Kültür Seyahat

25 Ağustos 2023
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2023

Faroe Adaları'nı daha önce duymadıysanız şimdi bu açığı kapatma zamanı! Kuzey Atlantik Okyanusu'nda İzlanda ve Norveç arasında konumlanmış olan Faroe Adaları, 18 volkanik adadan oluşuyor ve siyasi olarak Danimarka'ya bağlı özerk bir ülke. Hızla popüler bir Kuzey Avrupa seyahat noktası haline gelen bölgeyi özellikle müzik tutkunları yıl boyunca düzenlenen beş canlı müzik festivaline ev sahipliği yapması sebebiyle duymuş olabilirler. Buna ek olarak macera arayanlar için de bu adaların dik kayalıkları, doğa yürüyüş parkurları, şelaleleri ve sahilin rüzgarını hissetmek gibi çekici özellikleri bulunuyor.

Ayrıca Instagram’ı aktif kullanmayı sevenler için de keşfedilmeyi bekleyen birçok güzellik mevcut. Örneğin martılar ve çimen çatılı evler gibi şahsına münhasır bir estetikliği olan adalar fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekecektir. Bu ve bunun gibi birçok unsur Faroe Adaları’nı öğrenmek ve ziyaret etmek için yetiyor da artıyor! Haydi birlikte ülkenin kalan kısmını da keşfedelim!

Kalabalıklardan Uzakta Bir Cennet

Kalabalık konusunda endişelenmenize hiç gerek yok ( en azından şimdilik). Toplam nüfusu 50.000 civarında olan 18 ada, İskandinav komşuları İsveç ve Norveç ya da turistlerin yoğun olarak yaşadığı İzlanda ile kıyaslandığında oldukça sakin bir köşe kalıyor. Faroe Adaları'na 2019 yılında gelen turist sayısı iki milyon civarındaymış! Hatta ülkedeki koyun sayısı insan sayısının iki katı oranda. Fareo Adaları sakinleri 2016 yılında değişik bir fikri hayata geçirmişler. Google Street View için çekim yapmak üzere koyunların üzerine kameralar yerleştirmişler, adını da "Sheep View 360" koymuşlar.

Faroe Adaları'nda Gezilecek Yerler

Sıcacık bir başkent: Tórshavn

Tórshavn

Oldukça kucaklayıcı ve samimi bir başkent olan Tórshavn aynı zamanda Faroe Adaları'nın en büyük şehri olup nüfusu 13.083'tür. Şehir Streymoy Adası'nın doğu kıyısındaki bir limanın arkasında konumlanıyor. 66,8 kilometrekarelik alanı içinde on sekizinci yüzyıldan kalma kiliseler, birkaç müze, küçük bir Eski Şehir bölgesi ve renkli boyalı evlerin sıralandığı başkent bölgenin kültürel ve tarihi merkezi. Faroe dilinde "ev misafirperverliği" anlamına gelen "heimablídni" diye bir kelime var ve bu misafirperverliği burada ve adanın kalanında rahatça bulabilirsiniz.

Eşsiz doğal güzellikler: Drangarnir

Ülke; rüzgarın kucakladığı dağlar, kayaları kırbaçlayan dalgalar ve Tindhólmur ile Vágar arasındaki iki denize adını veren Drangarnir gibi kayalık oluşumlar gibi volkanik adalara özgü o çarpıcı manzaralarla dolu.

Drangarnir

Pinterest Estetikliğinde Şelaleler: Mulafossur

Herhangi bir Pinterest seyahat panosuna göz attığınızda ya da "Faroe Adaları"nı arattığınızda muhtemelen Mulafossur Şelalesi'nin diğer tüm adalar arasında en fazla paylaşılan olduğunu göreceksiniz. Bu şelale Vagar Adası'nın kayalık uçurumlarından aşağıya doğru akan okyanusa düşerken, Gásadalur köyünün yeşil tepelerini arka fon olarak kullanarak adeta fantastik bir kurgudan çıkıp gelmiş gibi görünüyor.

Mulafossur

Orta Dünya'dan Manzaralar: Saksun

Mulafossur'a ek olarak ülkenin en ikonik manzaralarından biri Streymoy'un kuzeybatı kıyısındaki Saksun köyü diyebiliriz. Bu köyde Shire'a aitmiş gibi hissettiren bir hava mevcut. Köyün mezrası ve on dokuzuncu yüzyılın ortalarından kalma kilisesi, doğal bir amfitiyatro şeklindeki bir lagünün üstünde yer alırken etrafındaki dağ manzarası da nefes kesiyor.

Saksun

Martı Cenneti: Mykines

Dünyanın en sevimli kuşlarından birini görmek ilginizi çekerse Mykines adası tam size göre. Faroe Adası'nın en batısındaki bu yerde sadece 14 kişi yaşıyor. Bu küçük ada yaz aylarında  engebeli arazisi ve sarp kayalıklarıyla binlerce yavru martı için bir çekim merkezi haline geliyor.

Faroe-1

Moher ve Na Pali'ye Taş Çıkaracak Kayalıklar: Vestmanna

Streymoy Adası'nda yer alan Vestmanna kuş kayalıklarına düzenlenen tekne gezileri Faroe Adaları'nda en çok tercih edilen keşif rotalarından biri. Bu turlar sırasında Atlantik sularının yaklaşık 600 metre üzerinde yükselen kaya duvarlarının etkileyici manzarası karşımıza çıkıyor. Yosun kaplı deniz yığınları, gizemli mağaralar ve yaz aylarında bölgeyi renk cümbüşleriyle dolduran binlerce kuşun görüntüsü gezginlere unutulmaz bir deneyim sunuyor. Ayrıca uçurum kenarında yer alan ve "Trol Kadının Parmağı" anlamına gelen Trøllkonufingur da bölgenin ünlü yerlerinden birisi. Sandavágur'un güneydoğu tarafında bulunan bu 1.027 metrelik monolit, görkemli yapısı ile göz kamaştırıyor.

Trøllkonufingur

 

Faroe Adaları'na Nasıl Gidilir?

Uçak veya feribot yoluyla ulaşılıyor adalara. Uçakla ulaşmak istediğinizde Fareo Adaları'na Türkiye'den doğrudan uçuş bulunmaması nedeniyle Danimarka üzerinden aktarma yapmak gerekiyor. İstanbul'dan başlayarak önce Danimarka'ya ardından Fareo Adaları'na geçiş sağlamak lazım. Fareo Adaları'na en yakın havalimanı Vágar Havalimanı (uluslararası adı FAE Sorvagur). Herhangi bir yerden Fareo Adaları'na gitmek istediğinizde, mutlaka Danimarka'dan geçiş yapmanız gerekiyor. Uçuş süresi başlangıç noktanıza bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin Kopenhag'dan Vágar Havalimanı'na uçuş yaklaşık 2 saat sürüyor. Bordo pasaportla seyahat eden Türk vatandaşları için Fareo Adaları için vize şartı bulunuyor. Gerekli vizeyi almak için Danimarka Konsolosluğu'na başvurmanız gerek. Schengen vizesi olanlar genelde Danimarka'ya giriş yapabilirler ancak Fareo Adaları için sadece Schengen vizesi yeterli değil; Fareo Adaları'na uğrayacağınızı belirterek uygun vizeyi almanız gerekmek. Yeşil pasaport sahipleri ise bu prosedürlerden muaf tutulmaktadır.

Feribot ile ulaşımsa Danimarka, İzlanda, Norveç ve Shetland Adaları'ndan sağlanabilir. Adanın başkenti Tórshavn'a ulaşım için Hirtshals, Danimarka ve Seydisfjordur, İzlanda gibi rotalar bulunuyor. Seyahat tarihinizdeki güncel seyahat düzenlemelerini ve vize gereksinimlerini kontrol etmeyi unutmamanız önemli. Ayrıca seyahatten önce hava durumu ve sefer saatlerini gözden geçirmeyi ihmal etmeyin.

Ucuz tatil (0)
Tips

Ekonomiyi Önemseyenlere: En Ucuz Tatil Önerileri

Zamanımız belli, bütçeler ve tatil fiyatları belli. Artık zaman, ekonomi devri ve tatilin de en ekonomik ve ucuz olanını yapma vakti. O zaman, en…

Devamını Oku
Mobil Uygulamalar-0
Teknoloji

Kültür ve Turizm Bakanlığı Mobil Uygulamaları

Cep telefonları aplikasyonları artık hayatın her alanında. Bandrol sorgulamadan sanat etkinliklerine ulaşmaya kadar oldukça geniş bir yelpazede…

Devamını Oku
1
Teknoloji

Hayal mi Yoksa Gerçek mi: Uzaya Seyahatin Geleceği

Yeni seyahat trendleri turizm sektörünü ve alışkanlıklarımızı hızla değiştiriyor. Ulaşım araçlarındaki gelişmeler ise seyahat sektörünü gelecekte…

Devamını Oku