Kültür Seyahat

9 Temmuz 2024
Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2024

Ege demek masmavi bir deniz, yemyeşil ormanlar, tertemiz plajlar, leziz deniz ürünleri, mis kokulu zeytinyağı demek. Yaz mevsiminin en çok yakıştığı bölgelerimizin başında gelen Ege’nin her bir karışı gezilmeye değer ancak biz bu yazımızda kuzeyde sakladığı güzelliklere odaklanalım istedik çünkü malum havalar aşırı sıcak. Serinliği hayal etmek bile insana kendini iyi hissettiriyor ve Kuzey Ege de yazın en sıcak günlerinde bile serin bir kaçış noktası olması bakımından birçok insan için çok özel. 

Ayvalık, Balıkesir

Kuzey Ege’de kaçılabilecek yerler listesinin başında Ayvalık geliyor. Ege Denizi'nin berrak sularıyla çevrili, tarihi taş evleri ve dar sokaklarıyla ünlü Ayvalık, bir zamanlar ağırlıklı olarak İstanbul ve çevresinden tatilcilerin radarındayken artık dünyaca ünlü bir tatil beldesi olarak kabul ediliyor.

Kuzey Ege-Ayvalık

Gün batımında harika manzaralar sunan, Rum evleri ve taş yapılarıyla ziyaretçilerine adeta bir zaman yolculuğu yaşatan Cunda, Ayvalık'ta görülmesi gereken yerler listesinde ilk sırada. Cunda'da özellikle deniz ürünlerini tatmadan dönmemelisiniz.

Ayvalık’ın en turistik yeri diyebileceğimiz Şeytan Sofrası, muazzam bir Ayvalık manzarasında güneşi batırmak isteyenlerin tabir yerindeyse akın ettiği bir nokta. Efsaneye göre burada bulunan büyük kaya parçası şeytanın ayak izini taşıyor, o yüzden de burası bu ilginç ismi almış.

Sarımsaklı Plajı da Ayvalık’ın en çok sevilen yerlerinden bir diğeri. Geniş kumsalı, tertemiz denizi ile çocuklu ailelerin de favorilerinden olan Sarımsaklı Plajı, yaz tatillerinin vazgeçilmez adresi.

Tarihi dokusu, eski Rum evleri ve canlı atmosferiyle ziyaretçilerini adeta bir zaman yolculuğuna çıkarak Ayvalık Çarşısı’nda yöresel ürünleri ve el yapımı hediyelik eşyaları bulmanız mümkün.

Ege mutfağının en güzel örneklerini tadabileceğiniz Ayvalık’ın en popüler lezzeti hiç şüphesiz deniz ürünleri ama gittiğinizde zeytinyağlı yemeklerini, sakızlı kurabiyesini, lor tatlısını ve Ayvalık tostunu da mutlaka ama mutlaka deneyin.

Assos (Behramkale), Çanakkale

Antik çağlardan günümüze ulaşan zengin tarihi ve muhteşem doğal güzellikleriyle Kuzey Ege’de hem tarihle hem de doğayla buluşabileceğiniz nadide yerlerden olan Assos’tan bahsedelim biraz da. Çanakkale’ye bağlı Behramkale sınırları içerisinde yer alan Assos, tarihi gezileri sevenler için çok özel bir nokta. Peki Assos’ta nereleri gezmelisiniz?

Kuzey Ege-Assos

Athena Tapınağı, Assos’un en önemli tarihi yapılarının başında geliyor. Antik kentin en yüksek noktasında yer alan tapınak antik dünyanın atmosferini hissetmek için harika bir zemin hazırlarken aynı zamanda muazzam da bir manzara sunar. Surları, agorası, tiyatrosu ve nekropolüyle oldukça zengin bir antik kent olan Assos Antik Kenti de deniz manzaralı konumuyla son derece etkileyicidir.

Assos’un tarihi ve kültürel dokusunu yakından tanımak için Behramkale sokaklarında dolaşmanız yeterli olacak çünkü köyün otantik atmosferi ziyaretçiler için çok özel bir deneyim. Yöresel lezzetleri tatmak ve el yapımı ürünleri satın almak için de ideal. Gittiğinizde Kadırga Koyu’nda serinlemeyi ve Liman bölgesindeki restoranlarda kalamarın tadına bakmayı da ihmal etmeyin.

Bozcaada, Çanakkale

Kuzey Ege’nin en güzel tatil destinasyonlarından olan Bozcaada birçok kişinin listesinde üst sıralarda yer alıyor ama biz yine de henüz keşfetmemiş olanlar için sizi Bozcaada’da neler bekliyor, bir bakalım.

Kuzey Ege-Bozcaada

Çanakkale’ye bağlı bu şirin ada, hem tarih hem de doğa ile buluşabileceğiniz özel bir nokta. Tarihi Rum evleriyle ve dar sokaklarıyla büyüleyici bir atmosfere sahip merkez bölgesi, Venedikliler tarafından inşa edilen ve özellikle panoramik manzarasıyla Bozcaada’nın en turistik yerlerinden bir tanesi olan Bozcaada Kalesi, adanın en ikonik manzaralarından birine ev sahipliği yapan Polente Feneri ve elbette son derece romantik bir siluet kazandıran rüzgar gülleri, Bozcaada’da ziyaret etmekten en keyif alacağınız yerlerin başında geliyor.

Üzüm bağları ile ünlü olan Bozcaada’da her yıl Eylül ayında düzenlenen Bağbozumu Festivali ise adanın kültürel zenginliklerini ve yerel yaşamını yakından tanımak için harika bir fırsat.

Taze deniz ürünleri, kabak çiçeği dolması, deniz mahsullü makarna ve meşhur domates reçeli, Bozcaada’da mutlaka tatmanızı önerdiğimiz lezzetler arasında.

Foça, İzmir

İzmir’in tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü tatil beldesi Foça, antik dönemlerden bu yana bölgenin önemli kentlerinden biri olagelmiş. Bugün denizin ve tarihin keyfini sürebileceğiniz son derece şirin bir kasaba olan Foça’da neler yapabilirsiniz, nereleri gezebilirsiniz bir bakalım mı?

Kuzey Ege-Foça

Kent Eski Foça ve Yeni Foça olarak ikiye ayrılmış durumdadır. Tarihi dokusunu koruyan taş evleri ve sokaklarıyla geçmişin izlerini her adımda hissedebileceğiniz, huzurlu ve otantik bir atmosfer sunan Eski Foça ve daha modern bir yapıya sahip olan, geniş plajları ve yazlık evleriyle dikkat çeken Yeni Foça.

Foça’nın simgelerinden olan Ceneviz yapımı Foça Kalesi, Foça’nın tarihi zenginliklerinin başında gelen Phokaia Antik Kenti, mitolojide Sirenlerin yaşadığı rivayet edildiği için bu isimle anılan ve bölgenin en ilginç doğal oluşumlarından biri olan Siren Kayalıkları, dalış noktalarının çokluğu ile öne çıkan Foça Adaları ve tertemiz denizleri  ile yaz aylarında tatilcilerin gözdesi olan Foça Plajları, harika bir yaz geçirmeniz için ihtiyacınız olan her şeyi sunmaya hazır.

Dikili, İzmir

İzmir’in az bilinen hazinelerinden olan Dikili’yi tanıtarak yazımıza son verelim. Burası gerçekten de bizce kıymeti tam bilinmeyen tatil cennetlerinden çünkü hem huzurlu atmosferi hem de doğal güzellikleriyle unutulmaz yazlar geçirmeye aday.

Kuzey Ege-Dikili

Dikili’nin en şirin köylerinden olan Bademli köyü, zeytin ağaçları altında yürüyüş yapmak ve sıcakkanlı yerel halk ile sohbet etmek için harika bir destinasyon.

Dikili’nin tarihi zenginliklerini keşfetmek isterseniz tiyatrosu, agorası ve surlarıyla tarihin izlerinin peşine düşeceğiniz Atarneus Antik Kenti’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Doğal güzelliklerine gelince… Dikili’nin biraz açıklarında, turkuaz denizi ve bembeyaz kumsalı ile adeta tropik bir cennet olan Kalem Adası, çocuklu aileler için de güvenli bir ortam sunan Hayıtlı Koyu ve Pissa Koyu, doğanın sesiyle baş başa kalıp huzurlu bir gün geçireceğiniz Nebiler Şelalesi, termal sularıyla ünlü kaplıcaları ve şirin mi şirin Çandarlı beldesi, Dikili’yi ziyaret etmek için harika sebepler.

Trilye-0
Kültür Seyahat

Klişelerden Sıkılanlara: Alternatif Bahar Rotaları

Bahar bizim gibi gezginler için yepyeni keşiflere gebe, heyecan verici günlerin başlangıcı anlamına geliyor. Siz de o bilindik destinasyon…

Devamını Oku
Kuzey Ege-0
Kültür Seyahat

Çölde Bir Vaha: Kuzey Ege

Ege demek masmavi bir deniz, yemyeşil ormanlar, tertemiz plajlar, leziz deniz ürünleri, mis kokulu zeytinyağı demek. Ege'ye yaz mevsimi çok ama…

Devamını Oku
Bozcaada'nın Saklı Güzellikleri (0)
Kültür Seyahat

Bozcaada'nın Saklı Güzellikleri

Duru güzelliği ve zengin geçmişiyle, şehrin insanı boğan yoğunluğundan kaçılacak eşsiz bir kaçamak noktası olmasıyla kendini bize sevdiriyor Bozcaada.

Devamını Oku