İpucu
27 Ocak 2023Günümüzde hızlıca her yere ulaşabilmek, işlerimizi hızla halledebilmek elbette önemli. Artan teknolojik gelişmelerle hızlıca her yere ulaşabiliyor her an her bilgiyi elde edebiliyoruz. Uçaklar hızlı ve konforlu bir ulaşım sağladıkları için günümüzde sıklıkla tercih edilen ulaşım araçlarından birisidir. İş için sıklıkla yolculuk ediyorsanız uçuş sağlığınıza dikkat etmenizde fayda var.
Yüksek basıncın etkisi en çok kulaklarda sorunlara neden olabiliyor. Özellikle uçak iniş ve kalkış esnasında basit tıkanmalar olabiliyorken bazen şiddetli ağrıya ve uzun süren sıkıntılar baş gösterebilir. Eğer uçuş ve sonrasında bu can sıkıcı durumu en aza indirmek istiyorsanız sizin için birkaç basit yöntem önerimiz var.
Uçakta Neden Kulaklarımız Ağrır?
Kulak ağrısı uçuş sırasında olabileceği gibi uçaktan indikten sonra da yaşanabilir bir durumdur. Bunun temel nedeni kabin basıncındaki değişimdir. Özellikle uçak inişi sırasında yaşanılan basınç kulak zarına baskı yapabilir bu da şiddetli kulak ağrısına neden olabilir. Kulaktaki basınç uzun sürerse bu durum işitme kaybına neden olacak kadar ilerleyebilir.
Uçakta Kulak Ağrısını Önlemek
Uçak yolculukları sırasında inerken özellikle çok sayıda yolcu aynı şeyi yaşıyor. Tıkanıklık basınç farkından kaynaklanıyor ve eğer üst solunum yolu hastalığına da sahipseniz daha dikkatli olmalısınız. Eğer uçuş yapmak zorundaysanız burun açıcı bir sprey kullanarak uçak yolculuğunuza başlamanızda fayda var. Basit birkaç yöntemle tıkanıklığın geçmesini sağlayabilirsiniz.
Sakız çiğneyin
Uçak basıncı nedeniyle orta kulakta oluşan basıncın dengelenmesi için yapılacak en basit eylemlerden birisi sakız çiğnemektir. Sakız çiğneme hareketi, yutkunma işleminin artması sayesinde östaki borusundaki kasları harekete geçirir ve basıncın etkisini daha az hissetmenizi sağlar. Aynı şekilde şeker emmek de östaki borusunun açık tutulmasını sağlayacaktır.
Su için
Yutkunma hareketi sağlayacağı için sakız çiğnemek ve şeker emmek gibi su içmek de basıncı ve acıyı azaltıcı etki sağlayabilir. Kalkış ve iniş sırasında bir bardak kadar su içebilir ve kulaklarınızda oluşacak baskıyı en aza indirebilirsiniz.
Esneyin
Eğer uykum yokken nasıl esneyeceğim diye düşünüyorsanız dert etmeyin. Esniyor gibi hareket etmek kulak basıncınızı önemli ölçüde düşürebilir. Uçak iniş ve kalkış sırasında birkaç kez esneme yapabilirsiniz.
Uyumamaya çalışın
Uçaktaki basınç en çok iniş ve kalkış sırasında hissediliyor. Bu süreç içerisinde uyanık kalmaya çalışın. Böylelikle tıkanıklığın erkenden farkına varabilirsiniz. Uçakta bebek veya çocukla yolculuk ediyorsanız, iniş ve kalkış esnasında uyumasına izin vermeyin. Dik oturmasını ve su içmesini sağlayarak östaki borularının kapanmamasını sağlayabilirsiniz.
Valsalva Manevrası yapabilirsiniz
Kulağınızdaki basıncın azaltılması için sıklıkla uygulanan diğer bir yöntem ise valsalva manevrasıdır. Bu yöntemle östaki borusuna hava gönderme işlemi yapılır ve böylece kulaktaki basınç azaltılır. Burnunuzu kapatıp ağzınızdan derin bir nefes alın sonrasında bu nefesi ağzınız ve burnunuz kapalı iken dışarı vermeye çalışın. Basınçlı hava östaki borusundaki orta kulağa doğru itilecektir. Etkili olması adına birden fazla kez yapılabilir. Ancak dikkatli olmayı ihmal etmeyin. Bu yöntemi kullanacaksanız sakin ve yavaş yavaş yapmalısınız. Aynı anda birden fazla hava pompalama işlemi hızlı ve zorlu bir manevra kulaklarınıza zarar verebilir. Bu manevra iltihaplı bir üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında yapılmamadır.
Bebeğiniz varsa emzik veya biberon kullanabilirsiniz
Ben tüm bunları uygulayabilirim ancak bebekle yolculuk etmek çok zor hem de kulakları ağrıyor diyorsanız size bir önerimiz var. Zira bebekler elbette bu basınçtan etkileniyor ve rahatsızlığını ağlayarak gösterdiği için diğer yolcuları rahatsız edebiliyor. Hem bebeğinizin sağlığını korumak hem de rahat bir uçuş yaşamak için emzik ve biberondan faydalanabilirsiniz. Bebeğinizi uçağın inişi ya da kalkışı sırasında dik konuma getirmek ve emzik vermek ya da biberonla su içirmek basını azaltacaktır. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız emzirmek de bebeğin yutkunması sayesinde kulağındaki basıncı azaltacaktır.
Burnunuzu açık tutmakta fayda var
Burun açıcı spreylerden seyahat öncesinde yardım alabilirsiniz. Konkaların büzüşmesini sağlayan burun spreyleri daha rahat bir uçuş sağlayabilir. Kalkıştan ve inişten ayrım saat kadar öncesinde sıkılmasında fayda olacaktır. Eğer dört saat ve üzeri bir rota varsa burun spreyi yardımcınız olacaktır. Çok sık uyulmamanız alışkanlık edinmemeniz de fayda olduğunu belirtmekte fayda var.
Uçak yolculukları hayatımızı kolaylaştıran seyahat yollarından birisidir. Unutmayın ki alınacak tedbirler ile daha konforlu yolculuk yapabilirsiniz. Eğer üst solunum yollarınızla ilgili bir rahatsızlığınız varsa yolculuk öncesi doktorunuz ile görüşmeniz, tavsiyelerine uymanızda fayda var. Özellikle kulak ameliyatı geçirdiyseniz doktora danışmadan uzun süreli uçuşlarda bilgi almalısınız. Eğer yolculuk etmeyecek düzeyde rahatsızlığınız varsa basınç travması önlemek adına uçakla seyahat etmemelisiniz. Basınç travması yaşanılması uçakta kulak kanamasına neden olabilir ve kesinlikle bir uzmandan yardım alınması gereken önemli bir durumdur. Uçak yolculuğunuz bittikten sonra hissedilen ağrı genellikle birkaç saatte geçmektedir. Eğer 12 saatten uzun süren ağrınız varsa bir kulak burun boğaz uzmanına görünmeniz gerekmektedir.