İpucu

3 Nisan 2024
Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2024

Seyahatlerde doğru valiz seçimi aslında sandığınızdan daha önemli. Çünkü bizi yarı yolda bırakan valizler, keyifli başlayan seyahati bir anda çileli bir hale getirebiliyor. Bu yüzden sırf iş görür diye bir valiz satın almak yerine bazı kriterlere dikkat ederek olası sıkıntıların önüne geçmek mümkün. Neler mi?

Valiz almaya niyetlendiğinizde bu valizi nasıl kullanacağınız, nereye giderken kullanacağınız gibi konulara dikkat etmeniz gerekir. Gereğinden fazla büyük alınacak bir valiz sizleri yorabilirken gereğinden küçük bir valiz de sizleri sıkıntıya sokabilir. Elbette bir de kalite ve fiyat faktörü var. Kısacası valiz alırken her bir etken ayrı olarak değerlendirilmeli. Ancak bu sayede hem doğru bir seçim yapmış hem de seyahatinizi sorunsuz bir şekilde tamamlamış olursunuz. İşte valiz almak isteyenlere önemli tüyolar.

Boyut ve Kapasite

Valiz alırken ilk dikkat edilecek unsurların başında boyut ve kapasitesi gelir. Kendinize sormanız gereken soru ne kadar çok sık seyahate çıktığınız ve ne kadar çok eşyaya ihtiyaç duyduğunuz olacaktır. Bu soruların cevaplarını verdiğinizde zaten boyut ve kapasite olarak valiz seçenekleri arasından en doğru olanı seçeceksiniz. Eğer nispeten kısa geziler söz konusu ise kabin boyu valizleri tercih edebilirsiniz. Bunlar hem az yer kaplar hem de uçak/otobüste çok daha kolay yerleşme imkanı sağlar. Eğer sık seyahat ediyor ve eşyalarınız da nispeten çok ise büyük boy valizleri inceleyebilirsiniz. 

Valiz Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli-3

Valizde boyut ve kapasite tercihinde mutlaka havayolu bagaj kurallarını göz önünde bulundurmalısınız. Kabin boyu valiziniz havayolunun izin verdiği ölçülerde olmalıdır. Aksi halde yine zorluk yaşayabilirsiniz. Valiz satın alırken eğer genişleyebilir özellikte olan çeşitlerinden tercih ederseniz ek alan açısından da avantaj sağlayabilirsiniz. 

Kullanılan Malzeme

Valiz seçerken bir diğer önemli konu da valizin hammaddesi yani üretimde kullanılan malzemedir. Valiz satın alırken genellikle hafif ancak dayanıklı modellere yönelmeniz önerilir. Her ne kadar hafif olsa da ABS, polikarbonat veya naylon gibi malzemelerle üretilmiş valizler son derece dayanıklıdır. Vurmalara, çarpmalara karşı dirençlidir ve kolay kolay etkilenmezler. Hafif, esnek valizler seyahatlerinizi oldukça pratik bir hale getirebilirler. Ayrıca valizin su geçirmeyen malzemeden yapılmış olması da önemlidir. Sıvı sızmalarına karşı koruyucu içeren valizler istenmeyen kazaların önüne geçme adına faydalı olacaktır.

Tekerlek Eklentisi

Günümüzde artık tekerleksiz valiz neredeyse yok denecek kadar azdır. Özellikle uzun yollarda tekerlek son derece işlevsel ve konforludur. Eğer havaalanında rahat bir şekilde valizinizi taşımak isterseniz dört tekerlekli ve 360 derece dönebilen tekerlekli valizlerden tercih edebilirsiniz. Elbette seyahat esnasında kötü bir sürpriz ile karşılaşmamak için mutlaka tekerlerin dayanıklı, kaliteli malzemeden yapılmış olması gerekir. Büyük ve sağlam tekerlekler her koşula ayak uydurabildiği ve sizi yarı yolda bırakmayacağı için tercih sebebidir. 

Valiz Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli-1

Kilit Sistemi

Valiz seçerken güvenliğe de dikkat etmeniz gerekir. İçerisinde özel eşyalarınızın bulunduğu valizinizin başkaları tarafından açılmaması için kilit sistemi olan çeşitleri tercih edilebilir. TSA onaylı kilitler ABD gibi güvenliğe son derece dikkat eden ülkelerin gümrüklerinden rahatlıkla geçmenize olanak sağlar. Üstün güvenlik sistemleri siz valizinizi açmadan gerekli taramayı yapar. Bu sayede valizi açma derdiyle de uğraşmazsınız. 

Diğer Ek Özellikler

Saydığımız tüm özellikler standart bir valizde olması gereken maddelerdir. Ancak bunların yanı sıra iç bölmelerin çokluğu, kullanışlı fermuar eklentilerinin olması seyahatinizde çok daha rahat etmenize olanak tanıyacaktır. Ayrıca günümüzde bazı valizlerde USB şarj istasyonu, powerbank cebi gibi ekstra özelliklere de yer verilmektedir. Bu sayede seyahat esnasında bu gibi önemli ihtiyaçlarınızı rahatlıkla giderebilirsiniz. 

Valiz satın almadan önce hem marka hem de kullanıcı yorumlarını araştırmanız önerilir. Ayrıca farklı valiz seçeneklerini karşılaştırmak çok daha uygun ürünü almanıza yardımcı olabilir. Ayrıca valizi satın almadan önce açıp kontrol etmek, fermuarlarını, genişliğini, malzemelerini incelemek doğru tercih yapmanıza olanak sağlayacaktır. Valizin garanti belgesi olması sonradan ortaya çıkabilecek mağduriyetlerin karşılanması adına da önemlidir. 

Valiz Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli-2

BONUS: İstanbul Havalimanı Bagaj Sarma ve Emanet Dolap Uygulaması

Hazır valizlerden bahsetmişken, İstanbul Havalimanı'ndaki hayat kolaylaştırıcı uygulamaları anlatarak bitirelim istedik yazımızı. Yolcu güvenliğini ve konforunu her zaman ön planda tutan İstanbul Havalimanı'nda bagajlarınız için de çok güzel uygulamalar var. Bunlardan ilki Bagaj Sarma Hizmeti. Hem yurt içi hem de yurt dışı seyahatlerde oldukça işinize yarayacak olan bu hizmette valizleriniz şeffaf bir streç film ile sarılarak güvenliği sağlanıyor. 

İstanbul Havalimanı'nın bugün bahsetmek istediğimiz bir diğer uygulaması da Emanet Dolap. Özellikle havalimanında uzun zaman geçirecekseniz, özel eşyalarınız size ayak bağı olabiliyor. Böyle bir durumda da yolcuların imdadına Emanet Dolap uygulaması koşuyor. Akılları eşyalarında kalmadan rahat bir şekilde hareket eden yolcular, belirli bir süreliğine de olsa eşyalarını sorunsuz şekilde muhafaza etmenin keyfini sürüyor.

İGA İstanbul Havalimanı terminalinde gelen yolcu katı iç hat yolcu çıkış kapısı yanında ve 13 numaralı çıkış kapısı karşısında olmak üzere 2 adet emanet bagaj ofisi yer alıyor. Ayrıca İGA İstanbul Havalimanı Terminali giden yolcu katı 1 ve 6 nolu kapı bölgelerinde de emanet bagaj dolapları hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Her iki uygulamanın da ücrete tabi olduğunu hatırlatalım. Bu ve diğer uygulamalar için İstanbul Havalimanı'nın web sitesini ziyaret edebilir veya şu linke tıklayabilirsiniz.

Dünya Turu-0
Tips

Para Harcamadan Dünya Turu Mümkün mü?

Dünyayı gezmek hepimizin hayalleri arasındadır. Özellikle pandemi nedeniyle dünya çapında seyahatlerin kısıtlanmasıyla beraber evlerde mahsur kalan…

Devamını Oku
1
Tips

Seyahatseverler İçin En Güzel Hediyeler

Gezmek, bir seyahatsever için en güzel hediyedir aslında. Fakat yine de seyahatseverlere verilebilecek birbirinden anlamlı hediyeler bulunuyor, gelin…

Devamını Oku
Noel Filmleri-0
İyi Yaşam

Ne İzlesek: Yılbaşı Gecenize Eşlik Edecek Filmler

2023’e girmeye sayılı saatler kala, gecenizi çok daha güzelleştirecek film önerileriyle geldik. Eğer içlerinde izlemedikleriniz veya hatırlamak…

Devamını Oku