Kültür Seyahat

3 Mayıs 2021
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Seyahat tutkunu olunca uzun yolculuklarda ya da dinlenme sırasında mutlaka kitaba sarılmak adeta bir ritüeldir. Gezginlerin, sevebileceği kitap listemize gelin bir göz atalım.

Köpeğim Charley ile Amerika Yollarında, John Steinbeck

Amerikalı yazar John Steinbeck, her ne kadar toplumsal sorunlara değinse de tam bir seyahat aşığı olarak biliniyordu. Pasifik Okyanusu’na açılma hayalleri kuran yazar, ‘Köpeğim Charley ile Amerika Yollarında’ kitabı ile Amerika yolculuğunu, okurları ile paylaşıyor. Gerçek Amerika’nın sesini duymak, ağaçların ve çimlerin kokusu hissetmek, renkleri ve gökyüzünü görmek, Steinbeck’ın hep keşfetmek istediği bir hayaldi. Bu hayale, siz de eşlik edebilirsiniz.

1

Simyacı, Paulo Coelho

Usta yazar Paulo Coelho’nun‘Simyacı’isimli kitabı, Endülüslü bir çobanın İspanya’dan Mısır’a kadar yaptığı maceralı yolculuğu anlatıyor. Hem felsefe hem macera dolu bir kitap olan ‘Simyacı’, tam anlamıyla gezginlerin hoşlanabileceği türden. Zorlu yolculuklara tanıklık eden çobanın hikayesi, okuyucularını alıp uzaklara götürecek.

Ye, Dua Et, Sev, Elizabeth Gilbert

Hepimizin bildiği gibi beyaz perdeye de uyarlanan Elizabeth Gilbert’in kaleme aldığı ‘Ye, Dua Et, Sev’ kitabı, muhteşem bir anlatım ile okuyucusunu sarmayı başarıyor. Özel hayatında zorluklar yaşayan bir kadının, inanç ve mutluluk arayışına girdiği yolculuğu konu ediliyor. Bu yolculukta ruhunu dinlendirmeyi görev edinen kahramanın gezisi ve yaşadıkları, okumaya fazlasıyla değecek güzellikte. Gezginlerin, kesinlikle sevebileceği bir kitap olduğunu belirtelim.

Seyahatname, Evliya Çelebi

17. yüzyılda yazılmış tüm seyahatnamelere ışık tutan bu kitap, Evliya Çelebi’nin edebiyat tarihine armağan ettiği muhteşem bir yapıttır. Evliya Çelebi’nin gezip gördüğü ülkeleri kaleme aldığı eser, bir gezginin mutlaka okuması gereken kitaplar arasında yerini alıyor. Farklı kültürler, toplumsal yaklaşımlar, ülkelere has yapıtlar, farklı inançlar ve daha fazlası için bu edebi eseri okunması ve ilham alınması kesinlikle şart.

2

Toskana Güneşi, Frances Mayes

İtalya sevdalısı olmayan gezgin neredeyse yoktur. Amerikalı yazarın bu eseri,Toskana’nın güzelliklerini, tadına doyum olmayan mutfağını, okuyucularına oldukça güzel bir dille aktarıyor. İtalya’nın incisi Toskana’nın ezgilerinin hissedileceği ve muhteşem duygulara ilham veren ‘Toskana Güneşi’, okunacaklar listesinde yerini alıyor.

Yaban, Cheryl Strayed

‘Yaban’isimli kitapta zorlu bir hayatı olan baş karakter Cheryl’nin verdiği kararla, çıktığı yolculuk konu ediliyor. Kitabın kahramanının, Kalifornia çölleri ve soğuk mu soğuk Nevada tepeleri gibi vahşi atmosferlerde yapacağı 1800 kilometreden fazla bir mesafeyi kapsayan yolculuğu anlatılıyor. Sürükleyici ve bir o kadar da ilham verici bu kitap, gezginlere hitap edecek güzellikte.

 Motosiklet Günlükleri, Ernesto Che Guevara

Devrimci Kübalı Che’nin yazdığı bu kitap, Che’nin AlbertoGranado’yla çıktığı Güney Amerika seyahatinin detaylarını anlatıyor. İlk etapta amaçları Amerika’yı keşfetmek olsa da sonradan farklı ülkelere yaptıkları yolculuklarla, gördüğü zorluklar dile getiriliyor. Beyaz perdeye de uyarlanan kitap, okunmayı fazlasıyla hak ediyor.

3

 Bir Gazetecinin Yolculuk Notları, Jules Verne

Usta yazar ve gezgin Jules Verne’nin yazdığı ‘Bir Gazetecinin Yolculuk Notları’ kitabı, gazeteci Cladius Bombarnac’ın Hazar Denizi’nden Çin’e gerçekleştirdiği yolculuğa ışık tutuyor. Yeni lokasyonlar keşfetmek ve pek çok maceraya tanıklık etmek için, bu kitap doğru bir seçim olacaktır. Bilim kurgu ustasından, farklı bir gezi kitabı için ‘Bir Gazetecinin Yolculuk Notları’, okunacaklar listesinde.

Ayrıca bkz. Seyahat Etmeyi Özleyenlere: Beş Kitap Bir Yolculuk

Bushcraft-0.jpg
Tips

Son Zamanların Yükselen Trendi: Bushcraft

Bushcraft için kısaca “doğal bir ortamda hayatta kalmak için kullanılabilecek bir dizi beceri” diyebiliriz. Bu aktivite, olabildiğince az ekipman…

Devamını Oku
Healthy Eating For Kids
İyi Yaşam

Ortam Seçiminden Porsiyon Ayarlamaya: Çocuklarda Doğru Beslenme

Anne ve babalar sıklıkla çocuklarının beslenmesiyle ilgili problemler yaşar. Böyle durumlarda da çoğunlukla internet bilgilerine başvururlar.

Devamını Oku
Kamp malzemeleri-0
Tips

En İyi 10 Kamp Malzemesi

Kamp yapmak oldukça keyifli olsa da zaman zaman zorlayıcı olabilir. Hele en gerekli malzemelerden birini yanınızda getirmediğinizi veya yanlış…

Devamını Oku