Yeme İçme

6 Temmuz 2023
Güncelleme Tarihi: 2 Ağustos 2023

Çikolata, tarihte uzun bir geçmişe sahip olan ve insanların kalplerini ve damaklarını fethetmiş olan bir lezzet. Çikolatayı ilk keşfeden ve kullanmaya başlayan toplumlar Meksika ve Orta Amerika'nın antik uygarlıklarıydı. Mayalar ve Aztekler de çikolatayı kutsal bir içecek olarak görürler ve ona değerli bir besin, ilahi bir armağan gözüyle bakarlardı. İspanyol kaşiflerin Amerika'ya seyahat etmeleriyle birlikte çikolata Avrupa'ya taşındı ve orada da hızla popülerlik kazandı.

Yaş, millet, cinsiyet fark etmeksizin herkesin bayıldığı, dünyanın belki de en “birleştirici lezzeti” olan çikolatanın kullanım alanı sınırsız. Günlük yaşamlarımızda önemli bir yer edinen bu leziz besinin bir de kendine has bir günü var. Her yıl 7 Temmuz’da dünyanın bütün çikolataseverleri bir araya geliyor ve bu keyifli atıştırmalığın hayatımıza girdiği günü coşkuyla kutluyor.

Biz de bu vesile ile “Dünya Çikolata Günü” özelinde, tanışmanızı çok istediğimiz 5 çikolata türünü sizlerle buluşturacağız. Kahveler de hazırsa lezzetli turumuza başlayalım.

İsviçre Çikolatası

İsviçre, hiç şüphesiz çikolata denildiğinde akla gelen ilk ülkelerden. Neden dersiniz? Lindt, Toblerone, Nestlé, Cailler ve Sprüngli gibi birçok dünyaca ünlü çikolata markasına ev sahipliği yapan ülkede çikolata üretmek adeta bir sanat. Üretiminde en yüksek standartların standartların karşılandığından emin olmak için katı yönetmeliklere göre hareket edildiği İsviçre, sütlü çikolatanın icadından yeni teknikler geliştirilmesine kadar birçok alanda öncü rol oynamış. Sonuç; lezzeti dünyaca ünlü, yüksek kaliteli çikolata.

​​Lindt_0.jpg

Zengin bitter tadı, envayi çeşit dolgu, kuruyemiş, kremalı sütlü… Neredeyse her damak tadına uygun ve hayli gelişmiş bir tat skalasına sahip olan İsviçre çikolatası, kreasyonuna her geçen yıl yenilerini katmaya da kararlı. Bal, fındık ve meyve gibi yerel malzemelerin titiz bir işçilikle buluştuğu bu çikolatalar, çikolata mirasını yerinde deneyimlemek için ziyaret eden dünyanın dört bir yanından çikolata severleri kendine çekiyor. Bu leziz tadın peşinde kilometreler kat eden çikolata tutkunları İsviçre’de çikolata fabrikalarını gezerek, tadımlara katılarak, atölye çalışmalarına eşlik ederek çikolata sanatı hakkında her şeyi öğrenmeye çalışıyorlar.

Belçika Çikolatası

Sıra geldi İsviçre’nin en yakın rakibi bir başka ülkeye. Belçika da dünyanın en ünlü çikolatalarına ev sahipliği yapan ve çikolata ile adeta özdeşleşmiş bir ülke. Her daim İsviçre ile kıyaslanan çikolatalarının ise fanları bir hayli fazla. Öncelikle onu en yakın rakibinden ayıran özelliklere bir bakalım.

Belçika çikolatası, İsviçre çikolatasından farklı olarak daha fazla kakao içeriğine sahiptir, bu da ona daha yoğun bir bitter tat verir. Aynı şekilde süt ve şeker oranı da İsviçre çikolatasına göre daha düşüktür.

Belçika'nın çikolata üreticileri, yüksek kaliteli kakao çekirdeklerini kullanarak çikolatalarını bu eşsiz tada ulaştırmayı başarmışlar. Hatta Belçika'da çikolata üretiminde kullanılan kakao yağı yüzdesinin yüzde otuz beşin altına düşmesini engelleyen yasalar bile vardır. Ayrıca, bu yasalar sadece kaliteli tereyağı gibi yüksek kalitede yağların kullanılmasına izin verir.

Godiva

Çikolataya bu kadar önem veren ve bu konuda katı kurallar uygulayan bir ülkenin, dünya çapında çikolatalar üretmesi tesadüf olamaz, değil mi? Godiva, Leonidas, Neuhaus, Galler, Mary, Belvas, Guylian, Monet, Lindt, Anton Berg ve Bruyerre gibi ünlü çikolata markaları da bizim bu savımızı destekliyor. Üstelik bu çikolata markalarının birçoğu köklü bir geçmişe sahip. Örneğin. Belçika'nın en prestijli ve pahalı çikolatalarını üreten markalardan biri olan Godiva, 1926’dan beri çikolata üretiyor. Geleneksel Belçika çikolatalarını daha uygun fiyatlarla sunan Leonidas 1913, Belçika'nın en eski çikolata markalarından biri olan Neuhaus ise 1857 yılında faaliyete geçmiş.

Meksika Çikolatası

Belki “Çikolatası ile ünlü ülkeler” listesinde yer aldığını bile bilmediğiniz bir başka ülkeden, Meksika’dan bahsedeceğiz şimdi de. Bol baharatlı ve acılı mutfağının yansımalarını çikolatalarında da gördüğümüz Meksika, özellikle Avrupa ülkelerinde bir hayli ünlü. Özellikle vanilya ve tarçın aromalı sıcak çikolata çeşitleri Avrupa’da “Meksika çikolatası” olarak anılıyor.

Mexican

Daha önce acıyı ve çikolatayı birbirine yakıştırmamış olabilirsiniz ama Orta Amerika’da Şili biberi ile terbiye edilmiş katı ve sıcak çikolataların da müdavimleri oldukça fazla.

Ruby Çikolatası

Fanatikleri tarafından “nadir bulunan pahalı bir atıştırmalık” olarak nitelendirilen Ruby, farklı ve özel bir kakao çekirdeğinden üretilen ve "ruby kakao çekirdeği" olarak da bilinen yeni bir çikolata türü. Zürih merkezli ünlü çikolata markası Barry Callebaut, farklı bir çikolata deneyimi arayanlar için yeni bir tür geliştirmeyi hedefleyerek uzun süren çalışmalarının ardından 2017 yılında Ruby adını verdikleri bir çikolata türünü tanıttı. Pastel pembe bir renge ve bambaşka bir tada sahip bu çikolata, tam 13 yıllık titiz bir çalışmanın ürünü. Özel olarak fermente edilmemiş Brazil Lavados kakao çekirdeklerinden elde edilen doğal bir renk ve tat profiline sahip olan Ruby, rafine bir damak tadına sahip olanların vazgeçemedikleri bir lezzet olma yolunda ilerliyor.

Pink chocolate

Matcha Çikolatası

Matcha sizin de çok iyi bildiğiniz gibi Japonya'nın geleneksel çay seremonilerinde kullanılan yeşil çayın öğütülmüş toz hali. Zümrüt yeşili bir renge, keskin bir kokuya ve hafif acımsı bir tada sahip olan matchanın yapraklarından da çikolata yapılıyor.

Matcha çayının karakteristik acılığı ve beyaz çikolatanın lezzetiyle harmanlanarak farklı bir çikolata deneyimi yaşatan Matcha Çikolatası, özellikle yeşil çay tutkunlarına bir armağan gibi. Eğer bu tada aşinaysanız, enteresan tadıyla denenmeyi hak eden bu özel çikolatayı da sevme ihtimaliniz çok yüksek.

Matcha

Lezzetli bir keşif yolculuğuna çıkmak isteyenlerin bayılacağı Çikolatasıyla Ünlü Ülkeler yazımız yayında. Mutlaka okuyun.

Lindt-00
Yeme İçme

Dünyanın En Özel 5 Çikolatası

Çikolatanın da kendine ait bir günü olduğunu biliyor muydunuz? 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü, dünyanın her yerindeki çikolataseverlerce coşkuyla…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Belçika'nın Şehirleri: Büyüleyici Şehirler

Büyüleyici ülke Belçika’nın hemen hemen her şehri görülmeye ve keşfetmeye değer. Gelin çikolatanın ana vatanı Belçika’nın görülmesi gereken…

Devamını Oku
Brüksel’de Birkaç Gün
Kültür Seyahat

Tarihi, Mutfağı ve Turistik Yerleri ile Brüksel Gezisi

"Bataklığın içindeki yerleşim yeri" anlamına gelen Brüksel, Avrupa Parlamentosu’nu içinde barındıran önemli Avrupa şehirlerden biridir.

Devamını Oku