Kültür Seyahat

2 Temmuz 2024

Deniz tutkunları bilirler ki denizin altında keşfedilecek bambaşka, büyülü bir dünya vardır. Bu nedenle her yıl sayısız dalış tutkunu, bu mavi güzelliği ve beraberindekileri keşfetmek için dünyanın farklı noktalarına doğru yollara düşer. 

Ülkemiz de bu güzelliklerden fazlasıyla nasibini almış bir yer, dolayısıyla dalış tutkunları Türkiye'yi de sık sık rotalarına ekliyorlar. Ancak biz bugün gözümüzü dünyaya çevirdik ve dalış için kusursuz noktaları araştırdık. 

Similan Adaları, Tayland

Similan

Tayland, doğal güzellikleri ve egzotik atmosferi ile her daim macera severlerin favori ülkelerinden bir tanesi olmuştur. Söz konusu deniz ve dalış olduğunda da durum aynı. Similan Adaları, birbirinden çok farklı deniz canlılarını bir arada görebileceğiniz muazzam güzellikte bir adalar topluluğu. 9 adadan oluşan Similan Adaları dalış severlere heyecanlı saatler vadediyor. Adaların her birinde, farklı noktalarda dalmak için ideal alanlar mevcut. Ancak küçük bir uyarı, bölgede çok fazla akıntı mevcut. Bu nedenle profesyonel değilseniz en azından profesyonel birileriyle dalmak daha güvenli olacaktır. 

Raja Ampat, Endonezya

Raja Ampat

Doğal güzellikleri ile büyüleyen, deniz tutkunlarının da en çok sevdiği yerlerden olan Raja Ampat pek çok takımadası manzarasına sahip. Dolayısıyla dört yanınız yeşillik ve deniz ile çevrili. Raja Ampat dalış deneyimi yaşamak isteyenler için son derece ideal bir yer. Buraya hem dalış yapmak hem de tatilde iyi vakit geçirmek için tercih edenler oldukça fazla. Zengin bir ekosistem ve türlerin çeşitliliği ile göz dolduran bu cennet parçası macera tutkunları ve su sporlarından zevk alanlar için kusursuz bir yer. Bölge için ufak bir araştırma yaptığınızda dalış için ne denli doğru bir yer olduğunu anlayabilirsiniz.

Maldivler

Hindistan ve Sri Lanka arasında yer alan Maldivler’in dünyadaki en popüler lokasyonlardan bir tanesi olduğunu söylemeye gerek bile yok. Maldivler 1.000’in üzerinde ada ile çevrelenmiş kusursuz, doğal bir güzelliğe sahip ülke. Üstelik bu adaların çoğu vahşi yaşam bölgesi. Yani herhangi bir insan yaşamıyor. El değmemiş bu doğal alan dalış yapmak isteyenler için de son derece ideal bir yer. Maldivlerde dalış yapmak o kadar popüler ki liveaboard dalış safari tekneleriyle dilediğiniz dalış noktalarına rahatlıkla gidebiliyor ve deniz altının keyfini çıkarabiliyorsunuz. Maldivler çevresindeki deniz 1.000 üzerinde balık ve 10.000 üzerinde deniz canlısına ev sahipliği yapıyor. Dalış yaptığınız esnada birbirinden renkli ve ilgi çekici canlıları görmeniz çok mümkün. 

Belize, Orta Amerika

Belize

Orta Amerika’da yer alan Belize’de Mayalar’ın 1.000 yıldan uzun bir süre yaşadığı düşünülüyor. Dolayısıyla oldukça köklü, kültürel bir tarihe sahip. Buranın en meşhur noktalarından bir tanesi olan The Great Blue Hole dalış yapmak isteyenlerin listesinde her daim ilk sırada yer alır. Bunun nedeni The Great Blue Hole, dünyanın en büyük su altı obruğu olması. Deniz altında sayısız canlıyı görmek mümkün. Resif köpekbalığı, hemşire köpekbalığı gibi farklı türlerdeki canlılara ev sahipliği yapan Belize, dalış meraklılarının her daim radarında olan bir yer.

Socorro Adaları, Meksika

Socorro

Pasifik Okyanusu’ndaki Socorro Adaları, 4 adet volkanik adadan oluşan bir adalar grubu. Adanın en büyük özelliği çok farklı sayıda hayvan çeşidinin bulunması. Öyle ki denizde 10’un üzerinde farklı türde köpek balığının yaşamını sürdürdüğü biliniyor. Köpekbalıklarıyla beraber yunus, katil balina, dev orkinos gibi canlılar da yaşamını sürdürüyor. Socorro Adaları, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alan doğal anlamda dünyanın en özel noktalarından bir tanesi. Soğuk ve akıntılı bir suyu olduğu için de genellikle dalış konusunda tecrübeli olan dalgıçlar tarafından daha fazla tercih edildiğini de belirtmemiz gerekiyor.

Galápagos Adaları, Ekvador

Galapagos

Pasifik Okyanusu’nun doğusunda Ekvador Cumhuriyeti‘ne bağlı takımadalardan oluşan Galápagos Adaları, dalış için oldukça iyi destinasyonlardan bir tanesi. Bu bölgeye Tabiatın Ütopyası da deniyor. Neden bu şekilde bir isim verildiği de görünce anlaşılabiliyor. Burasının en önemli özelliği yüzyıllar boyunca insanlar tarafından keşfedilememiş dolayısıyla doğal yapısından bir şey kaybetmemiş olması. Dünya üzerinde çok nadir görülen bitki ve hayvan çeşitlerini bu adamlarda görmek mümkün. Dolayısıyla dünya dışı, hayallerin ötesinde bir deneyim demek doğru olacaktır. Bu büyüleyici takımadalar Charles Darwin’in evrim teorisinin doğduğu yer olarak da biliniyor. Galapagos Adaları’nda dalış yapanların güneş balığı ile karşılaşması ise kesin diyebiliriz. 

Moalboal, Filipinler

Moalboal tam anlamıyla vahşi doğanın kalbinde heyecanlı bir yolculuğa çıkmak isteyenlerin bayılacağı bir yer. Köpek balıklarının deyim yerindeyse cirit attığı Filipinler’in bu doğa harikası bölgesinde ayrıca yüzlerce çeşit farklı deniz canlısı yaşıyor. Bu nedenle dalış yaptığınız esnada belki de daha önce hiç görmediğiniz balık türleri ile karşılaşmanız olası. Buranın en önemli özelliklerinden bir tanesi ise yakın zamanda bölgeye yerleşen sardalya topluluğu. Normalde göç eden bu topluluk göç etmeyi bırakarak bu güzel bölgeye yerleşmiş. Şu anda ise okyanus bilimi ve deniz canlıları üzerine çalışan pek çok insan buradaki sardalya topluluğu üzerine yoğunlaşmış durumda. Ancak bölgede özellikle sardalya topluluğu sonrasında sıkı bir güvenlik söz konusu ve avlanmak kati suretle yasaklanmış. Bu sebeple dalışın keyfini çıkararak bu doğal güzellikleri yerinde keyifle izleyebilirsiniz.

Dalış Noktaları-0
Kültür Seyahat

Dünyanın En Ünlü Dalış Noktaları

Deniz tutkunları bilirler ki denizin altında keşfedilecek büyülü bir dünya vardır. Bu nedenle her yıl sayısız dalış tutkunu, bu mavi güzelliği…

Devamını Oku
Bali-0jpg
Kültür Seyahat

Bali Adası Hakkında Her Şey

"Tanrıların Adası" denilen Bali, tarihi yerleri, pirinç tarlaları, muhteşem plajları ve sıcak insanları ile her yıl sayısız gezginin görmek…

Devamını Oku
Bali-0jpg
Kültür Seyahat

Bali Adası Hakkında Her Şey

"Tanrıların Adası" denilen Bali, tarihi yerleri, pirinç tarlaları, muhteşem plajları ve sıcak insanları ile her yıl sayısız gezginin görmek…

Devamını Oku