğer siz de bu benzersiz mekânın lezzetlerini tatmak isterseniz Hüsrev Gerede Caddesi'nde bulunan Teşvikiye'deki bu mekana gitmelisiniz.

Vegan Restoranlar-2

Vegan İstanbul Cafe – Cihangir

Vegan İstanbul organik bir market ve cafe olarak veganlara özel hizmetler sunuyor. Vegan felsefeye dayanan bu güzel mekânda birçok tatlı çeşidi, kurabiye, pasta, börek bulabileceğiniz gibi bitkisel sütlerle yapılmış olan tatlılar da yapılıyor. Menüsünde birçok sağlıklı yiyeceğe yer veren Vegan İstanbul aynı zamanda kahvaltı yapabileceğiniz mekânlar arasında yer alıyor. Vegan İstanbul Cihangir'de Firuzağa mahallesinde bulunuyor.

Vegan Community Kitchen – Balat

Balat sokakları ile hepimizi kendisine hayran bırakan ve birçok turistin ilgi odağı olan ilçelerimizden birisi. Yolunuz Balat'a düştü ve lezzetli vegan bir dükkan arıyorsanız Vegan Community Kitchen tam size göre bir yer. Vegan döner, vegan İskender ve kebabları ile ünlü olan bu mekanı çok seveceğinize eminiz. Ufak ancak sıcak ve samimi olan bu restoran aynı zamanda vegan sucuk, vegan pastırma ve pirinç yoğurdu gibi ürünleri sipariş üzerine hazırlıyorlar. Zeytinyağlılara da yer veren menüsü ile sizlerin de beğenisini alacak bu mekan Lavanta Sokakta yer alıyor.

​​Vegan restoranlar-4

Avokado Bar - Nişantaşı

Vegan beslenenlerin çok sevdiği avokado bu mekana adını vermiş. Elbette adında bulunmasıyla da birbirinden farklı avokadolu lezzetleri müşterilerine sunuyor Avokado Bar. Birbirinden farklı lezzetleri vegan ve vejetaryen seçenekleri sunan bu mekânı siz de çok seveceksiniz. Eğer Avokado Bar'a gitmek isterseniz bu mekan Nişantaşı'nda Ahmet Fetgari Sokakta bulunuyor.

Govinda İstanbul - Mecidiyeköy

Hint mutfağını sevenler için bir seçeneğimiz daha var. Vejetaryen ve vegan yemekler bulabileceğiniz Govinda, bir Yoga merkezi içerisinde yer alıyor. Diğer vegan dükkânlardan farklı olarak yemekler satvik ve ayurvedik prensiplerle hazırlanıyor. Hint mutfağına özel zerdeçallı basmati ve samosa gibi lezzetler de bu mekânda bulunuyor. Hafta içi saat 11.00 ve 17.00 arasında açık olan bu mekân Mecidiyeköy'de tek şube olarak hizmet vermektedir.

Vegan Restoranlar-3

KafeNaSanat- Beşiktaş

Vegan menülerin sınırları olduğunu unutturacak bir mekan tavsiyemiz var. Çorbalardan salatalara hatta mantılar makarnalar ve tüm şarküteri ürünlerinden canınız ne itiyorsa vegan versiyonunu bulacağınız mekan KafeNa Sanat sizler için hizmet veriyor. Bu mekanda harika mantılar yapılıyor ve tarhana gibi geleneksel lezzetlerimiz de sunuluyor. Burger ya da dürümde yiyebileceğiniz bu mekanın menüsü oldukça çeşitli. Diğer taraftan mekanda metal pipet, ahşap çatal ve bıçak kullanılıyor ve tek kullanımlık ürünlerin doğaya zararı da önlenmiş oluyor. Veganlara özel diğer ihtiyaç ürünler de ekolojik seçeneklerle bu mekanda satılmakta. KafeNaSanat'a gitmek isterseniz Beşiktaş'a gitmeli ve Şair Nedim Caddesinde bulunan Nüzhetiye Karakol Sokakta bu güzel mekanı bulabilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız bu listeden Avrupa yakasında bulunan dilediğiniz vegan mekana gidebilir bu harika lezzetleri tadabilirsiniz.

Şubat 2024-0
Kültür Seyahat

Şubat 2024 İstanbul Kültür-Sanat Rehberi

İstanbul'un Şubat ayı etkinlik takvimi hayli dolu. Bu ay İstanbullular sevdikleri sanatçıların konserleri, sergiler, tiyatrolar, stand-up…

Devamını Oku
Geçmişe Açılan Pencere: Minyatür
İyi Yaşam

Geçmişe Açılan Pencere: Minyatür

Perspektif ve derinliğin gözetilmediği bir dünya düşünün. Bütün âlemin, figürlerin boyut gözetilmeksizin ince ince işlendiği bir resme sığabildiğini…

Devamını Oku
İstanbul Yoga-0
İyi Yaşam

İstanbul'un En İyi Yoga Stüdyoları

İnce eleyip sık dokuyanlardansanız size güzel bir haberimiz var! Sizler için Uluslararası Yoga Günü vesilesi ile İstanbul’un en iyi yoga stüdyolarını…

Devamını Oku