İpucu

17 Mayıs 2022
Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2022

Tatil deyince, konaklamak için aklımıza ilk olarak gelen oteller olsa da artık farklı tatil konseptleri de söz konusu. Peki, bu Airbnb dedikleri platformda, ne tür alternatif konaklamalar bulunuyor? Göl evlerinden, tarihi evlere, doğanın içindeki bungalovlardan, Kuzey Kutbu evlerine kadar, ne ararsanız Airbnb’den kiralamak mümkün. Peki, nedir bu Airbnb? Nerelerde, ne tür konaklama seçenekleri bulunuyor? Avantajları nelerdir? Bu yazımızda, Airbnb’yi detaylı inceleyelim istedik.

airbnb-1

Dev Bir Şirkete Dönen Airbnb’nin Hikayesi

Her yıl milyarlarca kişinin konaklamak için kullandığı Airbnb şirketi, iki arkadaş olan Joe Gebbia ve Brian Chesky tarafından 2008 yılında kurulmuş. Aslında bu girişimi yaparken muhteşem ikilinin amacı, geçimlerini sağlamak ve kira paralarını çıkarmakmış. Bu hedefle yola çıkan ikili, çatı katındaki odalarını, şişme yatak koyarak bir yaşam alanına çevirip ve bir de web sitesi kurarak, kiralama işine devam etmiş. Daha sonra bu ikili aralarına eski oda arkadaşları Nathan Blecharczyk’i de alarak, ciddi bir şirket kurmak amacıyla bir araya gelmiş. Üç ortak, işleri büyümeye başladığında kurdukları şirket için yatırımcılarla görüşmelere başlasa da her seferinde negatif cevap almış. Bu süreçten sonra para kazanmak için Obama O’s kahvaltılık mısır gevreği ürettirerek kutulara yaptıkları reklamlarla 30,000 USD kadar bir meblağ kazanmışlar. “Air Bed & Breakfast” olan şirket adı, pazarlama politikası gereği, Airbnb olarak değiştirilmiş ve fotoğraflar da dahil olmak üzere daha özel bir tanıtımla yaptıkları işi, profesyonelliğe bir adım daha yaklaştırmayı başarmışlar. Sonunda Airbnb, Sequoia Capital isimli yatırım şirketinden 600,000 USD’lık yatırım alarak şirketin büyümesi başlamış. Ardından seneler geçtikçe, daha fazla yatırım şirketinin desteklemesi ve iş potansiyellerinin artmasıyla birlikte Airbnb, bugünkü başarısını kazanmış oldu.

Rezervasyon, İptal Gibi Süreçlerle Airbnb İşleyişi

İlk olarak araştırmalarınız sonucunda Airbnb internet sitesinde istediğiniz lokasyonda, istediğiniz fiyatta ve özelliklerde bir ev buldunuz diyelim. Kayıt olup giriş yaparsanız, hesabınızdan direk rezervasyon yapma şansınız olur. Kiralamak istediğiniz yerin, öncelikle uygunluk durumunu gitmek istediğiniz tarihleri ve misafir sayısını seçerek kontrol sağlayabilirsiniz. Eğer müsaitlik varsa seçtiğiniz tarihleri “rezerve edin” tuşundan ve varsa “Onaylayın ve ödeyin” tuşlarından işleminize devam edip anında rezervasyon yapabilirsiniz. Eğer “Rezervasyon isteği gönderin” seçeneği mevcut ise rezervasyonu göndermeden önce ödeme bilgilerini yazabilir, politikaları ve koşulları inceleyerek ev sahibine, soru sormak istediğiniz konular hakkında mesaj gönderebilirsiniz. “Anında Rezervasyon” özelliği olan rezervasyonlar, ev sahibinin onayına ihtiyaç olmadığı anlamına gelir. Bu durumda, “Onaylayın ve Ödeyin” tuşundan devam edip ev sahibinden onay beklemeden rezervasyonu direk gerçekleştirebilirsiniz. Ev hakkında merak ettikleriniz için ise ev sahibine önceden mesaj atma şansınız bulunuyor.

Airbnb-2

Airbnb’de Kategori Bazında Kiralanabilecek Evler 

Yeni nesil ev otelciliği olarak geçen Airbnb, otellerin yanı sıra tercih edilen bir alternatif oldu. Sörf evlerinden tarihi evlere kadar, pek çok farklı ev kategori olarak Airbnb’de misafirlerini bekliyor. Kategorilere baktığımızda, tasarım evler, göl evleri, sörf evleri, kamp evleri, milli parka yakın evler, kayak evleri, golf evleri, sahil evleri gibi çeşitli zevklere göre farklı sınıflarda evler bulunuyor. Airbnb şirketinde, modern tasarım evler, üzüm bağları içerisindeki evler, çocuklu aileler için bahçeli evler, mağara tipindeki evler, havuzlu evler, sauna ve buhar odalı evler, Endonezya’dan Türkiye’ye kadar dünyanın dört bir yanında hizmet vermeye devam ediyor. Aklınıza gelen gelmeyen her tür kategoride konaklama alternatifi Airbnb’de bulunuyor. Almanya’da bir şato, çölün ortasında tiny bir ev, butik bir konteyner ev, Kanada’da tasarım bir ev, şelalelerin ortasında bir bungalov, deniz kenarında bir çadır, yemyeşil ormanların içindeki ağaç evler, üzüm bağları içinde bir villa, özel havuzlu ve jakuzili müstakil ev, “OMG” yani “Aman Tanrım” kategorisinde ise trenden bir ev, otobüsten dönme bir ev, iş makinası şeklinde bir ev bile yer alıyor.      

Airbnb Hakkında Bazı Bilgiler 

Yasal ve oldukça güvenilir bir platform olan Airbnb, evini ya da evinin bir bölümünü kiraya veren kişiler ile buraları kiralayan kişileri bir araya getiren ev paylaşım platformudur. Türkiye’de de faaliyet gösteren Airbnb, farklı kategorilerde bulunan evlerde konaklamak isteyen kişileri, verdiği hizmetlerle memnun etmeyi başarıyor. Evi olup ta kiraya verip gelir kazanmak isteyenler için son derece ideal bir işleyiş olan Airbnb’nin, günümüzdeki değeri ise 135 milyar dolar olarak biliniyor. Kısa süreli kiralama ya da uzun süreli kiralama şeklinde alternatiflerin bulunduğu Airbnb, faaliyetlerine başladığı 2008 yılından beri, 5 milyondan fazla ev olmak üzere 191 ülkede 81 bin şehirden fazla, 150 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaşmış durumda. Ülkemizde ise 76 ev ile başlayan kiralama sayısı şimdilerde 40 binin üzerine kadar ulaşmış. İstanbul’daki kiralama sayısının sadece 9,000 evin üzerinde olduğunu düşünürsek, Airbnb’nin yakaladığı popülerlik, gerçekten kayda değer derecede olduğunu gözler önüne seriyor. 

Airbnb-3

Airbnb’nin Avantajları

Otel konaklamalarına kıyasla, sosyal mesafeli, daha sessiz ve daha butik bir konaklama tercih edenlerdenseniz, Airbnb tam size göre. Tercih edeceğiniz ve kendinize yakın hissettiğiniz konaklama kategorisine göre tatilinizi şekillendirebilir, tatilinizi dilediğiniz anlamda yaşayabilirsiniz. Ekonomik anlamda bütçe sıkıntınız yoksa özel bir adada gözlerden ve şehir stresinden uzak bir tatil yapmanız ve hatta lüks kategorisinde bulunan en sıra dışı ev, villa, kale ya da şato tipi mekanlarda konaklamanız bile mümkün. Airbnb’de en çok rağbet gören konaklama tipleri ise “Frozen” denilen kar ortamları, “Chalet” isimli dağ evleri, “Cabin Fever” yani kabin ateşi, “Living Outdoor” ismi verilen açık havadaki konaklamalar, “Into the woods” adındaki orman içi konaklamaları olarak sıralanıyor.

İlk yardım kiti-0
Tips

İlkyardım Seyahat Çantanızda Neler Olmalı

Seyahat esnasında meydana gelebilecek küçük kazalara, burkulmalara, yanıklara ve ağrılara karşı tedarikli olmak önemli. Bu yüzden yanınızda bir…

Devamını Oku
Termal Hotel-0
Kültür Seyahat

Bayram Tatili İçin Ekonomik Otel Seçenekleri

Hala tatil planlarını yapmamış olanlar, bu yazımız size özel. Sizin için sıkı bir araştırma yaptık ve en ekonomik konaklama seçeneklerini…

Devamını Oku
Anneler Günü-0
Kültür Seyahat

Dünyanın Dört Bir Yanından Anneler Günü Gelenekleri

Hepimizin hayatında en özel ve anlamı büyük günlerden birisidir Anneler Günü. Dünyanın dört bir yanından, değerli ve farklı adetlerle kutlanan…

Devamını Oku