Kültür Seyahat

10 Ekim 2023
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2023

Ege Bölgesi'nde bulunan ancak İç Anadolu Bölgesi'ne de oldukça yakın olan şehrimiz Uşak’ın tarihi antik dönemlere kadar uzanıyor. Böylesine köklü bir tarihe sahip şehrin de elbette pek çok görülmeye değer mirası bulunuyor. Uşak’ta hem antik medeniyetten kalma kültürel ve tarihi miraslar hem de doğal güzellikleri keşfetmek mümkün. Ege Bölgesi içerisinde hem doğal, tabiat alanları ile hem de kültürel mirasları ile öne çıkan şehri her sene sayısız yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Biz de yolu Uşak’a düşen ya da düşme durumu olanların mutlaka ziyaret etmesi gereken yerleri sıralayalım istedik.

Clandras Köprüsü

Banaz Çayı üzerinde bulunan ve şehrin en önemli tarihi miraslarından bir tanesi olan Clandras Köprüsü Uşak Karahallı ilçesinde bulunuyor. Frigyalılar tarafından yaptırıldığı bilinen bu tarihi köprü 2500 sene öncesine dayanıyor. Köprünün ilk kurulduğu dönemler bir su kemeri vazifesi görmüş. Sonradan bazı bölümleri zarar görmüş olsa da zamanında restore edilmiş ve günümüze kadar gelebilmiş. Bugün şehirde en çok ziyaret edilen turistik noktalardan bir tanesidir.

image-cilandiras-koprusu.jpg

Uşak Paşa Hanı

Şehir merkezinde bulunan ve köklü bir tarihe sahip olan Uşak Paşa Hanı, Tiritoğlu Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bu tarihi yapı her ne kadar günümüzde otel olarak kullanılsa da dönemin estetik anlayışını en iyi şekilde yansıtmıştır. Bu yapının mimarı da bir Fransız’dır. Bu sebeple ilginç bir dizaynı vardır. Zaten çarşıyı gezerken ilginç görünümü ile mutlaka gözünüze takılacaktır.

Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi

Şehrin merkezinde bulunan müze şehrin tarihini, miraslarını, geleneklerini en iyi şekilde yansıtıyor. Bu sebeple Uşak geçmişini, tarihi, gelenek ve kültürlerini merak edenlerin mutlaka uğraması gereken bir müze. 1978 senesinde kapılarını insanlar açan bu müzede her katta farklı bir eşya görmek mümkün. En alt katında müzenin kültürel tarafını yansıtan geleneksel halı, kilim ve kıyafetlerini görebilirsiniz. Üst katta ise Atatürk’ün eşyaları sergilenmektedir. Müze gezmeyi sevenler için kesinlikle kaçırılmayacak bir nokta olduğunu belirtelim.

Ulubey Kanyonu

Uşak elbette kanyonlarıyla da öne çıkan bir şehir. Ulubey Kanyonu, şehrin Ulubey ilçesinde yer alıyor. Dünyanın en büyük ikinci kanyonu olması sebebiyle yerli turistler kadar yabancı turistlerin de ilgi odağında olan bir yer. 45 km uzunluğundaki kanyon çevresinde pek çok etkinliğe katılmak mümkün. Trekking, dağcılık, paraşüt, balon gezisi vb. için oldukça ideal bir kanyon. Ayrıca doğa manzarası fotoğrafı çekmek için de oldukça iyi bir nokta. Uşak’a seyahat planlıyorsanız listenizde mutlaka Ulubey Kanyonu'na yer açmalısınız.

Ulubey Kanyonu

Uşak Kent Ormanı

Uşak’ın doğal güzelliklerinden bir tanesi de Kent Ormanı'dır. Uşak Kent Ormanı şehir merkezinde bulunduğu için ulaşım oldukça rahat. Ağaçlarla dolu oksijen merkezi olan bu orman doğa tutkunlarının mutlaka radarına takılacaktır. Hem karlı günlerde hem de güneşli günlerde ortaya çıkardığı manzara ile kendisine hayran bırakır. Şehrin gürültüsünden kaçmak, sessiz sakin bir gün geçirmek isteyenler kaçış noktalarından olan bu ormanı siz de çok seveceksiniz.

Göğem Göleti

Şehir merkezindeki bir diğer doğal güzellik olan Göğem Göleti yemyeşil ağaçlarla çevrili, eşsiz bir manzaraya sahip. Gölet çevresinde pek çok aktivite yapmak mümkün. Yürüyüş, piknik, bisiklet turu yapabilir keyifli zaman geçirebilirsiniz. Bu göletin hemen yanında bulunan Takmak Göleti'nde ise sazan balıklarını görebilirsiniz. Uşak’ta doğa ile baş başa kalmak, huzurlu bir gün geçirmek istiyorum diyorsanız Göğem Göleti'ni listenize gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.

Gölet Uşak

Cimcim Çeşmesi

Şehrin e önemli tarihi miraslarından bir tanesi Cimcim Çeşmesi'dir. Yapımı 1896’dır. Zengin süslemeleri ile dikkat çeken bu çeşme kesme taşlardan yapılmıştır. Ay motifi, yuvarlak silmeli kemerler ile dönemin oymacılık sanatının en güzel örneklerinden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Uşak ziyaretinizde bu tarihi eseri görmek isterseniz Kurtuluş Mahallesi’ni sormanız yeterli olacaktır.

Atapark

Şehir merkezinde kamuya açık bir park olan Atapark şehrin simgelerinden bir tanesidir. Bu park özellikle bahar ve yaz aylarında ziyaretçilerle dolar taşar. Park içerisinde birçok tesis bulunduğundan çayınızı kahvenizi de alarak manzaranın tadını çıkarabiliyorsunuz. Yürüyüş ve bisiklet parkurlarının da bulunduğu bu park Uşak’ta keyifli vakit geçirebileceğiniz noktalardan bir tanesidir.

Kayaağil Antik Kenti

Şehir merkezinde Kayaağıl Köyü’ne bağlı bu tarihi alan en eski yerleşim bölgelerinden bir tanesi olarak biliniyor. Özellikle zamanında oyularak yapılmış evler oldukça ilgi çekici. Köydeki tarihi yapıların yanı sıra temiz hava ve doğa manzarası da köyü ziyaret etmek için bir diğer sebebiniz olabiliyor. Antik kentlere karşı bir ilginiz var ise Uşak ziyaretinizde Kayaağil Antik Kenti'ni de görmek isteyebilirsiniz.

Antik Kent Uşak

Eski Uşak Evleri

Osmanlı mimarisini en iyi şekilde yansıtan eski Uşak evleri turistlerin oldukça ilgisini çekiyor. İki kattan oluşan evlerin alt katı taştan üst katı ise ahşaptan yapılmış. Eski Uşak evleri hem tarihsel hem de mimari açıdan kentin en önemli simgelerinden bir tanesi. Eski Uşak evlerini gezmek için özellikle bazı mahalleleri dolaşmanız gerekiyor. Bunlar arasında Kurtuluş, Aybey, Işış ve Karaağaç mahalleleri bulunuyor.

Interrail (0)
Tips

Interrail Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz

Özgürlük ve sonsuz tren yolculukları, belki de Interrail’i anlatmaya başlamak için ideal ama anlatmaya yeter mi? Kesinlikle yetmez. Bu, bir tren…

Devamını Oku
Zamansız Tasarımlar
Kültür Seyahat

Tüm Dünyadan Zamansız Mekân Tasarımları

Gezilerinizde yerel bir mekânı keşfetmenin, lezzetli yiyecekleri tatmak ve doğal güzellikleri ziyaret etmek gibi farklı yolları olsa da size…

Devamını Oku
Kadın Gezginler
Kültür Seyahat

Herkese İnat Birileri: Kadın Gezginler

Hepimizin aklında dünyayı gezmek, yeni insanlarla tanışmak, tecrübe edebildiğimiz kadar tecrübe edinmek ve hayatımızı dolu dolu, özgür bir şekilde…

Devamını Oku