Yeme İçme

12 Şubat 2022
Güncelleme Tarihi: 1 Eylül 2022

Çikolata tutkunlarını ve seyahat etmeyi çok sevenleri aynı noktada buluşturmaya geldik. Hem en güzel ve özgün çikolata türlerini keşfederken hem de yeni bir ülke deneyimlemeye ne dersiniz? Çikolata, damaklarda bıraktığı eşsiz lezzet ve sunduğu kullanım genişliği açısından çoğumuz tarafından çok sevilen ve fazla tüketilen bir yiyecek. Elbette çikolata denince hemen aklınıza birkaç ülkenin adı gelebilir. Belçika veya İsviçre gibi. Ancak dünyada çikolatasıyla ve bazı çikolata markalarıyla ünlü daha da fazla ülkeden bahsetmek mümkün. Eğer çikolatanın ana diyarı olan bu ülkeleri merak ediyorsanız öğrenmek istediklerinizi burada bulacaksınız. Bir sonraki seyahat planını en lezzetli şekilde yapmak isteyenler için harika öneriler ile geldik.  Çikolatasının kalitesi ve tadı ile adeta özleşmiş bu alandaki en ünlü ülkelere doğru kısa bir yolculuğa çıkalım. İşte çikolatası ile dünyada ün sahibi olmuş ülkeler!

Görsel kaldırıldı.

1- Belçika

Şüphesiz, Belçika çikolata denildiğinde akla ilk gelen ülkeler arasında ilk sıralarda yerini alıyor. Ülke genelinde 2000’den fazla çikolata türünün olduğunu düşünürsek ülkenin bu alandaki ününü bir miktar anlamış oluyoruz. Daha da fazlası Belçika çikolatasının özel olmasının sebeplerinden biri üretim aşamasının sonundaki soğutma tekniği. Bu sayede çikolatalarına o eşsiz tatları veren aromalar daha iyi bir şekilde çikolataya geçiyor. Neredeyse tamamen el yapımı olan bu çikolatalar ile Belçika ziyaretinizi daha da keyifli hale getirebilirsiniz.

2- İsviçre

Konu çikolataya geldiğinde İsviçre de listede ilk sıralarda yer alan ülkelerden biri olarak ikinci durağımız. Kişi başına en fazla çikolata tüketiminin yapıldığı söylenen İsviçre’de, bir kişi yılda ortalama 10 kilodan fazla çikolata yiyormuş! Aslında, İsviçre sahip olduğu iklimi ile kakao yetiştirilmesine pek uygun olmasa da çikolata üretiminde başarı sahibi bir ülke. İsviçre’ye daha önce yolunuz düşmediyse bile çikolatalarından bir kere de olsa denediğinize eminiz. Dünya çapında neredeyse her yerde satılan İsviçre çikolata markaları arasında Toblerone, Lindt, Treuscher, Nestle ve Sprungli yer alıyor.

Görsel kaldırıldı.

3- İspanya

İspanya, çikolatayı ilk tadan Avrupa ülkesi olarak çikolata denildiğinde bahsedilmesi gereken ülkelerden biri. İspanya’nın çikolata konusunda popüler bir geçmişe sahip olan şehri Barselona ise; Museu De La Xocolata çikolata müzesi, çikolata fabrikaları ve türlü etkinlikleri ile çikolatayla adeta bütünleşmiş. Çeşit çeşit çikolata tadımı yaparak İspanya’nın eşsiz dünyasında bir gezintiye çıkmak harika bir fikir gibi görünüyor.

4- Almanya

Almanya ve çikolata denildiğinde akla gelen Köln şehri, bir zamanlar Amerika’nın en büyük ikinci çikolata tedarikçisi olan Stollwerck Çikolata Şirketi’ne ev sahipliği yapıyor. Ayrıca dünyaca ünlü Stollwerck, çikolata alanındaki düşkünlüğü ve özelliğini Köln’deki çikolata müzesi ile de ziyaretçilerine gösteriyor. Almanya’nın çikolata markalarının dünyada çok sevildiği ve bolca tüketildiği geçmişinden belli! 

Görsel kaldırıldı.

5- Meksika

Dünyanın ilk çikolata yetiştiriciliğinin yapıldığı zamanların merkezlerinden biri olan Meksika, çikolatanın en güzel halinin ve çeşitli tariflerinin sunulduğu bir ülke. Nesiller boyu aktarılan eşsiz el yapımı Meksika çikolatalarının dünyada büyük bir üne sahip olduğu gerçek. Özellikle Oaxaca şehrindeki tatlı sokakları, çikolatanın birbirinden leziz tariflerle denenebileceği en popüler yerlerden. Burada sayısız çeşitte çikolata ve çikolata ile yapılmış içecek ve hamur işlerini denerken lezzetli bir Meksika seyahati deneyimleyebilirsiniz.

6- Ekvador

Dünyanın en iyi kakao çekirdeklerinden bazılarına ev sahipliği yapan Ekvador’da dünyanın en güzel aromalarına sahip çikolatalar üretiliyor. Eskiden yalnızca kakao çekirdeklerini ihraç eden Ekvador üreticileri, son yıllarda kendi çikolatalarını üretmeye başlamışlar. Ünlü markalarından biri olan Paraci, çikolata konusunda birçok Avrupa ülkesini sollayarak uluslararası bir üne kavuşmuş bile!

Görsel kaldırıldı.

7- İtalya

Romantik şehir İtalya’da bir fincan espresso ve eşsiz İtalyan çikolatası eşliğinde tatlı bir kafede oturmak için bile İtalya’ya gidebilirsiniz. Bu eşsiz anlara eşlik edecek ana karakter olan İtalyan çikolatası, özel kakao yetiştiricilerinin ürünleri ile leziz tarifler kullanılarak üretiliyor. İtalya’nın en ünlü çikolata üreticilerinden biri Amadei dünyada adını duyurmuş bir marka. Hamur işlerinde de sıkça çikolatanın kullanıldığı İtalya’dan çok lezzetli kokular yayıldığına eminiz.

8- Amerika

Amerika dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden biri olarak büyük bir üne sahip. Fıstık ve bademlerin çok fazla kullanıldığı çikolata tarifleri ise Amerika çikolatalarını diğerlerinden ayıran özelliklerinden. Özellikle çoğumuzun adını duymuş olduğu ve severek tükettiği Hershey markası da buradan geliyor. Amerika’ya yolu düşen çikolata tutkunları için Pensilvanya’daki Hersheypark harika ve leziz bir durak!

Görsel kaldırıldı.

9- Fildişi Sahili, Batı Afrika

Kakao çekirdeği üretimi ve ihracatı alanlarında dünya lideri olarak bilinen Afrika, şaşırtıcı bir şekilde çikolatanın en az tüketildiği yerlerden biri olsa da son yıllarda bu durum değişmeye başlamış. Bir çikolata şirketi olan Instant Chocolat, 2015 yılında kurulmuş olmasına rağmen birkaç yıl içinde büyük bir büyüme sağladı bile. Fildişi sahillerinden çıkan bu marka harika çikolataları ile popülerliğini gün geçtikçe katlıyor. Kakao çekirdeklerinin merkezi bu ülkenin çikolatalarının ne kadar lezzetli olduğunu şimdiden tahmin edebiliyoruz!

10- Fransa

Çikolata ile lezzetli turumuzun son durağı ise dünyanın en romantik ülkelerinden biri olan Fransa. Tatlı bir kafede oturup en leziz Fransız çikolata tariflerinin tadına bakmak kulağa harika geliyor. Dünyanın en iyi mutfaklarından biri olan Fransız mutfağının çikolatasının da çok leziz olduğuna eminiz. Özellikle Paris’in sevimli sokaklarında yer alan çeşitli çikolata dükkanlarında tadım yapmadan dönmeyin deriz.

Görsel kaldırıldı.

11- İngiltere

Musluklarından çikolata akan otel odalarında kakao kokuları arasında uyumak fikri size ne düşündürür bilemiyoruz ama İngiltere’de bunu deneyimleyenlerin sayısı hiç de az değil. İngiltere’nin Bournemouth kentinde bütün çikolata aşıklarını heyecanlandıran Cholocate Boutiqe Hotel’de bütün bunlarla yetinmeyerek çikolata yapımı derslerine de katılabilirsiniz.

Brugge-0
Kültür Seyahat

Brugge: Bir Ortaçağ Masalı

Belçika’nın kuzeybatısında bulunan rüyalar kenti Brugge, masalsı bir tatil arzu edenler için son derece nokta atışı bir yer. Öyle ki kentin her…

Devamını Oku
Brüksel’de Birkaç Gün
Kültür Seyahat

Tarihi, Mutfağı ve Turistik Yerleri ile Brüksel Gezisi

"Bataklığın içindeki yerleşim yeri" anlamına gelen Brüksel, Avrupa Parlamentosu’nu içinde barındıran önemli Avrupa şehirlerden biridir.

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Belçika'nın Şehirleri: Büyüleyici Şehirler

Büyüleyici ülke Belçika’nın hemen hemen her şehri görülmeye ve keşfetmeye değer. Gelin çikolatanın ana vatanı Belçika’nın görülmesi gereken…

Devamını Oku