Kültür Seyahat

20 Temmuz 2022

Ülkemiz, İspanya ve Yunanistan’ın ardından mavi bayraklı plaj sayısı bakımından dünyada 3. sırada yer alıyor. 2022 senesinde mavi bayrak alan plajlar ile beraber, bu sayı Türkiye’de 531 adede kadar ulaşmıştır. Türkiye’den sonra İtalya toplam 427 mavi bayraklı plajı ile 4. sırada yer alırken, İtalya’yı 5. sırada 419 adet mavi bayraklı plaj sayısı ile Fransa takip ediyor. Ülkemizde birbirinden özel ve kıymetli mavi bayraklı plajlara şöyle bir göz atalım ve biraz da olsa içimizi açalım, ne dersiniz?                  

Mavi Bayraklı Plaj Ne Anlama Geliyor?

Plajların ve marinaların, Mavi Bayrak Programı, kar amacı gütmeyen uluslararası bir sivil toplum örgütü olan FEE (Foundation for Environmental Education-Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı) ile 1985 senesinde Fransa’da start almıştır. Avrupa, Güney Afrika ve Avrupa haricindeki diğer ülkelerde de bu program kullanılmaktadır. Bir plajın mavi bayrak alabilmesi için bazı önemli kriterler bulunuyor. Örneğin, bir plajın mavi bayrak alabilmesi için öncelikle yüzme suyu kalitesi, hijyen ve temizlik, çevre eğitimi ve bilgilendirme, çevre yönetimi ve can güvenliği ve hizmetler gibi konularda yüksek standartları sağlaması gerekmektedir. Bu konulardaki standartlara ulaşabilmek için yerel yönetimlerle plaj işletmeleri, oldukça sıkı çalışmaktadır. Mavi Bayrak, böylece global anlamda bir uygulama olmayı başarmıştır.

Türkiye’de Şehirlere Göre Mavi Bayraklı Plaj Sayıları

Ülkemizdeki şehirlere göre mavi bayrak sayılarının dağılımları ise şu şekilde: Antalya 229, Muğla 111, İzmir 66, Aydın 36, Balıkesir 31, Samsun 13, Çanakkale 12, Mersin 11, Kocaeli 7, Bartın 3, Düzce, İstanbul, Ordu, Sakarya, Kırklareli şehirlerinde 2’şer adet, Van ve Bursa’da 1’er adet olmak üzere toplam 531 Mavi Bayraklı plajımız bulunmaktadır.

Doğallığın Saflığı: Kaputaş Plajı, Kaş, Antalya

Türkiye’de bulunan sayısız güzellikteki plajlardandır Kaputaş Plajı. Hatta öyle ki sayısız yayın tarafından, dünyada en sevilen plajlar arasındaki yerini korumayı başarmıştır. Girişte hiçbir ücretin ödenmediği plajda, deniz haddinden fazla ani bir şekilde derinleşebiliyor, o bakımdan dikkat etmekte fayda var. Deniz kaplumbağalarının evi görevi de gören plajda, belediyenin bir işletmesi bulunuyor.

Mavi bayrak-1.jpg

Marmaris’in İncisi: İçmeler Plajı, Marmaris, Muğla

Marmaris’in en güzel koylarındandır İçmeler Plajı. Kumlu ve sığ denizi ile dikkat çeken plaj, mavi bayraklı ve temiz bir plajdır. Sıra sıra otelleri olsa bile temizliğinden asla ödün vermeyen İçmeler Plajında, gündüz denize girip keyif yapabilir, akşamları ise İçmeler plajının yürüyüş yolunda ay ışığı altında yürüyüş yapabilirsiniz. Bu plajda, dilerseniz daha hareketli bir gece hayatı yaşamak mümkün.

Turkuazın En Güzel Hali: Ilıca Plajı, Çeşme, İzmir

Çeşme deyince akla birbirinden temiz ve berrak sular gelir. Ücretli beachler, bütçe anlamında cep yaksa da Çeşme’nin Ilıca Plajı, temizliği ile incecik beyaz kumları ile mavi bayrağıyla, ücretsiz olarak halkı selamlamayı bekliyor. Ülkemizin Maldivleri olarak bilinen Ilıca Plajı’nda, dileyen misafirler kendi şezlonglarını ve şemsiyelerini getirebiliyor.

Tatil Ruhu Bir Başka: Davutlar Sevgi Plajı, Kuşadası, Aydın

2021 senesinde mavi bayrağa kavuşan Davutlar Sevgi Plajı, incecik kumu, temiz suyu ile tatilcileri ağırlamaya devam ediyor. Denizi, zaman zaman dalgalı olduğundan dolayı yosun toplanma ve bulanıklık sıkıntısı yaşansa da temiz suyu, insanı rahatlatmaya yetiyor. Upuzun plajda, dilerseniz ücretsiz şemsiyeler ya da ücretli beachler bulunuyor.

Mavi bayrak-2.jpg

İznik’in Güzelliği: İnciraltı Halk Plajı, İznik Gölü, Bursa

Bursa’nın su cenneti İznik Plajında bulunan İnciraltı Plajı, yemyeşil ağaçların kalbinde yer alıyor. 2021 senesinden beri bu plajı mavi bayrak yapmak için sürdürülen çalışmalar boşa gitmemiş ve İnciraltı Plajı, İznik Gölü’nde mavi bayrağı almaya hak kazanmış. Ülkemizin bir iç gölündeki plajın mavi bayrak almasıyla yaşanan bu ilk, Bursa’yı oldukça mutlu etmiş.

Sıcak Yaz Günlerinin İlacı: Mollakasım Halk Plajı, Tuşba, Van

Van ilinin, Mollakasım Köyünde bulunan halk plajı, yazın yoğun olduğu için özellikle sonbaharda, trekking ve fotoğrafçılık yapanların göz bebeği olmaya aday. Şemsiye, şezlong, kafe, otopark, soyunma kabini gibi sosyal olanakların bulunduğu Mollakasım Halk Plajı, mavi bayrağı ve turkuaz suları ile Van’ın haklı gururunu taşıyor.

İncecik Kumu ile Ünlü: Sarımsaklı Plajı, Ayvalık, Balıkesir

Ayvalık ilçesinin Küçükköy beldesindeki Sarımsaklı Plajı, Balıkesir’in mavi bayraklı 31 plajından birisi. Yaklaşık 7 kilometrelik sahil şeridine yayılmış olan plaj, berrak ve temiz suları ile biliniyor. Çevredeki otellerde konaklayıp mavi bayraklı plajın tadını çıkarmak isteyen tatilciler, Sarımsaklı Plajı’nı tercih edebilirler. Plaj çevresinde kamp alanları olduğunu da belirtelim.

Mavi bayrak-3.jpg

 

İyot Kokusu Burada: Güzelyalı Halk Plajı, Çanakkale

Uluslar Arası Çevre Ödüllü Mavi Bayrak' alan Güzelyalı Halk Plajı, Çanakkale’nin 12 adet mavi bayraklı plajlarından sadece birisi. Berrak denizi, ferah havası ile mavi bayrağı hak eden plaj, sahil kenti olan Çanakkale merkeze 20 dakikalık uzaklıkta bulunuyor. Oturma alanları, piknik yerleri bulunan plaja giriş ücretsiz.

Doğanın Kalbinde: Kocahasanlı Plajı, Erdemli, Mersin

Kamp ve karavan meraklıları için son derece uygun olan Kocahasanlı Plajı, Mersin’in 11 adet mavi bayraklı plajından birisidir. Kamp tatil anlayışını sevenler için 40’tan fazla çadır ve 50 adet şezlong bulunuyor. Uzun kumsala sahip olan plaj, sakin bir yapıya sahiptir. Girişin ücretsiz olduğu plajın denizi, hemen derinleşmediği için yüzmek için idealdir.

Şehrin Temiz Denizi: Ala Kadınlar Plajı Şile, İstanbul

Şile’deki Uzunkum Plajı’ndan sonra ikinci mavi bayrağı kazanan Ala Kadınlar Plajı, yeşil ormanları ve mavi denizi ile şehrin en temiz denizlerinden birisidir. Yazın yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Ala Kadınlar Plajı’na gitmişken, Şile’deki ormanları, şelaleleri, koyları, koru alanlarını, minik göletleri gezmeyi ihmal etmeyin.

Mavi bayrak-4

Are you Ready to Explore History?
Kültür Seyahat

Tarihi Bir Keşfe Hazır Mısınız?

Antik dünyanın en önemli coğrafyalarından biri olan Anadolu’da ve çevresinde farklı uygarlıkların izlerini bulmak mümkün. Özellikle Antik Yunan…

Devamını Oku
Damlataş
Kültür Seyahat

Kasım'da Bir Başka Olur: Antalya Plajları

Yaz ayları sonrasında her ne kadar havalar soğusa da Antalya’nın güneşi hep bir başkadır. İnsanın içini ısıtmakla kalmaz, soğuk kışa girmeye yakın…

Devamını Oku
Roadtrip-0
Kültür Seyahat

Türkiye'den Muazzam Manzaralı Roadtrip Rotaları

Türkiye'nin büyüleyici yol manzaraları eşliğinde bir arabada seyahat ettiğinizi düşünün. Bu yolculukta varılacak noktanın önemi yok, önemli olan…

Devamını Oku